Serenade Sisters imponeren met Vrijheidsconcert

The Serenade Sisters met Egbert Meijers (Foto: Arjen Vos)

Door: Arjen Vos. ‘Als wij niets doen, wie dan? Onze enige hoop zijn wij…’ Deze tekstregels kwamen veel van de bezoekers aan het Vrijheidsconcert afgelopen woensdag in het Flower Art Museum bekend voor. Ze zijn afkomstig uit de musical Soldaat van Oranje en toen verteller Egbert Meijers vroeg wie de musical gezien had gingen de handen van vrijwel alle honderd aanwezigen omhoog.

Meijers en de vier charmante dames die als The Serenade Sisters door het culturele leven gaan, verzorgden voor de uitpuilende zaal een gevoelig en haast memorabel optreden. In de tijd voorafgaand aan 4 en 5 mei ligt de emotie al sneller aan de oppervlakte dan gebruikelijk maar als een Vrijheidsconcert doorweven is met zulke loepzuiver a capella gezongen en daardoor goed verstaanbare teksten, komt dat wel binnen. De Close harmony zang afgewisseld met de indrukwekkende verhalen van Egbert Meijers maakte het een onvergetelijke en tegelijk ook leerzame avond. Iedereen die erbij was weet nu wie Ibrahim Azem was. Voor deze Syriër die als Frans parachutist sneuvelde op het Drentse platteland van Zijerveld was een requiem geschreven vol verhalende zinnen als: ‘Het was 10 april een lentedag’, hij wist niet eens waar Drenthe lag’ en: ‘Hij haatte de paradepas, en wou dat hij in Damascus was’. Een lied dat tot de verbeelding sprak en een gezicht gaf aan een van de miljoenen soldaten die in oorlogstijd sneuvelden.

En wie van de aanwezigen kende het verhaal dat bij de bevrijding van Parijs de gekleurde Amerikaanse soldaten in de achterhoede moesten blijven? Voor de geschiedschrijving vond men het kennelijk van belang dat Europa het aan de witte soldaten te danken had dat het kwaad was verslagen.

Herkenbaar
Tijdens het avondvullende programma namen de getalenteerde ‘sisters‘ samen met Meijers, die zelf ook een verdienstelijk muzikant bleek, het publiek al ‘story tellend‘ mee in een reis door de tijd. Met repertoire van onder meer The Andrews Sisters en Vera Lynn maar ook een bewerking van Herman van Veens ‘Liefde van Later’ werden er veel herkenbare liederen ten gehore gebracht. Van het uit Drenthe afkomstige gezelschap zal Nederland ongetwijfeld nog meer gaan horen en zien.

 

3 reacties

  1. Vergat jou te vermelden Ulla, maar complimenten voor deze programmering.

  2. Dankjewel Arjen voor deze mooie recensie van het Vrijheidsconcert met The Serenade Sisters & Egbert Meijers, die ik graag met hen zal delen. Van vele aanwezigen hoorde ik dat zij diep geroerd waren en dat het concert juist in deze tijd van onvrijheid voor miljoenen mensen, precies de juiste snar raakte. Ook al duurt onze vrijheid nu al weer heel lang, de liedjes en verhalen drukten ons opnieuw met de neus op het feit dat vrijheid nooit van zelfsprekend is. ‘Als je niets doet, wie dan?!’ We zijn blij dat we met de keuze voor dit bijzondere programma een waardevolle bijdrage hebben kunnen leveren aan herdenken en vieren in Aalsmeer.
    Ulla Eurich
    Stichting 4 en 5 mei Aalsmeer

  3. Het was een verrassing een uitnodiging te ontvangen van mijn vriend sinds de late jaren zeventig Egbert Meijers uit de bluesstad Grolloo. Vroeger speelde hij vaker mee met mijn toenmalige band als we in zijn contreien speelde. Hij bracht toen eigen werk, vaak in de Drentse taal. Ook weet ik dat hij naast z’n presentatiewerkzaamheden voor RTV Drenthe onderzoek deed naar lokale Drentse geschiedenis. Zijn rol hier in Aalsmeer was verrassend en onderwijzend. Ook de “Sisters” vormde een bijzonder close harmony kwartet. Veel voor de gelegenheid gepast repertoire dat zij bijzonder mooi hebben gearrangeerd. Kortom, een bijzondere en sfeervolle avond.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *




banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin