Om de sering kunnen we niet meer heen 

Liefhebbers gaan met een sering naar huis

Door Leni Paul. Voor wie het nog niet wist: sinds vorige week zaterdag is het dus echt begonnen: het jaar van de sering. Bij een goed verzorgd ontbijt luidden medewerkers, vrijwilligers, organisatoren, seringenkwekers, journalisten en andere bij de viering van het fleurige jaar nauw betrokkenen het seringenjaar in. Een goed initiatief en dit alles om de syringa vulgaris nog meer bekendheid te geven.

Na het openingswoord van Constantijn Hoffscholte was het woord aan Jan de Boer. De Boer hoefde nauwelijks te worden ingeleid, want de aanwezigen wisten: zowel met woorden als met daden weet de geboren en getogen Aalsmeerder je al snel te boeien en dat was ook op dit matineuze uur het geval. De Boer heeft een bloemen- en plantenhart (zoals overigens ook veel van de aanwezigen), maar voor de sering bleek De Boers hart nog extra snel te kloppen. Zelfs de vakgenoten staken nog wat op van De Boers ‘talk of the lilac’ en als er dit jaar een nog grotere vraag naar de sering zal zijn, zijn we niet verbaasd.

Jan de Boer gaat doorgaans niet over één nacht ijs en zo kregen we ook een lesje seringengeschiedenis met verrassende feiten en feitjes. Het was een goede gedachte dat in de tuin een mooie presentatie van bekende en minder bekende seringen, voorzien van duidelijke namen, was gepresenteerd.

Seringenlied
Een muzikale en romantische bijdrage was er van singer en songwriter Saskia Veenswijk. Eigen tekst, waarin de sering centraal stond, eigen compositie, welluidend en zeer muzikaal ten gehore gebracht en we mochten deze dag diverse malen van deze verrassende muzikale bijdrage genieten.

Vanaf elf uur waren de Historische Tuin en het Museum in de boerderij (onder ander met door Hans Alderden en Paulien Pannekoek samengestelde expositie) open voor publiek. De weersomstandigheden werkten niet mee wat toch sommige bezoekers er niet van weerhield met Henk van Leeuwen en zijn helpers uit te varen over de wat somber ogende plassen en sloten.

Radio Aalsmeer was de gehele dag aanwezig, Stichting De Bovenlanden kreeg in de stand veel vragen op zich afgevuurd en de geurige, speciaal seringenzeepjes van Leontien Zethof vonden gretig aftrek. En zelfs de seringenlimonade ontbrak niet.

Jan Maarsen, later in de bloemetjes gezet, geeft uitleg over het enten van seringen

Bloemenhulde
En dan was er ‘s middags  in de veilingzaal de huldiging van Jan Maarsen, die dit jaar uit handen van Miekje Hoffscholte het moederdagboeket in ontvangst mocht nemen. Hoffscholte verwees naar het eerder op deze site verschenen interview waarin wij uitgebreid informeerden over Maarsens verdiensten. De jubilaris zelf was overigens de gehele dag onvermoeibaar bezig aan de vele bezoekers en belangstellenden gedetailleerd en aanschouweklijk de ins en outs van de seringenteelt te tonen.

Constantijn Hoffscholte wist nog te melden dat de Historische Tuin het startpunt van de ANWB- Tuinenroute vormt. Deze leidt onder andere langs Kasteel Museum Sypesteyn in Loosdrecht. de Costerustuin in Hilversum en diverse buitenplaatsen. Wat de seringen betreft, behalve in de Historische Tuin staat ook in Flower Art Museum de sering op dit moment volop in de belangstelling.

(Foto’s Arjen Vos)

Eén reactie

  1. Prachtig om aandacht te geven aan deze sierlijke bloem. Echte akkers vol hadden wij. Zeker aalsmeer is hier om bekend. En jan kan over alles wat met bloemen te maken heeft prachtig vertellen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *





banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel