Plastic afval voortaan aan huis opgehaald

Berg plastic afval Praamplein (foto archief AV/Arjen Vos)

Door: redactie. Net als in buurgemeente Amstelveen kan het plastic afval straks aan haakjes rond lantaarnpalen worden gehangen. Aan de hand van uitgebreide participatie met inwoners is B&W tot een nieuwe vorm van afvalinzameling gekomen waarbij de plastic inzameling aan huis de grootste verandering wordt. Er is vanwege de grote weerstand afgestapt van het idee om restafval via een pasjessysteem naar een ondergrondse container in de buurt te brengen.

Per inwoner 75 procent afvalscheiding en maximaal 100 kilo restafval per jaar. Dat is de landelijke doelstelling waar ook Aalsmeer aan wil voldoen. Het college van B&W van Aalsmeer legt daarom het nieuwe ‘Van afval naar grondstofbeleid’ voor aan de gemeenteraad. Het is de bedoeling de nieuwe manier van afval inzamelen in 2021 in fases in te voeren.

Maximaal gemak
Verantwoordelijk wethouder Wilma Alink: “We zijn aan de slag gegaan met de uitkomsten uit de participatie en hebben gezocht naar een variant die recht doet aan de wensen van de Aalsmeerders én de landelijke doelstelling. Ik hoopte dat we met nascheiding van plastic, metaal en drinkpakken (PMD, red.), onze inwoners maximaal gemak en service konden bieden. Maar de techniek is nog niet zo ver dat we de milieudoelstellingen kunnen halen als we ons restafval en PMD op dezelfde hoop gooien. Met dit beleid kunnen we die doelstellingen wel halen en bieden we onze inwoners toch gemak en service. En we kunnen op een dag, als de techniek er klaar voor is, makkelijk de overstap maken naar nascheiding.”

Supportersvereniging Kudelstaart kan gewoon oud papier blijven inzamelen

Nieuwe rolemmers
Uit de participatie bleek onder andere dat de meeste inwoners een voorkeur hebben voor drie rolemmers. In de nieuwe situatie krijgen alle huishoudens een nieuwe rolemmer van 140 liter voor restafval (afval dat niet kan worden gescheiden). Deze rolemmers worden één keer per vier weken geleegd. Dit geldt ook voor de rolemmer voor oud papier en karton. Aanvullend zijn er voor oud papier ondergrondse containers op centrale punten en blijven scholen, kerken en verenigingen hun inzameling uitvoeren. Het legen van de rolemmer voor GFT gebeurt in de zomermaanden wekelijks. PMD wordt iedere twee weken in doorzichtige zakken aan huis opgehaald, met behulp van haken aan lantaarnpalen. Daarnaast kan het PMD ook gebracht worden naar ondergrondse containers in de buurt. De glasinzameling blijft ongewijzigd. Voor mensen met (onvermijdbaar) veel afval, zoals gezinnen met kinderen in de luiers komt aanvullend maatwerk.

Gemeenteraad en inspreken
Helemaal zeker is de nieuwe werkwijze nog niet. Het nieuwe beleid zal eerst worden besproken in de commissie Maatschappij en Bestuur op donderdag 3 september. Het volledige beleid en de overige stukken staan op de website van de gemeente. Vanwege de covid-19 maatregelen is een beperkt aantal plaatsen beschikbaar om de vergadering bij te wonen. Alleen mensen die zich hebben opgegeven bij de griffie om in te spreken bij een agendapunt of om de vergadering bij te wonen krijgen toegang. U kunt zich opgeven bij de griffie via griffie@aalsmeer.nl of telefonisch via 0297 387516. Ook is het mogelijk om uw schriftelijke reactie aan de gemeenteraad te sturen via dit e-mailadres.

Foto’s archief AV

 

9 reacties

  1. Het is mij niet geheel duidelijk hoe het dan met de afvalstoffenheffing geregeld wordt. Als eenpersoonshuishouden gebruik ik een 80 liter rolemmer voor restafval, daar betaal ik minder voor dan eentje van 140 liter. Eigenlijk heb ik geen grotere container nodig, en wil liever ook niet meer gaan betalen 😉 Wordt alles gelijk getrokken en gaat elk huishouden hetzelfde betalen, ongeacht of het een 1- of 6 persoonshuishouden is?

  2. Katten die ze openrijten en het wegwaaien zijn goede argumenten voor het verwerpen van het plan voor PMD-zakken aan de lantaarnpaal.
    Ik heb er nog een argument aan toe te voegen. Er zijn helaas mensen die als ze van hun afval af willen, het naast de container zetten als deze vol is. Glas dat niet meer in de glasbak kan of past, ze zetten het er gewoon naast. Textielcontainer vol? Gewoon ernaast. Grof vuil, ze vinden wel een plek. Dat is de mentaliteit waarmee we te maken hebben. Ik voorzie hele straten met 24 uur per dag, 7 dagen in de week gele transparante zakken aan de lantaarnpalen (of ernaast). Daar willen we toch niet naartoe?

  3. In de Rietlanden staan de lantaarnpalen strak langs de parkeerplaatsen. Dat gaat zo nooit goed passen. Er zal dus nog flink geinvesteerd moeten worden in deze wijk en andere (zeer) verdichte wijken, om dit soort oplossingen mogelijk te maken. Allicht in deze wijk nog maar wel de plastic container laten staan?

  4. Geweldig idee 😬. In Rijsenhout heeft het zich tijdens de “pilot” m.b.t. diverse inzamelmanieren al bewezen dat het niet werkt want:

    a) De zakken werden opengescheurd door katten en ook door honden omdat het kennelijk lekker ruikt.

    b) Bij een beetje windkracht vlogen alle zakken over de weg heen met als gevolg dat het plastic etc overal lag.

    En dan de “overigen” rolemmer 1x per 4 weken legen. Wie verzint dat in hemels naam? De kattenbak afval/uitwerpselen gaan bij warm weer echt wel stinken, ook al zit het in een dichtgeknoopte pedaalemmer zak. Dat wordt dan fijn in de tuin zitten in de zomer, tussen de stank van. Viel er nou echt niets beters te verzinnen qua nieuw inzamelsysteem dan dit?

    Dan liever plastic/blik/pakken inzamelcontainers zoals aan de Zwarteweg. Levert een extra wandeling op dus goed voor de gezondheid.

    Als daar meer van komen en dat ook frequent geleegd wordt plus daarbij alle huisadressen van gratis inzamelzakken voorzien, dan lijkt dat mij beter te werken. Maar dat is ongetwijfeld “te duur”

  5. Grote weerstand tegen ondergrondse containers?! Wij hebben nooit een enquête voorbij zien komen. Het is hartstikke onhandig die lelijke armoedige bakken en dan ook nog is legen 1x in de maand. 1x in de 2 weken is al erg en vooral in de zomer! In Amstelveen was het helemaal een flop die plastic zakken aan de paal en nog een rommel ook! Kansloos. En bij mijn moeder in A’veen werkt het super de ondergrondse container.

  6. Restafval containers van slechts 140 liter die 1x per maand geleegd gaan worden…dat gaat voor problemen zorgen. Waar moet je met de rest van je afval naartoe, en hoe erg gaat dat stinken in de zomer? Hallo vliegenplaag! Misschien beter om te beginnen bij de industrie? Minder verpakkingsmateriaal = minder afval. En dat van die zakken aan de palen gaat inderdaad alleen maar zorgen voor meer zwerfplastic. Geen oplossing dit voorstel, lijkt mij.

  7. Dus dan krijgen we een kleinere container voor restafval die ook nog eens minder vaak wordt geleegd? Terwijl de groencontainer in de wintermaanden niet vaker wordt geleegd? En plastic en papier zamelden we sowieso al apart in.
    Volgens mij is dit geen oplossing,…..

  8. Met grote verbazing gelezen dat onze gemeente het plan heeft om voor het PMD-afval transparante plastic zakken via haken aan lantaarnpalen op te laten hangen en eens in de twee weken deze op te laten halen. Iedereen die de laatste tijd niet onder een steen gelegen heeft weet dat dit in Amstelveen tot een grote flop geleid heeft. Daar is men er weer vanaf gestapt vanwege het feit dat dit tot stank leidde en de loslopende katten ook veel plezier beleefden aan het afval. Zou toch curieus zijn als de gemeente Aalsmeer tot een dergelijke stap zou overgaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *





banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel