Door: Pierre Tuning. (Pennenstreek 504) Eigenlijk zonde om af te breken. De gemeente aarzelt, de (tijdelijke) bewoners aarzelen, en ook Eigen Haard, de eigenaar van die gezellige oude huisjes aarzelt. Hoewel die al in 2021 dreigende plannen had, die als volgt werden omschreven: ‘De woningen aan de Spoorlaan 1 t/m 17 zijn oud. Uit onderzoeken blijkt dat de bouwkundige staat van de woningen onvoldoende is. Daarom vervangen wij deze in de toekomst door nieuwbouw.’
Maar sindsdien heeft de gemeente Aalsmeer zeker veertien keer een ‘vergunning voor het verlengen van de vergunning voor tijdelijke verhuur leegstaande woning’ afgegeven, voor zowel Spoorlaan 1 (2x), 8 (1x), 9 (3x), 10 (1x), 14 (4x), als Spoorlaan 16 (3x)! Van de ‘mutatiewoning’ Spoorlaan 4 is in 2016 nog eens de asbest verwijderd.
Afbraak
De fractie van Absoluut Aalsmeer heeft in raadsvragen erop gewezen dat, ‘de woningen nog steeds worden bewoond door anti-kraak bewoners en dat er onlangs in een aantal woningen nieuwe (!) gasketels zijn geïnstalleerd. Navraag bij de installateurs van deze ketels heeft geleerd dat zij van Eigen Haard hiervoor opdracht hadden gekregen.’
René Martijn van AA was altijd een fel tegenstander van afbraak van de oude Spoorlaan, maar die is al jarenlang geen raadslid meer. Nu is er bij AA eerder ongeduld te bespeuren als aan B&W deze vraag wordt gesteld: ‘Kan het college aangeven wanneer de oude woningen worden gesloopt?’ AA staat kennelijk te popelen om er met de sloopkogel tegenaan te gaan!
In 2015 schreef ik al: ‘Sloop en nieuwbouw dreigen over enkele jaren voor onder meer Spoorlaan, Hadleystraat, Freesialaan/Violenweg en Seringenpark. De huisjes van het park zijn nota bene nog onlangs tot beschermd dorpsgezicht verklaard! Ook de oude Cyclamenstraat is dat: “een interessante lokale representant van woningbouw rond 1930”. Nou vraag ik je: wat is het verschil tussen de tot afbraak gedoemde straten met de Wilgenlaan, de Berkenlaan, Jac.P. Thijsselaan en Kastanjelaan? Die zijn ook allemaal beschermd dorpsgezicht!’ (Pennenstreek 85 ‘Afbraak’)
De aarzeling om die oude huisjes af te breken, is terecht! Want gelukkig staan ze nog overeind – en ze hebben de anders dakloze ‘anti-kraak bewoners’ jarenlang woonruimte geboden.
Geen gezeik
Laten we nu eens wat creatiever ‘out of the box’ gaan denken – en bezien wat er zou gebeuren als de oude huisjes als ‘kluswoning’ te koop zouden worden aangeboden…
Ik geef je op een briefje dat ze per stuk zeker anderhalve ton zouden opbrengen. Nieuwe eigenaren zouden er waarschijnlijk een ton aan moeten vertimmeren. En dan heb je voor twee-en-halve ton een leuk oud opgeknapt huis.
Zo kan je in één klap 17 starters of jonge gezinnetjes aan een woning helpen, zonder gezeik met ‘omgevingsvergunning’, ‘geluidsbelasting-onderzoek’ of ‘voorkeurscenario’s’. Bovendien kan je van de opbrengst van één oude ‘Spoorlaankluswoning’ zeker twee ‘Tiny Houses’ neerzetten!
Zo’n oplossing voldoet zeker aan de ‘hedendaags gestelde eisen’. Want wat is de meest gehoorde ‘eis’ tegenwoordig? Bied mij een huis aan! De woningnood is hoog!
(Foto’s: Arjen Vos)
10 reacties
Goed bedacht! Vele enth reacties. Nu de gemeente nog
Wat een fijn idee
Die planten die tot het dak groeien te zien op de foto, Spoorlaan 2 waar ik lang gewoond heb, die heeft mijn lieve vriendin Bep geplant. Toeval deze dagen, want zij overleed plotseling aan een hartstilstand op straat op nauwelijks driehonderd meter afstand, op 3 maart 2005. Twintig jaar geleden dus .
De makkelijkste weg is de slopershamer te hanteren. De moeilijkste weg is om even niet aan het groot kapitaal te denken, maar de jongelui die hun mouwen zelf willen opstropen terwille van een eigen huisje, de ruimte te geven. Het is een druppel op een gloeiende woonplaat, maar het komt kleinschalig hun leegklimaat te goede.
Wij knappen graag een van de woningen op voor één van onze kinderen!
Het wordt nu echt tijd dat de overheid mee gaat denken over woonoplossingen en niet alles blokkerd met niet haalbare en overbodige regeltjes. Dat maakt Nederland echt kapot zo langzamerhand. Zelfs als die regeltjes nuttig zouden zijn hebben we daar niets meer aan als we niet kunnen wonen.
Je hoeft niet te vertimmeren om droog te zitten.
Dan is het dus weer voor de rijkere mensen want de aanschaf en opknappen gaat tonnen kosten die de jeugd of mensen die sociaal willen huren niet op kunnen hoesten.
Lijkt mij een prima oplossing, zo help je met verkoop van 1 woning (mits van de opbrengst 2 tiny woningen gerealiseerd worden) in 1 klap 3 woningzoekenden aan een huis.
net als overal in aalsmeer zal het wel weer onbetaalbare woningen worden