Met Zorgvoorelkaar.com vind je elkaar

De samenleving wordt steeds duurder, in de zorg wordt bezuinigd en het wordt steeds moeilijker om professionele hulp in te kopen. Zorgvoorelkaar kan uitkomst bieden. Met de website Zorgvoorelkaar.com worden hulpvragers en hulpbieders met elkaar verbonden.

Het is als het ware een online marktplaats, waar vrijwilligers hun diensten aanbieden en mensen die hulp nodig hebben hun vraag kunnen plaatsen. Je kunt het zien als een verbindingstool waar mensen elkaar helpen.

Het verschil maken
De website is verbonden aan de Vrijwilligerscentrale Amstelland en voor Aalsmeer is alle onderlinge hulp bij elkaar gebracht op Zorgvoorelkaar.com/Aalsmeer. “We willen met de website het verlengde zijn van de professionele hulp,” vertelt Frans Huissen, directeur van de Vrijwilligerscentrale Amstelland. “Door de bezuinigingen in de zorg blijft er steeds minder tijd over om sociale dingen te doen, zoals een spelletje, een luisterend oor te bieden of een klein klusje in huis op te doen. Voor dit soort werk zijn vrijwilligers ideaal.”

Deborah Bothe, die coördinator Margo Rijerkerk tijdens haar zwangerschapsverlof vervangt, vult aan. “Als vrijwilliger kun je het verschil maken in het leven van een ander, een slogan die we vaak gebruiken, maar echt zo is. En we zien dat het werkt, zeker in Aalsmeer waar veel mensen bereid zijn om vrijwilligerswerk te doen.”

Ze legt verder uit dat hier zo’n 6000 vrijwilligers actief zijn. De meesten op het gebied van sport, hobby, kerken, cultuur en politiek. “30% is actief op het gebied van zorg en welzijn, maar dit aantal groeit.”

Voorkeur en vaardigheden
Vrijwilligers kunnen aangeven of ze op een vaste dag iets willen doen of zelfs eenmalig. Je kunt ook je voorkeur aangeven en je vaardigheden. Als je je registreert wordt je op de hoogte gehouden van het aanbod van hulpvragen, maar je kunt ook zelf kijken waar hulp gevraagd wordt en of het iets voor je is. Je kunt dus helemaal zelf bepalen wat je doet.

De vragen variëren van een kopje koffie drinken, een spelletje doen en samen op stap gaan, tot huiswerkbegeleiding, boodschappen doen of computerhulp. Particulieren kunnen zichzelf aanmelden of dat doen voor een ander, maar ook nonprofitorganisaties kunnen hulp vragen.

Zo is Radio Aalsmeer bijvoorbeeld op zoek naar redactieassistenten en presentatoren. Niet iets in de zorg, maar ook hier kunnen vrijwilligers aan de slag. En ook sportverenigingen kunnen hulp gebruiken en durven dat ook te vragen op Zorgvoorelkaar.com.

Digitale snelweg
“In 2013 hebben we de website gelanceerd,” legt Huissen uit. “Tijdens het eerste jaar was ons doel ook om allerlei organisaties aan ons te binden. Instanties als het Rode Kruis, de kerken en ouderbonden zijn bij ons aangehaakt. Wij konden ze adviseren bij het leren kennen van de website. Dit jaar richten we ons meer op burgers.”

“We merken dat er voldoende vrijwilligerspotentie zit in de samenleving, maar dat dit onvoldoende wordt omgezet in actie. Mensen willen best voor een ander zorgen, maar ze weten de weg niet goed te vinden. De website biedt uitkomst, want het is laagdrempelig, veilig en makkelijk. De zin was er wel, maar wat ontbrak was de digitale snelweg.”

5 juni inloopmiddag
Het werk van de Vrijwilligerscentrale bestaat niet alleen uit het verbinden van mensen, want ook gaan ze regelmatig in gesprek met de overheid en verschillende hulporganisaties. “Niet alleen de burgers moeten anders gaan denken over vrijwilligerswerk, ook de overheid moet hieraan haar bijdrage leveren. We moeten het tenslotte toch samen gaan doen”, aldus de directeur.

De website Zorgvoorelkaar.com loopt goed. “Opvallend is wel dat er meer hulp wordt geboden dan dat er gevraagd wordt. Mensen durven toch niet goed te vragen en we hopen dat ze dat door deze website wel gaan doen,” zegt Bothe.

Ze gaan regelmatig ‘op pad’ om mensen te informeren over de website. Zo ook op 5 juni om 13.00 uur. “Dan organiseren we samen met Vita welzijn en advies weer een inloopmiddag in wijksteunpunt Meander aan de Clematisstraat 20, waarbij we uitleggen hoe mensen de website het beste kunnen inzetten. We geven tips en helpen ze op weg. Iedereen die hulp wil bieden en iedereen die hulp zoekt, voor zichzelf óf voor een ander (bijvoorbeeld een buurman of een ouder), is hiervoor van harte uitgenodigd.” Aanmelden mag via mail of op 0297-323138.

Foto's: Deborah Bothe en Frans Huissen over het succes van de website Zorgvoorelkaar.com (foto Ilse Zethof). Door bezuinigingen in de zorg komt er meer op vrijwilligers of familie aan (foto archief AV)

Eén reactie

  1. Ik heb gister gezellig contact gehad met een prachtige sportvrouw die zich voorstelde als Deborah Bothe.
    Ik geef als meer dan 10 jaar vrijwillig aan een ieder die dat leuk vind training met een geel balletje.
    Door sluiting van diverse tennis hallen, wordt het helaas steeds lastiger om een training baan te vinden .Derhalve verzoek ik U vriendelijk of ik een gesprek met U organisatie kan krijgen om te kijken of ik mij bruikbaar kan maken als vrijwilliger.
    tel nr 06 50 68 13 28 ook Whatt App

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *




 

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
adv flower art 1
historische tuin
adv NOA tekst
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
adv flower art 1
historische tuin
adv NOA tekst