Maandagavond was er voldoende stof tot discussie tijdens het bewonersoverleg in het Dorpshuis in Kudelstaart. Op de agenda stonden onder andere verkeer, de verplaatsing van de pinautomaat, het openbaar groen en de kroeg.
En vooral bij die laatste onderwerpen liepen de gemoederen soms flink op. Het overleg werd voor het eerst geleid door de nieuwe voorzitter Jaap Overbeek, die de aanwezigen netjes vroeg om zijn rol als voorzitter te aanvaarden.
Zinvolle maatschappelijke activiteiten
Hij gaf hierbij wel aan dat zijn voorzitterschap in principe voor een jaar is en dat er dan een evaluatiemoment komt. “We kijken vanaf dan wel verder.” Overbeek volgt Elien Haspels op, die als voorzitter aftreedt, maar nog wel actief blijft in de DorpsraadKudelstaart als bestuurslid. Hij vindt het een hele eer om voorzitter te mogen worden van “de roemruchte dorpsraad”.
Overbeek vertelde dat hij de laatste zeventien jaar actief is geweest in de lokale politiek als wethouder en als gemeenteraadslid. Nadat aan zijn politieke loopbaan in maart een einde was gekomen en omdat zijn pensioen nadert, zocht hij naar andere zinvolle maatschappelijke activiteiten. Dit hoopt hij te vinden in de dorpsraad en de adviesraad WMO (Wet Maatschappelijke Ondersteuning), waar hij tevens voorzitter van is geworden.
Oud en nieuw
De kans dat er dit jaar weer een gecoördineerde Oud en Nieuw-viering met vreugdevuur samen met de jongeren komt is klein. Het vreugdevuur werd de laatste jaren georganiseerd door de jongeren zelf, maar dit jaar lijkt er geen behoefte meer aan te zijn. “De meesten uit de groep zijn achttien geworden en gaan buiten het dorp feesten,” legde welzijnswerker Frans Huijbregts uit. “Als ze wel de intentie hebben om nog iets te doen, dan helpen we ze.”
Daarbij merkte hij op dat het ‘oud en nieuw-probleem’ de bovengemiddelde aandacht heeft van de politie, de gemeente etcetera. Dit alles om te voorkomen dat er zich weer problemen voordoen bij bijvoorbeeld het winkelcentrum zoals twee jaar geleden. “De jeugd is grillig en soms lastig te sturen. Dat kun je ook zien aan het JOP (jongeren ontmoetingsplek). Die wordt nu ook minder gebruikt, maar dat zou zo maar weer eens kunnen veranderen.”
Pinautomaat en uitbreiding supermarkt
De pinautomaat die in het voormalige pand van de Rabobank zit, wordt eind november verplaatst. Er komt een losse unit bij de parkeerplaatsen achter Gall & Gall. De kabels zijn hier al voor getrokken. Hoe het precies eruit gaat zien is nog onbekend, maar volgens Overbeek zal de Rabobank er alles aan doen dat er veilig geld opgenomen kan worden. Het is sowieso meer een zichtlocatie aan de weg.
De reden dat de pinautomaat wordt verplaatst is dat Albert Heijn het deel van de Rabobank heeft gekocht. Er liggen plannen om de winkel te gaan vergroten en de gesprekken met de gemeente hierover lopen. Dit kan nog wel enige tijd gaan duren.
De wens van de Kudelstaarters voor een tweede supermarkt lijkt er nog steeds te zijn. Een onderzoeksbureau is hier, gebaseerd op een eerder onderzoek uit 2014, mee bezig. Maar de verwachting is dat er onvoldoende marktruimte is voor een tweede supermarkt. Het is echter aan een winkelketen zelf om te beslissen of ze zich in Kudelstaart willen vestigen. “Welke investeerder zal zijn vinger opsteken?”
Verkeer
Altijd weer een onderwerp waar in Kudelstaart het nodige over gezegd blijft worden: verkeer. Verschillende ‘onveilige’ situaties passeerden de revue en alle punten werden voorgelegd aan de verkeersdeskundige van de gemeente. Een aantal punten, zoals de T-splitsing van de Madame Curiestraat met de Zonnedauwlaan bij de scholen en een stukje verderop de kruising met de Mijnsherenweg, staan al op het aandachtslijstje van de fietsschouw die vorig jaar december heeft plaatsgevonden.
Het bestuur van de Dorpsraad beloofde het lijstje van de fietsschouw er opnieuw bij te pakken en bij de genoemde knelpunten te gaan kijken. Ook het Wetenschapspad kwam ter sprake als onveilig fietspad door de hobbels in de weg en een vreemd ‘knikje’ als je van de Madame Curiestraat oversteekt richting Schweizerstraat. Deze punten krijgen een vervolg tijdens een volgend bewonersoverleg.
‘Verrommelde’ tuinen
Het beeld- en kwaliteitsplan beheer en onderhoud van het openbaar groen is vastgesteld in de gemeenteraad. Uitganspunt zijn twee kwaliteitsniveaus. Niveau A is het meest 'aangeharkt’ en geldt voor onder andere het Seringenpark, maar ook voor de omgeving van winkelcentra en recreatiegebieden. Op een volgend overleg komt er iemand van de gemeente over de uitvoering hiervan vertellen.
Er werden vragen gesteld wie er verantwoordelijk is voor bijvoorbeeld de tuintjes bij de Galvanistraat en de Kamerlingh Onnesweg. Er zijn zorgen van bewoners over de verloedering van een aantal tuinen. ‘Verrommelde’ tuinen kunnen een onveilig gevoel geven en een aantal buurtbewoners werkt niet mee aan het gezamenlijk bijhouden van de tuinen. Dit probleem is bekend bij wooncorporatie Eigen Haard en er wordt aan gewerkt.
Kroeg
Een onderwerp dat veel stof doet opwaaien, is de plaatselijke kroeg. Er komt een horecagelegenheid met daarboven vier woningen aan de Kudelstaartseweg op de hoek bij het Robend en de Herenweg. De verwachting is dat er begin 2016 begonnen wordt met de bouw. Het woord kroeg is eigenlijk niet goed gekozen, want het zal meer een bistro zijn of een soort dorpscafé waar je ook overdag een kop koffie kan krijgen. Er komt ook een terras bij en 18 parkeerplaatsen. Het wordt geen locatie waar grote feesten worden gehouden, maar wordt het drukker, dan kan uitgeweken worden naar de parkeerplaats bij het winkelcentrum.
De komst van ‘de kroeg’ stuitte op weerstand van een aantal omwonenden. Alle bezwaren, zoals mogelijke overlast, parkeren, verkeersdrukte door de smalle weg en laden en lossen van vrachtwagens, werden volgens een aanwezige door de gemeente van tafel geveegd. “De inspraakavond was een farce en de antwoorden waren lachwekkend,” volgens hem. Het lijkt een gelopen race en het enige wat nog kan is een gerechtelijke procedure opstarten. Volgens raadslid Eppo Buskermolen is er vanuit de gemeente eerder onderzoek gedaan naar de behoeften van de Kudelstaarters, waarbij een kroeg als hoogste op de lijst kwam. Op twee stond een tweede supermarkt en een viswinkel was ook wenselijk. In de toekomst zal goed bekeken worden hoe een en ander zich ontwikkelt.
Bouwontwikkelingen
Verschillende bouwprojecten passeerden de revue. De bouwlocatie aan de Hoofdweg 76 (boerderij Kort) wordt opnieuw ontwikkeld, mede na kritiek van omwonenden. Aan de Herenweg 61 wil de gemeente de bouw van twee woningen mogelijk maken en ook op nummer 99, waar vroeger een boerderij heeft gestaan, mag gebouwd worden. Voor dit laatste perceel wordt een woning met woonzorgfunctie gerealiseerd met drie wooneenheden.
De vraag kwam wanneer met het bouwplan Calslagen gestart wordt. Door een ingediend bezwaar moet er een ‘reparatie’ in het plan komen. Ook is er een procedurefout gemaakt, waarschijnlijk door de provincie.
Sportbuurtcoach
Tot slot van de bewonersavond kreeg sportbuurtcoach Tom Schutte van Sportservice Haarlemmermeer het woord. Hij vertelde over het wandelinitiatief dat in Kudelstaart van start is gegaan en waar animo voor is. Afhankelijk van de wensen van de bewoners worden er nieuwe initiatieven gestart. Momenteel wordt gedacht aan stijldansen en nordic walking. Ook wordt er aandacht besteed aan jongeren.
De avond werd afgesloten door de nieuwe voorzitter, nadat hij oud-bestuurslid Mike Kerkhoven nog bedankte met een cadeautje. Deze heeft zich een jaar ingezet voor de dorpsraad.
Foto's: Jaap Overbeek neemt het voorzittersstokje over van Elien Haspels. Er waren verhitte discussies over het verkeer, groen en de kroeg. Het 'verkeersprobleem' Madame Curiestraat, Mijnsherenweg werd al eerder besproken. (foto's Ilse Zethof)