Door: Jan Dreschler. Inspraak met betrekking tot een grootschalig bouwplan voor arbeidsmigranten is iets wat verschillende gevoelens oproept. Op dinsdag 3 juni was het in het dorpshuis in De Kwakel voorlichting over een nieuw bouwplan vrijwel op de grens van Aalsmeer.
Het bouwplan ‘Onder de Banken’ gaat over de ontwikkeling van huisvesting voor tweehonderd arbeidsmigranten aan Dwarsweg 18 in De Kwakel, opgezet door vier lokale glastuinbouwbedrijven—Hedera Plant, Heemskerk Plant, HPD Potplanten en Van Rijn Roses. Het gemeentebestuur van Uithoorn staat positief tegenover dit initiatief, mits aan bepaalde voorwaarden wordt voldaan.
Bezorgdheid
Echter, het plan heeft ook geleid tot zorgen onder omwonenden. Bewoners van de omliggende gebieden, waaronder de Dwarsweg, Achterweg, De Banken en het Jaagpad, vrezen dat de concentratie van tweehonderd arbeidsmigranten een te zware belasting vormt voor het kwetsbare en natuurrijke gebied ‘De Banken’. Om hun bezorgdheid te uiten en tegenwicht te bieden aan het plan, hebben zij de vereniging en actiegroep ‘Boven-de-Banken’ opgericht. AalsmeerVandaag heeft daar eerder over bericht. (Zie: ‘Weerstand tegen plannen’, ‘Buurt maakt zich zorgen’ en ‘Provincie verleent ontheffing’)
Snel op één lijn
Vervolgens is er hard gewerkt aan het plan door de initiatiefnemers, de door hen ingehuurde deskundigen en de gemeente. Op de voorlichtingsdag waren alle deelnemers aan het project aanwezig in de zaal waar de bezoekers af en aan liepen. Harold Heemskerk, één van de initiatiefnemers, legt uit wat de beweegredenen zijn voor het plan. “We zijn met vier kwekerijen die allemaal werken met arbeidsmigranten en we ondervonden allemaal dat fatsoenlijke huisvesting een probleem is. We wilden daar op eigen houtje iets aan doen, omdat we beseffen dat betere huisvesting blijere medewerkers geeft. Vanuit de gemeente kwam het signaal ‘ga nou eens met elkaar praten en kijk wat je samen kunt doen’. Door het grootschaliger te regelen is ook het beheer beter te organiseren. We moesten er overigens best even aan wennen om het met elkaar te doen, maar bleken toch al snel op een lijn te zitten.”
Heemskerk zegt wel rekening te houden met wat vertraging want de actiegroep ‘Boven de Banken’ zal volgens hem ‘alles beetpakken wat ze kunnen om tegengas te bieden’. “En ik begrijp ook wel hun zorgen,” zegt hij, “aan de andere kant hebben we alles op alles gezet om zaken goed te regelen met 24 uur per dag en zeven dagen per week toezicht. De mensen snappen de noodzaak ook wel maar hebben het liever niet in de eigen woonomgeving.”
Alleen voor medewerkers
Alwin van Ruijven is als ontwikkelaar uitgenodigd door de vier initiatiefnemende bedrijven om de kar te trekken en vertelt over het plan. “We gaan geen hoge huur vragen, die is gemaximaliseerd, maar we willen wel investeren in de kwaliteit van de huisvesting. Het is alleen bestemd voor medewerkers in de nabije glastuinbouw bedrijven. De woonruimte is ongeveer achttien vierkante meter per appartement. Het is niet de bedoeling dat er gezinnen of kinderen wonen. Op het moment dat men een gezin wil stichten, moet worden uitgezien naar een ander soort huisvesting.
Maatschappelijk belang
Ook Ralph van Erp en Annemiek Versloot-Ouddijk van de gemeente Uithoorn stippen het belang aan van goede huisvesting. “Tuinders hebben heel hard arbeidskrachten nodig dus het is belangrijk voor de economie en de arbeidsmigranten die er al zijn, wonen in omstandigheden die je eigenlijk niet moet willen. Daarom heeft de gemeente dit plan van de ondernemers omarmd, want er is een duidelijk maatschappelijk belang.”
De individuele bewoners mogen er niet langer dan vijf jaar wonen. Het complex is buitenaf gelegen, precies in het gebied waar zo ook werkzaam zullen zijn. Er zijn 100 parkeerplaatsen beschikbaar. Over het algemeen gaat het om gespecialiseerde medewerkers. Er wordt een beheerder aangetrokken die elke dag aanwezig is en ook in samenspraak met de bedrijven bepaalt wie er komt wonen.

Acuut probleem
Gemeenteraadslid Jeroen Brink beaamt dat de gemeenteraad voor het plan is is maar wel kritische vragen heeft gesteld over het beheer. “De noodzaak is nooit een discussie geweest. Ongeacht hoe je denkt over de toekomst van de glastuinbouw, er is nu een acuut probleem waar we als gemeenteraad iets aan willen doen.”
‘Zij vullen de zakken en wij hebben de overlast’
De inloop vond plaats in het tweede deel van de middag en het begin van de avond en werd door een gemêleerd gezelschap bezocht. De reacties waren gemengd. Sommigen hadden begrip voor het bouwplan, anderen waren kritisch, getuige de in de wandelgangen opgevangen opmerking: “Wij zijn als bewoners van de wijk nog niet eens met tweehonderd dus nu krijgen we er een hele Poolse wijk bij; is dat de bedoeling? Zij vullen de zakken en wij hebben de overlast?”
Toch was tijdens de middag de stemming overwegend constructief, terwijl voor het dorpshuis een vriendelijke wijkagent het gebeuren in de gaten hield.
(Foto’s: Jaap Maars)
7 reacties
Misschien een beetje laat, maar wil reageren op artikel.
Wat betreft de woning die in beslag wordt genomen door Poolse werknemers in de regio Uithoorn, de Kwakel en Kudelstaart.
Willen de werknemers wel naar die duiventil op de Dwarsweg.
Daar moet je na 5 jaar weg, terwijl je nu in een woning woont, waar je niet uit hoeft.
Hoeveel woningen worden er bewoond door arbeidsmigranten?
Want na die 5 jaar, wat dan?
Er is in Kudelstaart 1 supermarkt, groot aanslag van mensen na werktijd daar.
De enige die gelukkig met de situatie is AH.
Helaas is het in al die jaren niet gelukt een tweede supermarkt te realiseren.
Terwijl er in oost, gemeente Aalsmeer er DRIE supermarkten zijn.
Wat een tegenwerking voor zoveel bewoners.
Ook het realiseren van woningbouw in Kudelstaart is een lachertje.Alles wordt uitgesteld.
Is Kudelstaart een ondergeschoven kindje?
Terwijl oost Aalsmeer er nu Buitenveen bij krijgt.
Stommeerpolder is helemaal volgebouwd.
Wat momenteel aan de hand is, het verzet van Uithorenaars tegen AZC aan de Wieger Bruin laan. (200).
Maar daar zijn straks 3 supermarkten in de buurt, ruime keus.
Vanavond protest in gemeentehuis te Uithoorn.
De gemeente Amstelveen heeft besloten om een migranten huisvesting (280) tegen de grens met Uithoorn te realiseren.
Op hoge poten zijn de vertegenwoordigers van Uithoorn naar Amstelveen gegaan, om te protesteren daartegen, maar wel het eens zijn en goedkeuren van een arbeidsmigranten hotel in de Kwakel, tegen de grens met het dorpje Kudelstaart, die de lasten krijgen?
Beste Peter Buis U argument dat arbeidsmigranten heel hard nodig zijn is onzin er zitten nog zat mensen in het uitkeringstraject en kunnen ook aan het werk gezet worden. Het argument van U dat er arbeidsmigranten die nu in huizen wonen naar de nieuwe lokatie aan de Dwarsweg 18 gaan en dan huizen vrij maken voor de Nederlandse JONGEREN is onzin. Het is al een schande dat er aan de ACHTERWEG minstens 3 goede woningen gesloopt zijn voor de bouw van de nieuwe kwekerij van Hilverda. Wij als oud eigenaren van Dwarsweg 18 mochten alleen maar planten en bloemen telen en dat zouden de nieuwe eigenaren ook gaan doen maar dat bleek onzin te zijn want de kwekerij ligt al 5 jaar leeg.
Peter Buis ,als je voorbij gaat aan de zorgen van Mike, en Mike stemt Wilders en dat populistisch noemt is dat kort door de bocht
Inderdaad we hebben de buitenlandse flexwerkers hard nodig.
Maar ook woningen .
Bij mij aan de Hoofdweg zijn veel kwekers woningen in gebruik als verhuur aan de flexwerkers
ik heb er geen last van.
Ik denk dat er zoveel vraag is naar Flexwoningen dat het Flexhotel een druppel is op een gloeiende plaat.
Mijn insteek als er in het buitengebied gebouwd kan worden waarom dan ook niet voor bv jongeren.
Of ouderen ik zou wel bij de Banken willen wonen!
Betekent dit plan dat de arbeidsmigranten, die nu wonen in de vrijstaande huizen voor de kwekerijen, zij verhuizen naar de nieuwe plek “onder de banken “ ? Zodat dan deze huizen kunnen worden verhuurd of verkocht voor een schappelijke prijs. Dan kunnen de woningzoekenden in ons dorp Kudelstaart deze opknappen en er zelf gaan wonen. Win win situatie!
Beste Mike,
Je frustratie is begrijpelijk, maar voor de huisvestingsproblematiek van je kinderen is het genoemde plan juist een uitkomst. Op dit moment wonen veel arbeidsmigranten in appartementen of rijtjeshuizen in de wijk. Los van de overlast die dat geeft, is het fijn als deze huizen weer op de markt komen, zodat ook jouw kinderen meer kans hebben op een woning.
Een veel gehoord argument is dat arbeidsmigranten en statushouders de huizen inpikken van ‘onze kinderen’. En dat bedrijven vervolgens hun zakken vullen. Bedenk wel: De Nederlandse economie kan op dit moment niet zonder arbeiders uit andere landen. De complete economie zou instorten zonder deze mensen. Bovendien hebben we in Nederland te maken met een enorme vergrijzing en zal je ook in de toekomst mensen nodig hebben die het zware werk in o.a. de bouw, de zorg en de tuinbouw kunnen doen.
Mijn punt is: Populistische praatjes klinken vaak lekker en beloven snelle oplossingen, maar in de praktijk liggen zaken genuanceerder en zijn er helaas geen snelle oplossingen. De huidige problemen in Nederland op het gebied van huisvesting, milieu en migratie zijn evident en vragen om een gedegen aanpak. Daarvoor heb je een stabiel kabinet nodig die niet schreeuwt voor de bühne, maar met oplossingen komt. Deze oplossingen zullen soms pijn doen in sommige delen van de samenleving, maar dat is wel het eerlijke verhaal.
Wie wil er een nieuwe Poolse gemeenschap naast zich hebben in ons dorp. Onze kinderen wonen thuis omdat er niet gebouwd mag worden vanwege allerlei milieuregels. Bedrijven vullen hun zakken met goedkope krachten en wij met de overlast.
De initiatiefnemers migratiehuisvestiging onder De Banken zijn van plan om 200 migranten te huisvestigingen waaronder ook stelletje. Nu zeggen zei als daar kinderen uit voortkomen bieden wij hun een andere woonruimte aan. Hoe kunnen ze dit realiseren met de huidige krappe woningmarkt. Veel van onze jongeren kunnen geen betaalbare woonruimte vinden dan vraag ik mijn eigen af krijgen de migranten voorrang op onze eigen woningzoekenden. Hoe gaan de initiatiefnemers dit oplossen?