Column: ‘Waterlelie doe ópen je buitenbad!’

Eindelijk ging woensdag het buitenbad van De Waterlelie open (Foto: Dick Piet)

Door: Dick Piet. Eigenlijk was ik vorige week al aan de beurt voor een column. Maar ik was zo druk bezig met de laatste loodjes (en die zijn zwaar) voor het Nostalgisch Filmfestival, dat ik het straal was vergeten. Afgesproken werd, dat ik een week later een stukkie zou leveren. Daar had ik echter al gauw spijt van. Want ik kon zo één, twee, drie niks bedenken waarover ik nu weer eens uit mijn dak kon gaan.

Ach, waarom zou ik me eigenlijk druk maken. Heeft geen enkele zin. Hoe vaak heb ik bijvoorbeeld niet over die lijdensweg door Aalsmeer geschreven. Dat de rotondes zowel voor fietsers als automobilisten (én buschauffeurs!) een ramp zijn. En dat die zogenaamde ‘knip’ geen knip voor de neus waard is. Bijna twee jaar geleden schreef ik, dat toenmalig verkeerswethouder Dick Kuin me had verteld, dat de knip zou verdwijnen. Ja hoor, hijzelf, maar niet de knip…

Waar ik me nog niet zo lang geleden druk over heb gemaakt, was de naam van de toekomstige nieuwe wijk in de punt Aalsmeerderweg – Legmeerdijk. Een naam die ik nog steeds niet uit mijn strot kan krijgen: Buitenveen. Gezien de vele reacties, bleek ik niet de enige te zijn. Mijn voorstel om de naam te veranderen in ‘Farregat’ (of ‘Nieuw Farregat’) kreeg veel bijval. Helaas prijkt ‘Buitenveen’ nog steeds in koeienletters op de plek waar de wijk moet komen.

Nee, de gemeente zit niet te wachten op suggesties. In ieder geval niet van mij. Terwijl ze de laatste tijd niets anders doet dan onze mening vragen. Afgelopen week nog vroeg ze ons mee te denken over een nieuw evenementenbeleid. Omdat het huidige beleid toe is aan vernieuwing. Wat daar precies aan schort, weet ik niet. Maar goed, de gemeente vraagt ons om met haar mee te denken. Soms twijfel ik er wel eens aan of ze op het gemeentehuis zélf kunnen denken…

Een tijdje geleden riep de gemeente ons op mee te denken over de toekomst van zwembad De Waterlelie. Wat zoal onze wensen zijn. Het schijnt dat er ruim zeshonderd reacties zijn binnengekomen. Niet één van mij. Misschien mag ik alsnog een bijdrage leveren? Het is eigenlijk meer een opmerking. Over het buitenbad. Wat ik (luidkeels) wil opmerken is: Gooi de deuren toch eens vaker open! Het buitenbad is meer dicht dan open.

Maandag werd ik tijdens mijn dagelijkse ommetje door de Hornmeer aangesproken door een moeder met haar zoontje van een jaar of tien. “Is het zwembad gesloten,” vroeg ze. “Zo te zien wel,” zei ik. We keken samen door een kier van het toegangshek naar binnen. En inderdaad, geen mens te bekennen. “Wat stom,” merkte de jongen narrig op. Dat vond ik ook. Het was schitterend weer, de zon scheen volop, 26 graden.

“Bent u al binnen wezen vragen,” vroeg ik. “Nee,“ zei ze, “die borden verwijzen naar deze ingang.” Op de borden zag ik behalve pijlen ook een barcode, waarmee je op de website van De Waterlelie kon checken wanneer het buitenbad open is. We pakten gelijktijdig onze telefoon en scanden de code. En ja hoor, we lazen dat het buitenbad gesloten was. En niet alleen vandaag, ook de rest van de week. “Nou Tim, zijn we hier voor niets heen gefietst.” Ze kwamen uit Uithoorn.

Thuis las ik op de website, dat het buitenbad bij ‘mooi weer’ geopend is op woensdag, vrijdag, zaterdag en zondag. Van ’s middags half 3 tot half 7. Hooguit vier uur, dus, voor de prijs van 6,80 euro! Onder ‘mooi weer’ verstaat De Waterlelie minimaal 23 graden en volle zon of 25 graden en half bewolkt. En als Buienradar dat voorspelt, maakt het zwembad dat twee werkdagen van te voren om 12 uur bekend via de website.

Het komt dus hierop neer, dat pas als de mussen van het dak vallen, het buitenbad van De Waterlelie open gaat. Nou ja, behalve op maandag, dinsdag en donderdag, want dan is het bad structureel gesloten. Waarom, mag Joost weten. Zoals gezegd, maandag was het 26 graden, dinsdag en donderdag 28 graden. De mussen konden dood vallen wat ze wilden, het zwembad bleef op deze zomerse dagen potdicht.

Woensdag ging het buitenbad dan eindelijk open. Voor het eerst dit seizoen. Toen het toegangshek om half drie van slot ging, stond er een rij wachtenden van hier tot Tokio. In de zengende hitte, smachtend naar koel, helder water. De verkoop van kaartjes bij de buitenkassa verliep echter zo dramatisch traag, dat de rij om half vier nog amper was geslonken. Het ondiepe peuterbad was trouwens vanwege een storing gesloten.

Of het buitenbad gisteren, vrijdag, open zou gaan, werd woensdag bekendgemaakt. Nee dus, de voorspelde temperatuur was ‘maar’ 20 graden. Donderdag las ik dat het buitenbad vandaag, dankzij de voorspelde 24 graden, open is. Of dat morgen, zondag, ook het geval is, zou gisteren bekend gemaakt worden. Maar toen had ik dit stukkie al ingeleverd. Ik denk het niet, omdat het dan bewolkt is en zo’n 20 graden.

Samenvattend: de hele week was het warm, droog en volop zon. Alleen woensdag- en zaterdagmiddag was De Waterlelie een paar uurtjes open. Dan hebben ze het bij Het Oosterbad beter begrepen. Daar kun je namelijk alle dagen een duik nemen. Weer of geen weer

Dick Piet is journalist. Geeft zijn nieuwsgierigheid al meer dan een halve eeuw de vrije loop in de schrijverij. Schopte het tot hoofdredacteur van de Aalsmeerder Courant. Graaft op papier graag dieper dan anderen in naoorlogs Aalsmeer. Pleziert Aalsmeerders veelvuldig met foto’s van vroeger op platform ‘Je bent Aalsmeerder als…’ en met nostalgische filmavonden in de Feestweek waarvoor hij tijdens de laatste editie koninklijk onderscheiden werd.

10 reacties

 1. Ik zwem6 x per week in een verwarmd buitenbad. 4,50 een los kaartje . Maar ik heb een abonnement voor €65 euro op vrijdag krijgen we ook nog gratis koffie

 2. Mee eens hoor Dick, maar dat je 6,80 duur vindt stamt uit de tijd van heitje voor een kwarwijtje. Koop een bioscoopkaartje voor 1,5 uur film en je betaalt 15 euro. Daarmee vergeleken is vier uur plezier voor 6,80 goedkoop.

 3. Beste Piet, wat ben ik het hier mee eens. Van april tot t/m september elke dag open en het liefst ook ‘‘s morgens om 7 uur. Zwemmen is een fijne activiteit om de dag mee te beginnen. Nu verdringen die vroegoppers zich in de ‘snelbanen’ in het binnenbad.
  En mag ik ook even reageren op Buitenveen? Verdient niet de schoonheidsprijs, maar Nieuw Farregat? Er is een Aalsmeerderweg en een Aalsmeerdijk en toen bestond een de ambtenaren het ook nog om Nieuwe Aalsmeerderlaan te bedenken voor wat gelukkig de Hoffscholte weg is geworden. Ik hoop toch echt dat er iets creatievers is te bedenken dan Nieuw Farregat. Want wat moeten we dan in hemelsnaam met het oude?

 4. Ik sluit mij aan bij de schrijver van dit stuk. Ik snap dat personeel die beschikbaar is een ding is want zonder toezicht kan het buiten bad niet open. Maar als je een goede planning hebt dan kan je daar op tijd op inspelen denk ik.
  Het is zonde. Zoveel zwembaden zijn er niet. Maar dit is al jaren aan de orde. Niet iets heel nieuws.
  En dan willen ze het zwembad voor de hooftprijs verbouwen en dan wat! Alleen lesgeven en vrij/ baantjes zwemmen en thats it?
  En wat onze gemeente betreft: tijd voor nieuwe bloed! Frisse wind. En een goed en nieuw bestuur! Want het is echt een zooitje

 5. Beste Dick Piet, natuurlijk moeten we ons zinvol blijven druk maken over wat ons beroert in de gemeente Aalsmeer. Zal het niet over onze eigen kleine sores zijn, dan wel de grote sores van algemeen belang. Elke Wake Up Call doet ons nadenken en scherp houden naar elkaar. Wellicht gepaard gaand met een blijde glimlach. Aalsmeer is best mooi! Ik wens u een zonnige zomer.

 6. Ga heerlijk zwemmen in Het Oosterbad! Iedere middag open! Gezond water zonder chloor. En nog goedkoper ook!

 7. Dat is nu typisch Aalsmeer zelfde met dat Pfas water lozen in de surfkom alles goed doordacht in die bunker die officieel gemeente huis heet 🥵

 8. Het Oosterbad is wel elke middag open van 14.00 tot 17.00 , bij mooi weer ook ’s avonds open ! En dat voor € 4.00
  (Prachtige zwemgelegenheid !! )

 9. Lenie van der Meer zou zich in haar graf omdraaien bij het lezen van deze column.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin