Column: ‘’Farregat’ véél beter, toch?’

Projectbord op de hoek Aalsmeerderweg en de toekomstige ontsluitingsweg van de nieuwbouwwijk in Oost (foto: Dick Piet)

Door: Dick Piet. ‘Buitenveen Aalsmeer’… Wie krijgt dit in vredesnaam verzonnen? Waarom moet ‘Oosteindedriehoek’, de toekomstige uitbreiding van ‘Nieuw Oosteinde’, ineens omgetoverd worden in deze belachelijke naam? En waarom ‘Buitenveen Aalsmeer’ en niet gewoon ‘Buitenveen’? Ik woon toch ook niet in ‘Hornmeer Aalsmeer’? Wat steekt achter de naamsverandering?

“Met deze naam willen we de boodschap overbrengen, dat dit een voormalig veengebied is en we in de nieuwe ontwikkeling rekening houden met het groene en waterrijke karakter,” aldus directeur Martin Companje van projectontwikkelaar Roosdom Tijhuis. Ja hoor, gelooft hij het zelf? Woningzoekers zitten echt niet op een dergelijke preek te wachten. Die horen liever de blijde boodschap, dat er voor hen eindelijk betaalbare huizen worden gebouwd.

De naam ‘Buitenveen Aalsmeer’ kwam als een duveltje uit een doosje. Eind september werd de naam tevoorschijn getoverd op een groot projectbord, op de hoek Aalsmeerderweg en de ontsluitingsweg naar de nieuwe wijk. U weet wel, daar waar de Aalsmeerderweg en Legmeerdijk in een soort punt (driehoek) bij elkaar komen. In de verste uithoek van de gemeente, zeg maar. Daarom vind ik ‘Farregat’ (verre gat), zoals Oosteinde vroeger werd genoemd, een veel toepasselijker naam.

Ik durf te wedden, dat ‘Buitenveen’ uit de koker van de projectontwikkelaar komt. En de gemeente gaat hier klakkeloos mee akkoord, zonder na te denken. De nieuwbouw bestaat uit ongeveer 850 woningen en appartementen. Waaraan – zo geef ik u op een briefje – weer een flink prijskaartje komt te hangen. Dus hoopt de projectontwikkelaar potentiële kopers te paaien met ‘Buitenveen’, een veel chiquer klinkende naam dan ‘Oosteindedriehoek’.

Men is ongetwijfeld op die naam gekomen, omdat hij associaties oproept met onze kakkerige buurgemeente Amstelveen en de zeker niet minder kakkerige aanpalende Amsterdamse villawijk Buitenveldert. ‘Buitenveen’ is immers een samentrekking van BUITENveldert en AmstelVEEN. En daar barst het van de rijke stinkerds, die voor zo’n stulpje ‘aan mooie statige singels met veranda’s en lanen’ in dat ‘verre gat’ van Aalsmeer wel diep in de buidel kunnen tasten.

Kijk, als de naam van de nieuwe wijk moest associëren met Aalsmeer, was ‘Buitenmeer’ logischer geweest. Maar nee, het moest ‘Buitenveen’ zijn, wat overduidelijk een Amstelveense buitenwijk suggereert. De projectontwikkelaar heeft de naam vast en zeker bedacht, samen met ambtenaren op het gemeentehuis van Amstelveen. Kijk maar op de projectwebsite. Daar zie je namelijk alleen maar glamourachtige foto’s van Stadshart Amstelveen voorbijkomen.

Nee, geen gelikte plaatjes van het centrum van Aalsmeer, de Ophelialaan of winkelcentrum ‘Poldermeesterplein’ in Nieuw Oosteinde. Ook niet van bijvoorbeeld hotel-restaurant ‘Centennial’ in Aalsmeer-Oost. Wél van restaurant ‘Wings’ op Schiphol-Oost en hotel ‘Station Amstelveen’ aan de Ouderkerkerlaan. En in plaats van foto’s van de Watertoren aan de Westeinderplassen, de Sint Urbanuskerk aan de Amstelveense Poel. Dit geeft toch te denken, niet waar?

Waar ik ook mijn hart voor vast houd, zijn de namen van straten, wegen, hofjes en lanen in de toekomstige nieuwe woonwijk. Want doe mij een lol, niet nóg meer van die onmogelijke straatnamen, zoals in Stommeerhoff: ‘Pieter van Lisselaan’, ‘Nicolaas Walensdreef’, ‘Gerrit van Rietveltlaan’, ‘Claes Stierpweg’, ‘Charles Gabrijweg’ en ‘Salomon Dierkenslaan’. Wie zijn die hapsnurkers? Zo raak je in eigen dorp toch steeds meer de weg kwijt?

Daarom moet ‘Buitenveen’ met onmiddellijke ingang worden gewijzigd in ‘Farregat’ (laten we vanaf heden deze naam bezigen, dan burgert hij vanzelf in). De straten krijgen namen van illustere Farregatters. Ik noem er een paar: Gijs de Kolenboer, melkboer Janmaat, badmeester Geurts, veilingvoorzitter Wegman, bakker Splinter, verenigingsman Dirk van Leeuwen en niet te vergeten Martin Verbeek. U weet er vast nog veel meer.

Als er in het verre gat nou ook nog eens betaalbare huizen en appartementen komen, belooft ‘Farregat’ een échte Aalsmeerse woonwijk te worden. Honderdkeer beter dan…, nee, díe naam zouden we niet meer noemen.

Dick Piet is journalist. Geeft zijn nieuwsgierigheid al meer dan een halve eeuw de vrije loop in de schrijverij. Schopte het tot hoofdredacteur van de Aalsmeerder Courant. Graaft op papier graag dieper dan anderen in naoorlogs Aalsmeer. Pleziert Aalsmeerders veelvuldig met foto’s van vroeger op platform ‘Je bent Aalsmeerder als…’ en met nostalgische filmavonden in de Feestweek waarvoor hij tijdens de laatste editie koninklijk onderscheiden werd.

 

36 reacties

 1. Leuke reactie in de column op Amstelveenz https://www.amstelveenz.nl/nieuws/column-geertje-visser-farregat.html

  Maar goed, Aalsmeerders moeten dus niets van al die poeha hebben want die hebben
  – anders dan wij – wél zoiets als een dorpsgevoel. Daarom hebben ze bedacht dat de wijk de vroegere naam van Oosteinde moet krijgen: “Farregat”. Dat betekent ‘het verre gat’; écht een plek die voelt als lekker thuiskomen.

 2. Ik woon niet meer in Aalsmeer maar ik blijf er wel bij betrokken. Ik hou ook mijn hart vast over de nieuwe straatnamen. Ik hoop echt van harte dat een straat (oude) Kerkpad gaat heten. De vroegere smalle pad liep van de oude schuilkerk aan de Kerkweg/Oosteinderweg tot de Legmeerdijk. Historisch gezien zal dat juist wezen om hier aandacht aan te besteden en ik roep Stichting Oud Aalsmeer om zich hiervoor in te zetten. Naamgevers verdiept u eens in de geschiedenis van Aalsmeer Oost.

 3. Helemaal eens met Dick Piet! Farregat!! En de straatnamen zijn een superidee!!

 4. Ik sluit me bij de vorige schrijvers aan. Inderdaad, zo gauw ik de naam Buitenveen zag dacht ik al:”ja hoor, Amstelveense invloed”!

 5. Een prachtig stuk Dick, wie kan dit probleem beter verwoorden dan jij.
  We zijn farregatters en blijven dat, ondanks dat we er niet meer wonen.
  Ik hoop dat de hele gemeenteraad dit ook leest en een vuist gaat maken om de naam, van de driehoek, te gaan wijzigen.

 6. Ik heb een gekleurde bril maar als ik de namen lees waar een straat naar vernoemd zou kunnen worden ben ik trots . Het zou verdiend zijn deze mensen hebben in mijn vader zijn geval 40 jaar honderden mensen bediend door weer en wind. Tot dat de macht van de supermarkten op kwam. Ik wacht vol verwachting af. Dank meneer piet.

 7. We hebben heel lang in Oost gewoond, na vele omzwervingen zijn we Bovenkerk beland. Mij is opgevallen dat meerdere woonwijken patsernaampjes krijgen, doelgericht, welbewust. Staat er niet ergens geschreven “ijdelheid der ijdelheden” en nog iets?
  Dat prutje opzij van de Westeinder in Kudelstaart: “Westeinderhage” (let op lieve vrienden van de naambedenkerij: dit had “Westeinderhaege” moeten zijn!) Nu zal het Farregat goddomme “Buitenveen Aalsmeer” gaan heten, ook om een “bepaald seurt publiek” te trekken, om “ons seurt mense” te lokken.
  Helemaal om je te bescheuren is de naam voor het wijkje dat hier in Bovenkerk dreigt te ontstaan: “Beauve” achter De Manen. Het “boven” in Bovenkerk betekent, dat dit buurtschap vanuit Amsterdam gezien “boven” de kerk in Amstelveen-Dorp lag. Het is de omschrijving van een locatie, voorbij de kerk, “trans” in het Latijn, zoals in Transsylvanië.
  Beauvekerk, jongens van de naamgeverij…?

 8. De gemeente kan altijd nog de inwoners vragen (laten participeren) hoe inwoners uit Aalsmeer graag willen dat de nieuwe woonwijk gaat heten.

 9. De heer Dick PIET heeft helemaal gelijk. Helaas is het tegenwoordig nodig en een pre dat alles wat de mens doet en als nieuw wil presenteren niet zonder onzin verhaal kan. MIJN VOORSTEL IS OM DIT PLAN FARRAGAT BINNEN TE NOEMEN zo blijft het Aalsmeer.

 10. Heerlijk artikel van Dick Piet.
  Een mooi gedeelte van de bijna 160-jarige
  Oosteinderpoelpolder opofferen aan projectontwikkelaars en buurgemeente
  Amstelveen.
  De samenwerking met Amstelveen heeft al vanaf het begin veel geld gekost en er komt helaas nog geen einde aan.

 11. 100% eens met Dick. Alles lijkt erop dat het een onderdeel van Amstelveen gaat worden. ‘Farregat’ is prima naam maar om die naam in ere te houden zou ‘Nieuw Farregat’ ook goed passen. ‘Oosteinde’ werd ook ‘Nieuw Oosteinde’ toch?

 12. 100% eens met Dick. Alles lijkt erop dat het een onderdeel van Amstelveen gaat worden. ‘Farregat’ is prima naam maar om ‘oude bekende Farregat’ in ere te houden zou ‘Nieuw Farregat’ ook goed passen. ‘Oosteinde’ werd ook ‘Nieuw Oosteinde’ toch ‘

 13. Er is niets dat blijft ,dat gaat in Aalsmeer steeds meer de overhand krijgen en helaas al lang aan de gang en is niet meer te stoppen .
  Waar je rijdt en kijkt in Aalsmeer ongelooflijk maar wij zullen wel weer te nostalgisch zijn ?
  Een mooi geschreven column !

 14. En weer proberen ze Aalsmeer op te slokken.
  Ik ben er nog steeds trots op om een Farregatter te zijn, dat pakken ze me niet meer af.

 15. mooi artikel, Dick. Hopelijk bezinnen ze zich nog.

 16. En zo worden we langzaam maar zeker opgeslokt door A’veen, onder het mom van samenwerking. Ik mis het samen!

 17. Het lijkt er inderdaad sterk op dat er plannen zijn om dit gebied in Aalsmeer om te vormen of deze suggestie te wekken dat het een woonwijk van Amstelveen zal gaan worden.

  Ik ben het zeker eens met het idee om betaalbare woningen te bouwen, zowel voor jongeren, gezinnen met een normaal inkomen als zeker ook voor ouderen die mogelijk interesse hebben in compactere woningen. Dit zal naar verwachting ook een positieve invloed hebben op de huizenmarkt. Oudere blijven wonen in mogelijk te grote woning en de jongeren van Aalsmeer worden praktisch gedwongen om te vertrekken, voornamelijk vanwege het tekort aan betaalbare huisvesting.

  Naar mijn mening is het van cruciaal belang om ervoor te zorgen dat zeker de jeugd, die onze toekomst vertegenwoordigt, in Aalsmeer kan blijven!

  Groetjes vanuit het Farregat!

 18. Goed stuk Dick Piet. Opnieuw een gemiste kans van de gemeente Aalsmeer.

 19. Complimenten met je column op AV nu. Ben het 308% met je eens, naam zou alsnog gewijzigd moeten worden, maar krijg dat maar eens voor elkaar nu nog…….

  Typisch geval inderdaad van bestuurders van elders die geen enkele binding hebben met de gemeente waarvoor en waarin ze werken.

  Jammer, een grote misser !

 20. Ik heb het al zo vaak gezegd: Aalsmeer wordt geregeerd door projectontwikkelaars en zakkenvullers gemeente heeft niets meer in te brengen. En Resoort Buitenveen is dat straks 020 ….. het wordt tijd dat er eens iemand daar opstaat en gaat zeggen niet lullen naar normale huizen bouwen een wijk vol voor normale bedragen. Ik zou er 1 grote sticker overheen plakken met Farregat

 21. Dick fantastische column zeg. Ik verbaasde me ook dat bord met Buitenveen.
  En ben inderdaad ook benieuwd wat de straatnamen gaan worden. Waarom wonen wij nu op het Prinsessenpad en waarom niet gewoon Machineweg.
  Bijna niemand weet waar dat ligt.

 22. geweldig artikel . helemaal mee eens .
  laten we dicht bij huis blijven en de mooie oude aalsmeerse termen niet weggooien. er is niets mis met de goeder oude tijd als herinnering, dus Farregat is net zo mooi als de Buurt, Stommeer of Bovenlanden. dat zijn namen die we in Aalsmeer moeten koesterren/

 23. Als geboren Farregatter zou dit de juiste naam moeten zijn. Hou het lekker Aalsmeers en gebouwd voor onze Aalsmeerders die met geen mogelijkheid een woning kunnen krijgen.

 24. Daar 90% van de toekomstige bewoners ongetwijfeld weer uit Amstelveen komt is de naam helemaal niet zo gek gekozen….

 25. HeHe eindelijk eens iemand die het daarmee eens is Aalsmeer is voor de Aalsmeerders en niet een Amstelvvens tintje eraan geven

 26. Mooie column Dick. Hoe leuk zou het zijn geweest als de projectontwikkelaar samen met de Wijkraad Oost een prijsvraag had opgezet om een mooie naam voor deze nieuwe wijk te bedenken. Had hij gelijk de ‘verbinding’ gelegd tussen oude en nieuwe bewoners.

 27. De naam klinkt meer dat het in de gesprekken met de ontwikkelaar meer ging over de buitenwijk van Amstelveen, op grondgebied Aalsmeer, kortweg Buitenveen Aalsmeer. Bekt makkelijk en is straks ook handig als we een gemeente vormen.

  Het is aan de raad om om hier nog eens over na te denken, ik hoop dan ook dat ze dit nogmaals op de agenda zetten en de naam voor de nieuwe wijk herzien.

  Ik ben het volmondig eens met de voorzet om de wijk de historische naam Farregat te geven en de straatnamen naar bekende Aalsmeerders te vernoemen is prima idee. Het zou zoveel meer de eigen indentiteit tonen van Aalsmeer dan dat we een buitenwijk zijn van Amstelveen.

 28. Nou broer je hebt helemaal gelijk. Ik zag de naam ook al een aantal malen staan de afgelopen weken en dacht exact hetzelfde.De provincie zal er over enkele jaren blij mee zijn, deze rare naam maakt verplichte herindeling waarin Aalsmeer opgeslokt wordt door Amstelveen alleen maar makkelijker. Maar ach, Aalsmeer doet al jaren haar best om de eigen identiteit te verpatsen dus wat maakt het eigenlijk uit…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin