Welke soort verwarming kiezen?

Je hebt veel soorten verwarming en het kan soms lastig zijn om te kiezen welke je neemt. Heb je ook moeite om die keuze te maken? In dit artikel vind je vijf verschillende soorten verwarming, met hun voor- en nadelen.

1: Een openhaard
Lekker ouderwets een openhaard? Dat is natuurlijk sfeervol en gezellig, maar het is niet altijd de beste optie. Bij een traditionele openhaard verdwijnt veel van de warmte namelijk via de schoorsteen. Een openhaard is ook best vervuilend en niet heel milieuvriendelijk. Ook zijn deze openhaarden een stuk minder praktisch dan modernere kachels. Je bent er best wat tijd aan kwijt, als je het vergelijkt met een cv of elektrische verwarming.

2: Een houtkachel
Doordat houtkachels meestal dicht zijn, behouden ze de warmte beter dan een traditionele openhaard. Je hebt ook houtkachels van speksteen. Deze kachels worden nog warmer en behouden de warmte beter. De houtkachels van speksteen blijven zelfs nog gloeien als het vuur al gedoofd is. De kachel zorgt daarnaast voor veel sfeer in huis. Een nadeel van deze kachels is wel dat er een rookkanaal moet zijn. Daarnaast moet je natuurlijk brandhout kopen.

3: Een cv
De vertrouwde cv-ketel blijft populair in Nederland. Deze kan op gas werken, maar ook op elektriciteit. In aanschaf zijn ze allebei niet duur. In verbruik kan het flink verschillen. Een groot voordeel van verwarmen met een cv is het gebruiksgemak. Een druk op de knop is voldoende, je hebt er weinig onderhoud aan en je huis is snel warm.

4: Een infrarood kachel
Infrarood kachels verwarmen een bepaalde plek in je huis. Hierdoor zijn infrarood kachels meestal energiezuiniger dan andere elektrische kachels. Ze verwarmen niet de lucht in de ruimte (zoals bijvoorbeeld een cv doet). In plaats daarvan verwarmen ze objecten in de buurt. Jou dus bijvoorbeeld. In een grote ruimte is dit niet handig. Het werkt alleen als je niet te ver bij de infrarood kachel vandaan zit. Een groot voordeel van een infrarood kachel is dat je niet hoeft te wachten tot de boel is opgewarmd. Je zit er meteen lekker warm bij. Benieuwd naar de opties voor infrarood kachels? Neem een kijkje bij Heuts.

5: Warmtepomp
Wil je elektrische verwarming als hoofdverwarming? Dan is een warmtepomp een goed idee. Hiermee verwarm je je hele huis op een duurzame manier. Een ander groot voordeel van een warmtepomp is dat de verbruikskosten laag zijn. Waarom stapt dan niet iedereen over op deze manier van verwarmen? De aanschaf en installatie zijn erg duur. Het duurt 7 tot 15 jaar om je investering terug te verdienen.

(Partnerbijdrage SendarMedia)

Eén reactie

  1. Mis toch mijns inziens de belangrijkste warmtebron; geothermie ofwel aardwarmte. Geen uitstoot en onbeperkt voorradig. Niet één twee drie voor een particulier, maar de overheid zou daar veel meer werk van moeten maken. Een geothermie installatie kan tot dertigduizend huizen voorzien van warmte.
    De geothermie installaties hebben een terugverdien tijd van enkele maanden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin