Sport Op Zondag

Voor wie het gemist heeft: gisteren is de Tour de France weer van start gegaan. Zonder Aalsmeerder. Dat is geen nieuws, want ook in de 103 voorgaande edities lieten de plaatselijke renners het afweten in het zomerse rondjerijden in Frankrijk. We moeten het slechts doen met een halve: Joop Hoogland.
 
Hoogland stond in de jaren zestig aan de start van de Ronde van Frankrijk voor amateurs. Ze reden voor de beroepsrenners uit, deels op hetzelfde maar ingekorte parcours . De race werd de Tour de l'Avenir genoemd, in Nederland ook wel Kleine Tour, Tour 2, T2, of Ronde van de Toekomst. De inbreng van Nederlandse beroepsrenners in de grote ronde was in die jaren pover en de geur van amfetamines in het profpeloton zo pregnant, dat Nederlandse kranten – de Telegraaf voorop – zelfs meer aandacht besteedden aan de kleine rondrit. Bovendien sprak het nationaal chauvinisme een woordje mee. In tegenstelling tot de beroepsrenners was de lichting Nederlandse amateurs toen wél succesvol.
 
In 1965 wordt Aalsmeerder Joop Hoogland uitgenodigd deel te nemen aan de kleine ronde. Hoogland woont dan aan het einde van de Pontweg en werkt aan de Oosteinderweg als tegelzetter bij Ton van Oostveen. Zijn selectie is enigszins verrassend, want de erelijst van de beloftevolle coureur  is nog aan de korte kant. Topklasseringen in enkele klassiekers en etappes in de destijds aansprekende Olympia's Ronde door Nederland, alsmede enkele mooie overwinningen in straatrondes, daar moest hij het mee doen. Titels ontbraken. Jaloerse tegenstanders meenden dat hij zijn selectie vooral te danken had een prettige relatie met bondscoach Joop Middelink. Vergeten werd echter dat Middelink een scherp oog had voor ontluikend talent; hij keek in de eerste plaats naar de mens op de fiets, minder naar lange uitslagenlijsten.
 
Twaalf etappes
In juni 1965 meldt Joop Hoogland zich in Elsloo voor zijn Tour-avontuur bij de ploegleider van dienst, Sjefke Jansen. Bataaf-clubgenoot Hennie Schouten, Eddy Beugels, Wim Schepers, Harry Steevens, Nico Lute, Karel Leyten en Harm Ottenbros zijn de ploegmaats. De start is dat jaar in Keulen, gevolgd door twaalf etappes door België, West-Frankrijk en de Pyreneeën. De minitour eindigt op het Montjuich-ciruit bij Barcelona. Joop Hoogland rijdt vooral in dienst van ploeggenoot Harrie Steevens, die winnaar wordt van het puntenklassement. De Aalsmeerder eindigt in het algemene eindklassement als zestigste met 51 minuten achterstand op de Spaanse winnaar Diaz en is achter Steevens en Schepers de derde Nederlander.
 
Beugels, Schepers en Ottenbros zijn later succesvolle beroepsrenners, Ottenbros  wordt zelfs wereldkampioen. Voor Joop Hoogland is de Tour de l'Avenir geen opstap naar een professionele carrière. Een zware val in een koers  in Overijssel maakt een einde aan zijn ambities op de racefiets. Later volgt een nog veel grotere klap: de renner komt veel te vroeg te overlijden, pas 38 jaar oud.
 
Frans Braat
Joop Hoogland wordt vaak de succesvolste Aalsmeerse wielrenner genoemd, maar dan wordt de enkele jaren eerder geboren Frans Braat even over het hoofd gezien. Misschien wel omdat Braat bij het Schinkeldijkje woonde, dat is toch een eind fietsen van het dorp. De sterke en snelle Braat behaalde drie nationale baantitels: op de achtervolging in 1954 en in 1956 op de achtervolging én de race over 50 km. Daarnaast won hij bij de amateurs 31 straatrondes en reed als 'onafhankelijke' mee in wedstrijden voor beroepsrenners. Braat was behalve een snelle fietser, ook een lepe. Hij kon altijd vertrouwen op een ragfijne sprint. 
 
Werelduurrecord
Nog niet zo heel lang geleden liet Frans Braat nog eens van zich horen. Op het Velodrôme in Sloten vestigde hij in 2006 een werelduurrecord voor renners van 70 jaar en ouder. Hij was toen 72 jaar en legde een afstand af van 39.635 km. Het record bleef acht jaar in de boeken staan tot het met zo'n anderhalve kilometer werd verbeterd door de Welshman Cotgraeve.
 
Fanatiek
Frans Braat, 83 jaar nu, fietst nog steeds fanatiek. Elke woensdag en zaterdag clipt hij in de Rozenstraat zijn raceschoenen vast aan de pedalen voor een rondje met andere snelheidsmaniakken uit de gemeente, hun eigen mini-Tour. Het pelotonnetje valt meestal in twee brokken uiteen. Braat en Piet van Dongen, een andere koerskanjer uit het verleden, rijden natuurlijk in groep één. Ze zijn niet anders gewend.
 
Tekst: Jacques de Jonge
 
Foto's: Joop Hoogland aan de start van de Corsoronde in 1962. Hij staat op de foto rechts van atlete Tilly van der Zwaard, dat jaar op de EK in Belgrado  winnares van de bronzen medaille op de 400 meter hardlopen. Aan de andere zijde van Tilly, zittend op zijn fiets, heeft Jurrie Dokter plaats genomen, een renner uit Oost-Nederland die destijds bij De Bataaf fietste.
Tussen de tekst een actiefoto van Frans Braat en hiernaast een foto waarop hij te zien is als kampioen van Nederland in de wedstrijd over 50 kilometer. Hij laat zich in de kampioenstrui kleden door KNWU-voorzitter Van Dijk.
Kleurenfoto: Frans Braat met de fiets waarop hij tien jaar geleden het werelduurrecord vestigde. (Foto Arjen Vos)

13 reacties

  1. @Hans Trommel. In ieder geval ook Wil Hoogland. Heb hem tevens als AVA-atleet gekend!

  2. Nico Hoogland, later is Nico politieagent geworden! Een kleine correctie over de broers Groot, het zijn er vijf Kees ontbreekt. Deze mannen/renners kwamen niet uit Aalsmeer maar uit De Legmeerpolder!

  3. De eerste ronde van Aalsmeer was zeker in 1963, Klaas. Ik woonde destijds in de Ophelialaan, onderdeel van het parcours. Terugkomend van school op die zaterdag hebben kaartjesverkopers, tevergeefs, geprobeerd om mij te laten betalen om thuis te komen!

  4. Alle mensen die de wielersport in het verleden een top prestatie hebben geleverd Aalsmeer/Kudelstaart daar heb ik diep respect voor !! TOP
    VR GR Jacques,

  5. Ik denk dat het Nico moet zijn of Niek, Nick is een beetje te modern denk ik! Een tijdje terug iemand gesproken ook een Faregatter van oorsprong, een Bruine de Bruin woont aan de Poelweg in de Kwakel ook een bekende renner uit de oude doos en uit een bekende renners familie , mooi verhaal hoe hij na het werken op het land , nog even ging trainen, markant man.

  6. Hans Trommel en Jacques Kesting. goed dat jullie ook aandacht vragen voor Wil Hoogland, een fietsende broer van Joop Hoogland. Maar er koerste nog een broer, Niek (of was het Nick?), een goede renner bij de aspiranten. Wielrennen was destijds in Aalsmeer-Oost een familiesport. Behalve de Hooglandjes was er het koppel Aldert (ex-prof) en Melle Jongkind (top-amateur), vader en zoon Rinkel (Piet en Peter) en de broers Klaas, Leo, Henk en Peter Groot.

  7. Wil Hoogland hoort er ook bij en wordt bij deze genoemd .
    Ook een TOPPER !!
    VR GR Jacques,

  8. Heel mooi artikel goed om te lezen dat Joop Hoogland nog niet vergeten is. Wel jammer dat Wil Hoogland zijn broer niet genoemd word, ook een goede renner.

  9. Als groot liefhebster van De Tour: mooi verhaal weer!

  10. Ben Piet van Dongen vergeten ook een fijn mens en nog steeds een groot sportman. TOP !!
    VR GR Jacques,

  11. Joop Hoogland fijn mens groot sportman helaas niet meer in ons midden Frans Braat is een fijn mens en nog steeds een groot sportman. TOP.!!
    VR GR Jacques ,

  12. Joop Hoogland fijn mens groot sportman helaas niet meer in ons midden Frans Braat is een fijn mens en nog steeds een groot sportman. TOP.!!
    VR GR Jacques ,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *





banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel