Zoektocht naar bouwmogelijkheden of verkiezingsretoriek?

Is er straks toch woningbouw mogelijk in LIB4-zones,zoals op het terrein van het voormalig Proefstation?

Door: Joop Kok. (Beschouwing) Wanneer ik op AalsmeerVandaag lees dat de VVD kansen ziet voor wonen bij het Proefstation, dat VVD Tweede Kamerlid Daniel Koerhuis op 29 september een werkbezoek aflegde aan Aalsmeer en dat hij zich landelijk stevig inzet voor meer woningen, is mijn eerste gedachte: wat een hypocrisie. De enige constante politieke factor in de Nederlandse politiek van de afgelopen tien jaar was wel de VVD. Zij leverde de minister-president, stuurde hun minister Blok eropuit om waar dan ook de woningbouw te vermarkten en kwam met maatregelen om de positie van de woningbouwverenigingen terug te dringen. Hoezo jezelf ‘stevig inzetten’? Het is veeleer een herpositionering van de gedachte dat de markt vanzelf het woningbouwprobleem zou oplossen. Dat gebeurde niet, men moet nu uit een ander vaatje tappen, niet de markt maar de overheid zal het moeten doen.

En daar staan ze dan, kamerlid Koerhuis, wethouder Van Rijn en fractievoorzitter Van der Zwaag voor het terrein van het voormalige proefstation aan de Linnaeuslaan. Zij stellen dat het ondanks de beperkingen van Schiphol mogelijk is om hier 400 jongerenwoningen te realiseren. “Mocht dit niet lukken dan overwegen we een serieuze pilot voor tijdelijke woningbouw voor de toegestane vijftien jaar voor startende jongeren en komen we met een initiatief,” aldus van der Zwaag

Dicht bij het vuur
Aangezien het opvallend is dat door het langskomen van een kamerlid er ineens wel gebouwd lijkt te kunnen worden waar dat voorheen niet kon, bel ik fractievoorzitter Van der Zwaag. Mijn eerste vraag is of hij weet van wie de grond is. “Ja euh.. Rijksoverheid Vastgoed denk ik.” “Maar er liggen toch vanwege Schiphol beperkende mogelijkheden om te bouwen,” antwoord ik. “Ja, maar waar de eisen wat minder zwaar zijn kun je misschien sowieso bouwen en anders moet je misschien wat groen op de daken aanbrengen.” “Maar waarom kon er voorheen niet gebouwd worden en nu ineens wel?” “Tja, dat is het voordeel hebben van iemand die dicht bij het vuur zit.”

Verkiezingsretoriek  
Voor mij zijn het te vage antwoorden om het daarbij te laten. Ik confronteer voormalig wethouder Jop Kluis met de antwoorden en vraag hem wat hij ervan vindt. “Gun me even wat tijd,” is zijn antwoord. Een dag later belt hij. “In de vorige raadsperiode zijn we daar als college al volop mee bezig geweest, maar het gebied ligt in een LIB 3 en LIB 4 zone. Bouwen was daar niet mogelijk, ja 25 woningen om een stedenbouwkundig geheel te creëren. Maar als je een soortgelijke aanvraag al hebt gedaan, niet ver van de plek waar het om gaat, dan wordt dat niet gehonoreerd.” “Maar hoe moet ik dan de reactie van Van der Zwaag zien?” “Verkiezingsretoriek, Joop.”

Motie versnelling woningbouw
Ik ben nog niet tevreden en leg het voor aan raadslid Jelle Buisma. Die wijst me op iets heel anders, namelijk de motie ‘Versnelling Woningbouw’. Die was door alle partijen ondertekend en riep het college op om met creatieve oplossingen te komen. “Toch een beetje raar dat wethouder Van Rijn een dergelijke opdracht van de raad naar zich toetrekt en daar als VVD’er de sier mee gaat maken, dat vind ik niet fair,” was zijn reactie.

De eigenaar weet van niets
Maar was de Rijksoverheid wel eigenaar van het gebied? Nee, dat is De Raad Vastgoed. Wanneer ik die bel wordt mij gevraagd om mijn vragen per e-mail kenbaar te maken. Een dag later word ik teruggebeld. Inderdaad, de grond is van hen en zij waren niet op de hoogte gebracht van het plan van de VVD. Maar ja, als commerciële partij wil ze graag meedenken om iets te realiseren waar de markt om vraagt. Tot nog toe was het niet gelukt om daar, vanwege de beperkingen van Schiphol, iets te realiseren. De laatste keer dat men daar mee bezig is geweest was in 2017, Proefstation als wellnessresort – AV , maar dat had tot niets geleid. Gezien het artikel op Aalsmeer Vandaag wil De Raad graag een gesprek aangaan met wethouder Van Rijn.

Bij zo’n reactie denk ik, wat vreemd dat de VVD aangaf niet te weten wie de eigenaar was en ook geen moeite heeft gedaan om daar contact mee te leggen om te kijken wat je voor elkaar kan betekenen. Was het allemaal wel zo serieus of toch alleen maar verkiezingsretoriek?

Foto archief AV/Arjen Vos

4 reacties

 1. Goed stuk Joop, de afgelopen periodes Rutte is het volgens mij ook steeds de VVD geweest die vóór de uitbreiding van de vluchten op Luchthaven Schiphol stemde. Ik denk ook aan verkiezingsretoriek.

 2. in 2002 is Jan Roozendaal (VVD)en ondergetekende hier al mee bezig geweest ,zelfs met de Hr de Mos ,die ook diverse recreatie parken exploteerd om hier iets te realiseren met tevens een CAMPUS voor 25 verblijf plaatsen ,voor buitenlandse studenten, voor het tuinbouw onderwijs .
  kijk ook naar het hoekje Berkenlaan/Thijselaan,. ook niet geluk.
  ik denk ook aan loze kreten.

  Cees

 3. Duidelijk!
  Zeer benieuwd naar ‘een’ invulling van de ogenschijnlijk toch wel loze kreten van onze bestuurders.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin