Proefstation als wellnessresort

Enkele weken geleden berichtten wij over de Woongroep Zenit die een deel van het voormalige Proefstation in bezit had genomen. Zo’n acht personen en een handvol caravans en kampeerwagens streken neer naast het oude, verlaten en vervallen gebouw aan de Mendelstraatzijde. Aan de kant van de Linnaeuslaan bevindt zich Centrum Zonnewijzer, een gezondheidscentrum onder leiding van John Consemulder en Renske Skills. “Wij hebben mooie plannen om dit terrein te ontwikkelen maar worden gedupeerd door de komst van de krakers,” aldus John Consemulder.
 
Het lijkt te mooi om waar te zijn: Het voormalige Proefstation dat verandert in een wellnessresort met onder meer sauna’s, zwembaden, relaxruimtes, horeca en zorgwoningen. De tekeningen zijn gemaakt, de plannen op papier uitgewerkt. Zodra er een geldschieter gevonden is en de gemeente akkoord geeft, kan de wethouder hier de eerste paal komen slaan.
 
GezondZijnsHuis
Die financiën zijn nog wel ‘een dingetje’. Om alle plannen zoals in de foto’s van Google Earth zijn ingetekend uit te voeren, moet er een slordige 15 miljoen op tafel komen. “Het hoeft ook niet allemaal in één keer,” zegt Consemulder, “als we maar ergens kunnen beginnen. We gaan uit van een ‘twee-fasenplan’. In de eerste plaats hebben we de wens om een GezondZijnsHuis te realiseren. Van daaruit zouden we graag verder willen gaan met het Spa en Wellnesscomplex.”
 
Met stap één zijn John en Renske op deze plek al aardig gevorderd. In diverse ruimtes kunnen mensen allerlei soorten therapie krijgen waaronder Yoga en Soundhealing. Preventie staat voorop bij Centrum Zonnewijzer. “Voorkomen dat mensen ziek worden scheelt de samenleving miljarden euro’s per dag,” aldus Consemulder.
 
Stap twee is de uitbreiding naar een soort van wellnessresort waarbij het hele terrein betrokken wordt. Van de burgemeester kreeg Centrum Zonnewijzer volgens de in Kudelstaart woonachtige Consemulder de zegen. “Jeroen Nobel zei: die gekke John en Renske gaat het lukken.”
Of dat genoeg steun is om de plannen daadwerkelijk om te zetten in een tastbaar saunacomplex is de vraag. Voor het zover is zijn er nog vele hobbels te nemen.
 
Slechte beeldvorming
Eigenaar van het zes hectare grote terrein is De Raad vastgoed. “Zij zijn blij met ons als huurder,” zegt Consemulder, “het staat hiernaast al acht jaar leeg. De Raad hoopt dat wij met onze aanwezigheid meer huurders aantrekken. Dat is deels al gelukt. We hebben verschillende therapeuten warm kunnen krijgen hier een ruimte te huren. Maar onlangs zijn er ook weer een paar afgehaakt vanwege de slechte beeldvorming die de krakers met zich meebrengen. Er staan kampeerwagens op het terrein, er lopen blaffende honden rond en er wordt gewerkt. Dat helpt ons en onze cursisten niet als we hier bezig zijn met stiltetherapie en soundhealing. Ik ben zelf heel ruimdenkend maar hier heb ik toch wel mijn bedenkingen bij. Hoe aardig de nieuwe buren ook zijn. We hebben kennis met ze gemaakt. Op onze open dag kwamen ze langs. Prima mensen waarmee goed te praten valt.”
 
Voor- en nadelen
Dat de cursisten en/of patiënten van Centrum Zonnewijzer naast geblaf van honden ook geluidhinder van vliegtuigen moeten ondergaan, erkent de ondernemer. “Dat ze hier met veel lawaai aan het zagen zijn, vind ik vele malen irritanter dan de vliegtuigen die over komen. Aan de vliegtuigen kleven voor- en nadelen. Het geluid en het fijnstof zijn misschien minder plezierig maar de aanwezigheid van Schiphol levert ook klandizie op. Met de herinrichting van het complex willen we zorgen voor vegetatie die fijnstof uit de lucht filtert.”
 
Tijdelijke bewoning
Groen, gezond en duurzaam is de insteek van de plannen die Consemulder met het terrein heeft. Een van de ideeën is het ‘aquaponic’ systeem. Een manier om planten (groente) te kweken waarbij de voeding gehaald wordt uit ontlasting van vissen die in hetzelfde water zwemmen. Rustgevende tuinen, horeca, een stralingsvrij glasvezelnetwerk en een aantal bijzonder vorm gegeven gastenonderkomens. Een soort halfondergrondse studio’s bedoeld voor tijdelijke bewoning voor mensen die bijvoorbeeld met een burn-out worstelen. Het centrum moet een trefpunt worden waarin natuurlijke duurzaamheid, schoonheid en ecologie samenkomen. Niet alleen maar een Spa voor beauty en wellness maar ook voor herstel, en detoxing. Met deskundigen in huis die natuurlijke zorg bieden in de brede zin van het woord. Het huidige leegstaande gebouw zal in de plannen worden opgeknapt en onderdak bieden aan horeca en zwembad(en).
 
Ondanks de onvoorziene komst van de nieuwe buren is Consemulder toch positief gestemd en in de overtuiging dat zijn en Renske's droom uit zal komen. “Deze crisis met de krakers is ellendig maar biedt tegelijk ook kansen. We staan nu op een kruispunt waarbij ik hoop dat we met de verhuurder, de gemeente en de krakers als vier betrokken partijen in gesprek kunnen en tot een goede oplossing kunnen komen.”
 
Afbeeldingen: (boven) het ingetekende plan waarbij rechts gesitueerd de Mendelstraat, tekening van het
gedeelte tussen Groenstrook en huidige leegstaande gebouw, uitzicht vanuit Centrum Zonnewijzer op het leegstaande gebouw, plannen voor gastverblijven, John Consemulder. (Artist Impressions: Eau Eco-logical Architects United/ASK Interior and Greenbuilding Design, Foto's Arjen Vos)
 
 
 

 

2 reacties

  1. Het (huis)recht van de zogenaamde krakers is ontstaan door laksheid van eigenaren en politie. Hoewel kraken officieel sinds 2010 niet meer bestaat, biedt ‘Europa’ in het Europees Verdrag van de Rechten van de Mens (EVRM) in artikel 8 lid 2 aan deze professionele anarchisten een erkend en beschermd ‘huisrecht’. Het plaatsen van hun huisraad maakt eigenaren en plannenmakers aldaar vooralsnog machteloos!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *





banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel