Toch starterswoningen in Parkmeer

Door Joop Kok. (beschouwing) In maart vorig jaar zag het er nog naar uit dat er voor Parkmeer een bestemmingsplan was aangenomen dat niemand wilde: bedrijfsruimtes, dure woningen en geen enkele ruimte voor een starterswoning.

Voor D66 raadslid Willem Kikkert was het alsof een politieke bom was afgegaan. Twee maanden later vroeg hij, gesteund door het grootste deel van de raad, aan wethouder Kabout waarom hij niet bereid was een motie uit te voeren die om starterswoningen vroeg. Die constatering bleek niet juist, ook de wethouder wilde daar graag starterswoningen. Hij beloofde toen om daar met de ontwikkelaar over in gesprek te gaan.

Stommeerkade vanaf het Bielzenpad waar links de starterswoningen gepland staan. Foto archief AV/Arjen Vos

Lintbebouwing voortgezet
Gezien de officiële gemeentelijke mededelingen op AalsmeerVandaag is het Kabout gelukt om zijn woorden waar te maken. Op een gebied waar, gezien de geluidbeperkingen van Schiphol eigenlijk geen woningen gebouwd mogen worden, biedt het ‘stedenbouwkundig rondmaken’ van een plan alsnog een uitzondering. In dit geval wordt bedoeld dat de bestaande lintbebouwing aan de Stommeerkade voortgezet kan worden tot aan het Bielzenpad. Dat deel tegenover ‘het modderpoeltje’ tot daar waar het Seringenpark begint. Waarschijnlijk komt daar de naam Parkmeer vandaan, de modderpoel gezien als meer en het park, tja dat is dichtbij. Die uitzondering houdt wel in dat er niet meer dan 25 woningen gerealiseerd mogen worden en dat er rekening moet worden gehouden met extra geluidsvoorzieningen.

Verbetering
Door uit het oorspronkelijk aangenomen bestemmingsplan twee woningen weg te halen uit een rijtje van tien, wordt er ruimte geboden voor het realiseren van zeventien starterswoningen. Stedenbouwkundig gezien een verbetering zelfs. De lintbebouwing aan de Stommeerkade sluit je af met een accent en tegelijkertijd markeer je de entree naar Parkmeer.

Standaard maar handig
De starterswoningen, ontworpen door architectenbureau ENZO, zijn zo’n 48 vierkante meter groot, maar oppervlakte zegt niet alles, veel bepalender is of de woning handig is ingericht. De meeste zijn dat. De combinatie van wonen, eten en keuken tussen twee constructieve wanden en de entree, berging, bad- toiletruimte en slaapkamer tussen twee daar opvolgende wanden, is weliswaar standaard, maar handig. De grootte van de woningen biedt ruimte om de eis voor buitenruimte, gemeenschappelijk op te lossen. Vandaar op de begane grond de gemeenschappelijke tuin. De kas die daarin is opgenomen is geëist in verband met geluidseisen.

Al met al een plan dat mede dankzij de invloed van de raad aan kracht en inhoud heeft gewonnen. Mocht u als lezer het daar niet mee eens zijn, vanaf 29 april gerekend hebt u zes weken de tijd om te reageren.

(Afbeeldingen: ENZO)

6 reacties

  1. Zal er nu wel een eerlijke inschrijving/ loting plaatsvinden? Dat er niet straks weer scholieren ingeloot worden, die dus geen vereiste inkomen hebben?

  2. Graag zou ik me willen inschrijven voor 1 van de woningen

  3. En waar kunnen al die woning zoekende zich inschrijven op deze enkele starterswoningen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *




banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin