Oude drukkerij wordt geen gebedsruimte

Nee, het wordt geen vreemde eend in de bijt: het bedrijventerrein Hornmeer blijft bedrijventerrein Hornmeer. Er komt dus géén gebedsruimte voor de Stichting Marokkaanse Gemeenschap Aalsmeer. De grote meerderheid van de gemeenteraad wees vorige week donderdag impliciet een verzoek daartoe af. Mur Beheer wilde het oude drukkerijpand aan de Lakenblekerstraat verkopen aan de stichting en laten omtoveren tot een centrum voor sociaal-cultureel werk.

Het leek zowaar op een kleine waterscheiding in de gemeenteraad. Links tegen rechts. De fractie van de progressieve combinatiepartij PACT zag de gebedsruimte tussen de bedrijven wel zitten. Ook HAC was die mening toegedaan, om praktische redenen. VVD, CDA en ook AB kozen onomwonden de ondernemerskant en stemden tegen. 

Het draaide in het debat om het bestemmingsplan Hornmeer dat vorig jaar juni is vastgesteld en waarin het oude bedrijventerrein naast de veiling als zodanig blijft bestempeld. Daar gaan we nu niet aan tornen, stelden VVD, CDA en AB. Daarmee was het pleit in de eerste ronde al beslecht. De drie fracties tellen elk 6 leden en hebben daarmee een grote meerderheid.

Ondernémen
CDA-fractievoorzitter Robbert-Jan van Duijn sleepte de Aalsmeerse Gebiedsvisie 2020 erbij om aan te geven dat bedrijventerreinen een hoeksteen vormen van het economisch beleid van de gemeente. “Groei van bedrijvigheid is gewenst,” zei hij dan ook. “Gebiedsvreemde functies dragen daar niet toe bij. Je moet ondernémen op dit industrieterrein en daar is geen plek voor sociaal-cultureel werk.”

Hij stelde zich daarmee op de lijn van B&W die in de stukken een maatschappelijke bestemming voor de voormalige drukkerij een “ongewenste ontwikkeling” noemt. Teun Treur (VVD) en Dick Kuin (AB) voelden zich niet geroepen er veel woorden aan vuil te maken. Houden zo, was hun devies.

Verpauperend
De nieuwe raadsleden van PACT en HAC prefereerden een maatschappelijke invulling van de drukkerij. Sinds het vaststellen van het bestemmingsplan is er volgens PACT-woordvoerder Wilma Scheltema het nodige veranderd waardoor herziening ervan op zijn plaats zou zijn. “Door de crisis zijn er ook in Aalsmeer vele lege bedrijfspanden,” zei ze.

Scheltema had nog niets gemerkt van “herstructurering en revitalisering” van het verpauperende bedrijventerrein. “Ondanks subsidie” aan de gemeente voor dat doel. “Laten we dan kijken wat er wél mogelijk is,” luidde haar pleidooi. Bekend is dat de Marokkaanse gemeenschap binnen afzienbare tijd de huidige gebedsruimte in de Roerdomplaan van gemeentewege uit moet.

Weerstand gering
Bram Heijstek (HAC) was op de ondernemers in het industriegebied afgestapt, waarmee hij volgens eigen zeggen zijn verkiezingsbelofte gestand deed om de “mening van het volk” te vragen. “De weerstand is gering,” meldde hij over de maatschappelijke plannen. “Van de dertig ondernemers waren er vijf enigszins tegen en één vrij fel.”

Bovendien was in zijn ogen het bedrijventerrein toch al vertroebeld doordat er bijvoorbeeld “veel Polen illegaal” gehuisvest zijn. De parkeeroverlast van de ontmoetingsruimte, waar B&W een punt van maakt in het voorstel, leek hem weinig steekhoudend.

Geen moskee
Als inspreker had Heijerman van Mur Beheer gewezen op de “maatschappelijke functie” van de ontmoetingsruimte. “Als je als wethouder weet waar je over praat, ga je hierachter staan,” beweerde hij. De geruchten dat er een moskee zou verrijzen, drukte hij de kop in. “Dat is nooit het plan geweest. De bedoeling is een sociaal gebeuren te creëren.”

Dat Heijerman weinig kans zou maken bij B&W en gemeenteraad, had hem er niet van weerhouden zijn verzoek in te dienen. Hij besefte dat de raad niet stond te popelen een vers bestemmingsplan te wijzigen. Maar dat achtte hij “kortzichtig”, omdat de “tijden veranderen”.

Voldoende perspectief
Voor wethouder Gretjan van der Hoeven was de kous gauw af. “Voor het bedrijventerrein is nog steeds voldoende perspectief.” Een bestemmingsplan veranderen? Dat kan volgens hem best, maar dan wel “in de goede volgorde”. Eerst een “integrale afweging” maken voor een gebied, in plaats van zomaar een “incidenteel verzoek” honoreren. Dat zou immers een “precendent creëren”.

Foto: pand van Mur aan de Lakenblekerstraat 41 (foto Arjen Vos); Bram Heijstek (HAC) en Wilma Scheltema (PACT) (foto's Patrick Spaander)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *




banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin