Ontslagen Dick Kuin keert terug in politieke arena 

Dick Kuin (Foto Arjen Vos)

Door: Klaas Leegwater. Dick Kuin van Absoluut Aalsmeer (AA) keert terug in de lokale politiek. De voormalig wethouder zal zijn partij in vergaderingen als commissielid gaan vertegenwoordigen. Aanstaande donderdag in de laatste raadsvergadering voor het zomerreces wordt Kuin (1952) geïnstalleerd en zal hij de eed afleggen of belofte verklaren. In commissievergaderingen wordt belangrijk voorwerk verricht voor een raadsbesluit.  

Kuin werd in maart na een motie van wantrouwen de laan uitgestuurd. Er was onenigheid ontstaan tussen hem en wethouder Robert van Rijn met betrekking tot dossier Fort Kudelstaart. Van Rijn, die tien dagen eerder zijn afscheid aankondigde, vond dat Kuin de grens van belangenverstrengeling had overschreden. Volgens Kuin bleek uit een integriteitsonderzoek dat hem niets te verwijten viel en bleef zitten. Het integriteitsrapport is door de gemeente niet openbaar gemaakt.

Vertrouwenscrisis
De bom barstte later in maart alsnog toen er een melding van een ondernemersorganisatie binnenkwam die Kuin beschuldigde van vooringenomenheid over de fortplannen van ondernemer Martijn de Liefde. Kuin is als bewoner in de Fortbocht tegenstander van het bouwplan, als lid van het college hoort Kuin zich neutraal op te stellen. Volgens Kuin was de melding de hoofdreden van de vertrouwenscrisis in het college. Kuin werd geadviseerd ontslag te nemen, na weigering werd hij door de raad op een zijspoor gezet.

Roerige periode AA
Kuin, sinds 1981 actief in de lokale politiek en oprichter van Absoluut Aalsmeer, keert terug in een periode dat zijn partij zich in een roerige fase bevindt. Drie weken geleden splitsten raadsleden Judith Keeseen en Dirk Biesheuvel zich af vanwege verschil van inzicht. Zij gingen verder als FlorAalsmeer. Kort daarna werd AA, vorig jaar winnaar van de verkiezingen, door CDA, VVD en D66 uit de coalitie gezet. De drie partijen achtten de coalitiegenoot na de afsplitsing niet meer voldoende stabiel. 

Statement
Beoogd opvolger van Kuin als wethouder was Greta Holtrop. Door de verwijdering van AA uit de coalitie werd haar installatie drie dagen van tevoren afgeblazen. Holtrop gaat met mederaadsleden Werner Koster, Chantal van Hilst-Dekker, en Daniëlle Prent-Bouten verder in de oppositie. De afgelopen vergaderingen waren de stoelen van AA minimaal bezet vanwege ziekte en privé omstandigheden. Fractievoorzitter Werner Koster heeft aangekondigd donderdag in de raadsvergadering een statement af te geven over de gebeurtenissen van de laatste weken. 

In aanloop naar de installatie als commissielid is onderzocht of Dick Kuin voldoet aan bepaalde voorwaarden uit de Gemeentewet. Zoals: ‘geen verboden handelingen en geen vervallen raadslidmaatschap als gevolg van verboden handelingen.’ De griffier heeft de voordracht van Kuin getoetst en goedgekeurd.

Relevante artikelen: Na Van Rijn verdwijnt ook wethouder Kuin van toneel
Belastende e-mail over Kuin bleek doorslaggevend bij ontslag

14 reacties

 1. Een WOO verzoek hoeft niet ingewilligd te worden als het om personen gaat. Bij het integriteitsonderzoek is dat het geval. Indien de gemeente het rapport wel verstrekt, zal het om personen te beschermen veel zwartgemaakte regels bevatten.

 2. Helder, goed geschreven verhaal. Kan iemand dat integriteitsrapport niet (laten) lekken! Schandalig dat het niet openbaar wordt gemaakt.

 3. Succes Dick!
  Ook ik heb WOO verzoek ingediend en krijg geen info van gemeente mbt opdracht voor integriteitsonderzoek. Heel bijzonder dat de gemeente geen openheid geeft. Heeft niets niets met aanstelling procedure te maken want was volgens mij na die tijd.

 4. Inderdaad Karel. Het dom roeptoeteren is weer begonnen. Zonder inhoudelijke argumenten iemand afschieten.

 5. Tegenwoordig (b)lijk je niet meer mee te tellen als je je niet aansluit bij de polonaise van lieden van de cancelcultuur. De domste, ongenuanceerde meningen worden eruit geflapt.

 6. En dat zonder openheid en zonder enig schuldbesef en zonder gêne? Wat een schaamteloze vertoning!

 7. neem een voorbeeld aan Rutte en stap op ga iets zinnigs doen voor de gemeenschap

 8. Het zou ideaal zijn als de politiek eens meer ging werken naar de eisen van deze tijd en dat houd in dat er opening van zaken gegeven wordt als er om gevraagd wordt. Het wordt ook tijd dat de overheid meer open gaat voor simpele vragen en meldingen via de mail zonder inlog handelingen want die zelfde overheid vraagt aan de BURGER ook zijn email adres zonder inlog beperking.

 9. @john van der laarse: in het kader van een WOO-verzoek heb ik de opdrachtverstrekking voor dat onderzoek opgevraagd, maar die krijg ik ook niet omdat het ‘integriteitsonderzoek’ onderdeel zou zijn van een standaardprocedure voor nieuwe collegeleden.

  Verder: bijzondere gang van zaken allemaal…! Hopelijk is dan nu de meeste onrust weer voorbij en kan het weer gaan over Aalsmeer en Kudelstaart..

 10. Opmerkelijk dat de Gemeente het integriteitsonderzoek dat Dick Kuin disculpeert in deze, niet wenst te publiceren! Renske Leijten leerde ons al dat politiek giftig is. Niet alleen in Den Haag, zo blijkt!
  Wie zou trouwens zo’n megalomaan project naast zijn woning willen hebben?

 11. Niet te geloven. Totaal geen vertrouwen in kuin. Hoe is het mogelijk? Nu gaat het spel weer beginnen van hem. Dat hij zelf wil zegt genoeg. Nu gaan belangrijke zaken weer langer of helemaal niet gebeuren. Niet goed voor aalsmeer.

 12. Of het de landelijk of lokaal is, in de politiek moet je nergens meer vreemd van opkijken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin