Nieuwe gemeenteraad stijlvol en opgewekt van start

Een volle bak donderdagavond bij de installatie van de nieuwe gemeenteraad, in meerdere opzichten. Het was passen en meten geweest om de 23 raadsleden in de raadzaal te kunnen herbergen. Tot twee dagen daarvoor zaten er immers 'slechts' 21. Twee extra manschappen betekent dat de ruimte voor B&W aan de officiële vergadertafel is ingeperkt. Dinsdag zei burgemeester Jobke Vonk het al: de gemeenteraad is de baas van Aalsmeer. Vrij vertaald: die moet dan ook breeduit kunnen zitten, om zich optimaal te kunnen kwijten van zijn veeleisende taken.

De raadzaal zat stampvol met – behalve de nieuwe lichting volksvertegenwoordigers – hun familieleden, vrienden en bekenden en met andere belangstellenden. Het was nog drukker dan dinsdag bij het afscheid van de oude raad. De stemming was opperbest, zowel bij de formele plichtplegingen zelf als daarna bij de informele borrel op de galerij, waar een ieder kon kennismaken met de nieuwelingen.

Eed of belofte
De burgemeester heette de raadsleden die voor het eerst hun opwachting maakten, speciaal welkom. Aan elk van hen wijdde ze enkele mooie, opbeurende woorden.

De helft van de plechtigheid van een uur werd in beslag genomen door de afleggen van de eed of de belofte. Om de beurt stonden ze daar, middenin de zaal tussen hun nieuwe collega's en tegenover de burgemeester, die 23 keer dezelfde tekst voorlas, terwijl alle andere aanwezigen eveneens stonden.

Historie schrijven
Daarna mochten de fractievoorzitters of lijsttrekkers van de vijf partijen ieder een korte welkomstspeech houden. De kortste was van Bram Heijstek van de nieuwe fractie HAC (Het Aalsmeers Collectief, 1 zetel), die vaststelde dat “we vandaag historie mogen schrijven” vanwege het toetreden tot de raad.

Heijstek voorzag vier mooie jaren omdat de raad het op voorhand al “eens” is over een aantal heikele kwesties. “Eens dat we niemand in de kou laten staan als het gaat om de zorg; eens dat er betaalbare woningen moeten komen; eens dat de jeugdproblematiek moet worden opgelost; en eens dat de communicatie met de burger aangepakt moet worden.”

Niet erg sexy
Ronald Fransen (PACT Aalsmeer, 4 zetels) zei te hopen dat de raadsleden hun diverse rollen “met respect voor elkaar” zullen vervullen. En dat ze steeds goed het verschil “tussen de man en de bal” blijven zien.

Ook hoopte hij dat de gemeenteraad “aantrekkelijker wordt voor Aalsmeer” en dat “de afstand tot inwoners en organisaties kleiner mag worden”. In dat opzicht verwachtte Fransen veel van het nieuwe vergaderstelsel van de raad, ook als is dat stelsel op zich “niet erg sexy”.

Acht jaar
Robert van Rijn (VVD, 6 zetels) was al bezig met de lange termijn. Hij keek niet vier jaar vooruit, maar acht jaar. “We gáán voor die periode.” Daar investeert de partij volgens hem bewust in.

Een ander aspect dat de liberaal aanroerde, was integriteit, meer dan ooit een must in het openbaar bestuur. In dat verband wees hij op het belang van het dualisme in de gemeentepolitiek, waarin de raad de koers bepaalt en burgemeester en wethouders de uitvoering voor hun rekening nemen. “Dualisme betekent dat raadsleden volksvertegenwoordigers zijn en géén collegevertegenwoordigers,” aldus Van Rijn.

Zoals gebruikelijk bij dergelijke gelegenheden kwam de frivoolste noot uit de koker van Dick Kuin (Aalsmeerse Belangen, 6 zetels). Hij hield de nieuwe raadsleden een wijsheid voor: “Als u het even niet ziet zitten, kijk dan wat AB doet en het komt altijd goed.”

0,7 zetel
Naar de mening van Robbert-Jan van Duijn (CDA, 6 zetels) waren het “mooie verkiezingen” geweest en “leuke, originele campagnes”. Dat zijn partij “wederom de grootste” was, deed hem deugd. Hoewel er drie fracties met 6 zetels zijn, kon hij het niet nalaten het verschil in kiezerssteun met de rest nog eens uit te vergroten.

“We zijn 0,7 zetel groter dan de tweede partij,” benadrukte Van Duijn. Die had hij er best bij willen hebben voor Ines van der Boon, die nu net buiten de boot gevallen was. “Maar jij komt er later in, dat komt wel goed,” keek hij vooruit, erop rekenend dat raadslid Ad Verburg opnieuw wethouder wordt waardoor Van der Boon diens plaats kan innemen.

Strijdperk
Afsluitend stipte Vonk, als voorzitter van de gemeenteraad, aan wat ze van de nieuwe volksvertegenwoordigers verwacht: gedrevenheid, passie, integriteit, collegialiteit en een gezamenlijk verantwoordelijkheidsgevoel. “Het strijdperk is hierbinnen, hier kan ieder zijn of haar keuze beargumenteren,” zei de burgemeester. Daarbij had ze nog een stichtelijk woord in petto: “Zet de hakken niet te lang in het zand.”

In haar welkomstwoord had Vonk erop gewezen dat “je nergens sneller ontdekt hoe democratie in de praktijk werkt dan bij de gemeente”. Ze noemde “het mooie van een democratie dat bestuurders hun plaats te danken hebben aan de bevolking”.

Het is immers de burger die zijn stem uitbrengt in het stemhokje. Daarbij kan hij bovendien met een voorkeursstem aangeven wie hij het liefst als zijn volksvertegenwoodiger ziet. Dat levert winnaars en verliezers op. “Voor wie het betreft kan het misschien zuur zijn, maar het kunnen kiezen met voorkeur is een pluspunt van de democratie,” vond de burgemeester.

Foto's: de nieuwe fracties donderdagavond in de raadzaal na de installatie. Van boven naar beneden: burgemeester Jobke Vonk speecht; VVD (v.l.n.r.): Dirk van der Zwaag, Robert van Rijn, Marjanne Vleghaar, Teun Treur, Nanda Hauet, Jan Bouwmeester; CDA: Robbert-Jan van Duijn, Eppo Buskermolen, Dirk van Willegen, Marlon Kreeft, Ad Verburg, Jaap Overbeek; AB: Dick Kuin, Dirk Stoker, René Martijn, Helma Persoon, Gertjan van der Hoeven, Jop Kluis; PACT: Ronald Fransen, Wilma Scheltema, Rik Rolleman, Sunny Lakerveld; HAC: Bram Heijstek. (foto's Patrick Spaander)


 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *





banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel