Fractieleiders: ontslag Vonk triest, geen complete verrassing

Ze betreuren het ontslag van de burgemeester voor “de mens Jobke Vonk”. Op een persmeeting vrijdagnamiddag lieten de vijf fractievoorzitters zich in nagenoeg dezelfde bewoordingen uit. Ze bleken verrast over het moment waarop Vonk met haar ontslag kwam, maar niet zozeer over het ontslag op zich.

Donderdagmiddag waren Jaap Overbeek (CDA), Helma Persoon (AB), Robert van Rijn (VVD), Ronald Fransen (PACT) en Bram Heijstek (HAC) als eersten door Vonk ingelicht. Dat was drie uur voor de overige raadsleden – en de rest van Aalsmeer – de ontslagverklaring van de burgemeester vernamen, aan het begin van de gemeenteraadsvergadering.

Op de persbijeenkomst in de VVD-fractiekamer op het gemeentehuis wilden de fractievoorzitters graag gezamenlijk laten horen hoe ze aankijken tegen de voor Aalsmeer dramatische gebeurtenis.

Worsteling
Overbeek, waarnemend fractievoorzitter, vond het “triest voor de persoon” van de burgemeester dat ze gemeend had het besluit te moeten nemen. “Ze had zo uitgezien naar deze functie. Het is een aftocht die niemand haar gunt. Wel had ik al geconstateerd dat het afgelopen jaar een worsteling was.” Vonk oogde volgens hem “vermoeid” en je merkte dat “het aan haar vrat”.

Persoon omschreef het ontslag van Vonk als “echt een persoonlijk drama”. “Zo ambitieus begonnen” en nu al, na nog geen twee jaar, ontslag vragen. “Het geeft me heel veel onrust dat ze tot zo'n stap is gekomen. Ik heb er vannacht niet goed van geslapen.”

Logische stap
Ook Van Rijn had gezien dat Vonk “al langer worstelde” met wat er in politiek Aalsmeer voorvalt. “Het zegt wat als je het bijltje erbij neergooit,” stelde hij. “Concluderend kun je zeggen dat ze niet de juiste persoon op de juiste plaats was. Ze was geen burgemeester die kon verbinden.”

Fransen zei eveneens het “triest” te vinden voor haar persoonlijk. “Maar als je kijkt naar het proces waar we in zaten, is het een logische stap.” In zijn ogen “functioneert ze in een harmoniemodel”, maar heeft ze er “meer moeite mee nu we een ander model hebben”.

Verkeerd beeld
Ook voor Heijstek, die het meest direct was in zijn kritiek op de burgemeester, was het een stap “die niet te voorkomen was”. De HAC'er hoopte op een “nette, veilige aftocht” voor Vonk. “Ze was niet de burgemeester die we nodig hebben voor Aalsmeer.”

Heijstek wees erop dat Vonk in haar verklaring een “verkeerd beeld” van de gemeenteraad schetste. Want “we hebben de afgelopen tijd grote stappen gezet in het slaan van bruggen”.

Verhoudingen scherper
Van Rijn en Fransen benadrukten dat de huidige politieke situatie “niet onhoudbaar” is, zoals de burgemeester een dag eerder suggereerde. “Het is geen bestuurlijk zooitje.” Als zo'n beeld bestaat, is dat “redelijk overtrokken” volgens de PACT-fractievoorzitter. “We zijn het hier alleen niet gewend. Het spel is niet uniek.”

“De verhoudingen zijn scherper,” constateerde zijn collega van VVD-zijde. “Maar raadsleden steken veel energie en tijd in verbeteringen. Dat geeft vertrouwen voor de toekomst.” Beiden gaven “de pers” mede de schuld van de negatieve beeldvorming, tot ver buiten Aalsmeer.

Kanteling
AB-fractieleider Persoon had bij de nieuwe verhoudingen in de raad een “kanteling in de omgangsvormen” bespeurd. Als “agressief” wilde ze die niet betitelen. “Maar of het netjes gaat en met een juist gevoel voor gezag, daar heb ik mijn twijfels over.” Volgens haar moet de raad naar zichzelf kijken. “Ik vind niet dat we zo met elkaar moeten omgaan.”

Het was CDA'er Overbeek opgevallen dat het er na de ontslagverklaring op leek alsof “er iets van haar was afgevallen”. De burgemeester vervolgde de raadsvergadering immers opmerkelijk ontspannen. Hij zei, mede namens zijn collega's, te hopen dat ze de weg omhoog weer snel kan oppakken en een nieuwe functie vindt die “dicht bij haar staat”.

Overbeek meldde nog dat de gemeenteraad “op korte termijn” aan de slag gaat om de profielschets van een nieuwe burgemeester op te stellen.

Foto's: de vijf fractievoorzitters vrijdagmiddag in de VVD-kamer, v.l.n.r. Helma Persoon (AB), Jaap Overbeek (CDA), Robert van Rijn (VVD), Ronald Fransen (PACT) en, uiterst rechts, Bram Heijstek (HAC). Tussen Fransen en Heijstek zit Joop de Ruiter van Radio Aalsmeer. (foto's Arjen Vos)

 

5 reacties

  1. Magistrale zet van Han Carpay om ons zijn visie te geven op wat ‘de laatste angel’ in de Aalsmeerse politiek is. Dit onderwerp maakte vele tongen los. Bij diverse gesprekken met Aalsmeerse burgers kwam ik erachter dat bijna ieder individu een andere kijk heeft op wie of wat deze angel naar zijn/haar mening is. Ik stel voor om deze vraag aan de orde te laten komen in het radioprogramma De Stamtafel.

  2. Aanstaande donderdagavond zullen wij in het programma Stamtafel Aalsmeer bij Radio Aalsmeer het opgenomen interview met de fractievoorzitters uitzenden. Verder zullen er diversen Aalsmeerders live hun reactie geven op deze gebeurtenis. Mocht u er ook behoefte aan hebben een reactie live te geven, dan kunt u donderdagavond bellen tussen 20 en 21 uur. U kunt ook via de mail uw reactie geven: studio@radioaalsmeer.nl. Dan worden deze reacties in het programma Stamtafel meegenomen.

  3. Mevrouw Persoon heeft een keer slecht geslapen. Ik slaap al 10 jaar onrustig door de gemeentelijke perikelen en met mij nog vele andere Aalsmeerse burgers.

  4. Als ik de dame en heren ingezakt rond de tafel zie zitten en ik lees hun teksten, is mijn conclusie dat het 5-0 staat voor mevr. Vonk.

  5. Dat Van Rijn en Fransen “de pers mede de schuld van de negatieve beeldvorming, tot ver buiten Aalsmeer” geven is opmerkelijk en onterecht. Nationaal (en internationaal) is sprake van een perskartel dat de boodschap van de heersende macht verwoordt. Kritiek is not done. Onderzoeksjournalistiek bestaat niet meer. Dat is een aanslag op de democratie. In zo’n medialandschap is Han Carpay met zijn AalsmeerVandaag een eenzame, hoogkwalitatieve ster aan het mediafirmament. Hij heeft een scherpe maar rechtvaardige pen. Daarmee kan hij hooguit aan beeldvorming doen. Als die negatief uitvalt voor sommige Aalsmeerse bestuurders resulteert dat uit hun handel en wandel. Houdt de pers dat onder zijn pet, dan geraken we in een landschap van censuur waar niemand op zit te wachten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin