Coalitie CDA-AB: ‘Keuzes nooit ten koste van sociaal zwakkeren’

“De zorg voor kwetsbare inwoners gaat ons aan het hart. Goed en passend onderwijs voor elk kind. Waar mogelijk minder regels voor ondernemers. Zorgen om de ontwikkeling van de detailhandel en de winkelgebieden. De watersportsector kan een economische motor van formaat worden. Het goede voorbeeld geven door duurzame oplossingen toe te passen in nieuwbouwprojecten, renovaties en bij groot onderhoud. De balans tussen lusten en lasten van Schiphol voor Aalsmeer dient verbeterd te worden. Over vier jaar moet Aalsmeer er aantrekkelijker uitzien dan anno 2014. Aalsmeer is en blijft een zelfstandige gemeente.”

Ziehier een serie letterlijke citaten uit de tekst van het coalitieakkoord, dat CDA en AB maandagavond op een persconferentie presenteerden. Een akkoord “op hoofdlijnen”, zoals fractievoorzitter Robbert-Jan van Duijn van het CDA verkondigde.

De titel ervan, Samen voor Aalsmeer: ondernemend en zorgzaam, is volgens de coalitiepartners veelzeggend. Gertjan van der Hoeven, de oude en nieuwe wethouder van AB en sprekend namens de nieuwe coalitie, haalde er een aantal hoofdpunten uit naar voren.

In gesprek gaan
Het begrip 'samen' geldt in zijn ogen niet alleen voor de fracties van CDA en AB en hun vier wethouders. Maar net zo goed voor de “voltallige gemeenteraad” en “vooral ook voor de Aalsmeerse samenleving”. “We gaan graag in gesprek,” gaf Van der Hoeven aan.

Zoals met ondernemers. “Aalsmeer is een ondernemersdorp. We willen de ondernemerskracht verder laten groeien, een actievere rol spelen in Greenport Aalsmeer [het regionale tuinbouwbolwerk in brede zin met de veiling als middelpunt – red.], de detailhandel ondersteunen en de kansen als watersportgemeente benutten.”

Preventie
Van der Hoeven noemde de zorg een “item” in de verkiezingstijd. Terecht, meende hij, want er gaat vanaf 2015 “veel veranderen voor wie zorg nodig heeft, zoals ouderen, chronisch zieken, jongeren, gehandicapten en mensen die moeilijk aan werk komen”.

De coalitie staat bij het zorgbeleid een “preventieve en effectieve aanpak” voor. “Met meer nadruk op het zelforganiserend vermogen van de samenleving en met als uitgangspunt dat de kwetsbare inwoners niet in de kou staan.”

Andere koers
In de woningbouw moet de gemeente een “andere koers” varen. “We gaan meer goedkope woningen en meer jongeren- en seniorenwoningen bouwen, gemeentelijke bouwprojecten anders aansturen, beter aansluiten op de behoeften en op andere wijze samenwerken met de marktsector,” aldus Van der Hoeven.

Een gevleugeld woord van elke nieuwe coalitie gebruikte ook deze wethouder: de financiën willen we “op orde” houden. “Maar dat valt niet mee,” erkende hij. Want het bedrag dat van het rijk binnenkomt, krimpt. Bovendien zijn er “tegenvallers” met grote projecten zoals de Tuinen van Aalsmeer (in jargon: &2=1) en Greenpark Aalsmeer.

Geen vetpot
“We moeten beseffen dat het geen vetpot is. Ook moeten we er rekening mee houden dat we voor moeilijke maatschappelijke keuzes staan. We hebben al heel veel bezuinigd zonder de maatschappelijke voorzieningen te beschadigen. We beseffen dat de rek eruit is. Nóg meer bezuinigen betekent keuzes maken op het gebied van die voorzieningen. Als coalitie vinden we dat dat nooit ten koste mag gaan van de sociaal zwakkeren die echt zorg nodig hebben.”

Van der Hoeven ging ook in op de lokale lasten. “Die proberen we niet te laten stijgen. We zítten al hoog in vergelijking met gemeenten in de regio. Maar we kunnen het niet uitsluiten.”

Concrete punten
Volgens de AB'er staan er verder “veel concrete punten” in het akkoord. Hij somde er enkele op, waaronder doorgaan met de modernisering van de sportaccommodaties en jongeren meer betrekken bij het beleid. Als voorbeelden van dat laatste kwam hij aan met de kinderburgemeester, het jongerenlintje en het opzetten van een jeugdadviesraad.

Takenpakket
Op de persconferentie werd ook de portefeuilleverdeling tussen CDA en AB bekendgemaakt. De CDA-wethouders krijgen de verantwoordelijkheid over: zorg en Participatiewet, economische zaken (inclusief greenport en greenpark), Schiphol, openbare ruimte, verkeer en vervoer, wonen en volkshuisvesting, wijkaanpak, subsidiebeleid, en vastgoed.

Het takenpakket van de AB-wethouders bestaat uit: jeugdbeleid (waaronder jeugdzorg), onderwijs, ruimtelijke ontwikkeling, duurzaamheid en milieu, de Tuinen van Aalsmeer, recreatie en toerisme, sport, kunst en cultuur, en handhaving.

Nadere verdeling
Enkele wethouderstaken zijn al vergeven (zie artikel van gisteren), maar de meeste moeten nog verdeeld worden. Dat gebeurt op de eerste vergadering van het nieuwe college van burgemeester en wethouders, volgende week dinsdag. De oudgedienden Van der Hoeven en Ad Verburg (CDA) krijgen weer een fulltime functie. Tom Verlaan (CDA) en Jop Kluis (AB) worden parttimers (elk een halve fte).

Het oude college telde drie fulltime wethouders, één van elk van de coalitiepartijen CDA, AB en PACT. Per saldo blijft het daarmee bij het nieuwe wethouderskwartet bij het oude.

● Klik hier voor coalitieakkoord CDA-AB (scroll op pagina naar beneden naar pdf van coalitieakkoord 2014-2018)

Foto's: (van boven naar beneden) de nieuwe wethouders Tom Verlaan (CDA), Jop Kluis (AB), Ad Verburg (CDA) en Gertjan van der Hoeven (AB); (op voorpagina) illustratie uit coalitieakkoord

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *




banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin