Bommetje Kuin over ‘De Knip’ dreunt na

Deel van de oude N201 waar volgens wethouder Kuin verkeer overheen zou kunnen.

De opmerkingen van verkeerswethouder Dick Kuin in de veelbesproken column afgelopen zaterdag over het weghalen van ‘de knip’ op de Burgemeester Kasteleinweg, maken ook bij de politieke partijen de tongen los. Een aantal raadsleden verbaast of irriteert zich over de uitspraken van Kuin. “Het zal wel nieuwe bestuurscultuur zijn dat wethouders op eigen houtje dit soort dingen roepen.” Een ander: “Ik ga opheldering vragen aan het college.”

De gereconstrueerde Burgemeester Kasteleinweg is door het aantal klachten niet alleen voer voor discussie onder inwoners in Aalsmeer, ook staat het onderwerp sinds de oplevering op het netvlies van de lokale politiek. Officieel is het wachten op de openbaarmaking van een onderzoeksrapport over de verkeersstromen op de weg en de mogelijke oplossingen. Hier en daar is echter al te beluisteren wat de bevindingen van adviesbureau DTV-Consultants zijn.

Gematigd positief
Verkeerswethouder Dick Kuin nam zaterdag in de column van Dick Piet een voorschot op de te nemen maatregelen. “Die knip gaat echt weg. Automobilisten bij de Mensinglaan hoeven dan geen slinger meer te maken.” Goed nieuws voor automobilisten die zich ergeren aan ‘de slinger’ die tevens onveilige situaties veroorzaakt. Verschillende raadsleden reageren gematigd positief. Judith Keessen van Absoluut Aalsmeer: “We zien uit naar de details en hopelijk snelle uitvoering.”

Logisch gevolg
Ook Sybrand de Vries van D66 kan instemmen met de woorden van Kuin: “Na de uitslag van de verkiezingen en de overweldigende voor- dan wel afkeur van de inwoners van Aalsmeer op dit punt, is het weghalen van de knip een logisch gevolg. D66 is blij dat nu in de openheid gesteld wordt wat al langer in de wandelgangen rondzingt.” 

Verlost van vrachtverkeer
Het CDA wil eerst helder krijgen wat een oplossing is van de problemen op het traject. “We moeten goed beseffen dat we door de vernieuwde Burgemeester Kasteleinweg zijn verlost van het vele vrachtverkeer dat toentertijd dwars door Aalsmeer reed,” zegt raadslid Peter van den Nouland, “wanneer er uit de analyse komt dat er eventueel enkele aanpassingen moeten plaatsvinden zal het CDA daar op dat moment een standpunt over formuleren.”

Opgelost
De VVD reageert licht ironisch: “Het is interessant om te lezen dat wethouder Kuin het probleem kennelijk al heeft opgelost. Dat getuigt in elk geval van visie. De VVD kijkt uit naar de concrete voorstellen en de afwegingen die daarbij zijn gemaakt,” aldus fractieleider Dirk van der Zwaag.

Eerst bevestiging
Ronald Fransen van GroenLinks wil voordat hij inhoudelijk wil reageren eerst zekerheid dat Kuin de bewuste uitspraken inderdaad gedaan heeft. “Want je praat wel over een column, is het allemaal wel gezegd?” Ja, dat heeft hij, bevestigde Kuin zelf een dag na het verschijnen van de column aan Aalsmeer Vandaag. Fransen: “Dat kan zijn, toch zal ik eerst ter bevestiging aan het college opheldering vragen of Kuin dit zo gezegd heeft.”

Ongelukkig
De PvdA is bij monde van fractieleider Jelle Buisma het scherpst in zijn bewoordingen. “Als de uitspraken van Kuin kloppen is het op z’n zachtst gezegd wat ongelukkig. Het zal wel nieuwe bestuurscultuur zijn dat wethouders op eigen houtje dit soort dingen gaan roepen. De raad weet nog van niets, en ik vraag me af of de collega wethouders dit wisten. Maar wellicht is dit de nieuwe manier van de raad informeren, in plaats van een raadsbrief of iets dergelijks.”

Niet terug naar wat het was
Bewoner Skander Essaïm uit de Ophelialaan die met andere omwonenden al jaren strijdt voor een veilige verkeerssituatie in de wijk Stommeer, omarmt de opmerkingen van wethouder Kuin. “Eindelijk iemand die publiekelijk blijk geeft van een gevaarzettend probleem waar veel Aalsmeerders last van hebben. In mijn ogen moeten we niet terug naar wat het was, voorkom dat het weer een drukke doorgaande weg wordt. Daar is de N201 voor.” 

Lees ook: ‘Ik lees geen columns’ en  ‘Knip Kasteleinweg gaat weg’ 

Foto’s Arjen Vos

3 reacties

  1. De volgende sluiproute word het doortrekken van de Molenvlietweg en rotonde boven aan de Aalsmeerderweg. Lekker kort via de n196 naar de Haarlemmermeer

  2. Wij bewoners langs de N196 zijn al meer dan 50 jaar bezig tegen de geluidsoverlast van het drukke verkeer. Onze gemeenteraad van Aalsmeer heeft na al die jaren besloten met de huidige situatie. Men kon altijd meepraten over de grote lijnen. Maar over de uiteindelijke kleine detailles niet. De gecreëerde rotondes zijn niet veilig en overzichtelijk. We kregen ca 25 jaar geleden wel geluidschermen die hun werk deden. Onze gemeente maakte ze 2 keer per jaar schoon, alleen dat werd te duur voor onze gemeente. Ze zijn nu gesloopt en vervangen door buisjes met kokos erom heen die totaal geen invloed hebben op het tegenhouden van geluid. Als de knip vervalt dan zijn we weer terug bij af. Dus wethouder Kuin heeft hier als gemeenteraadslid wel mee ingestemd. Hij wil nu weer een praatgroep organiseren hoe men dit wil oplossen. Maar kritisie worden niet ingeloot. Dus heeft hij meer kans zijn plannen te verwezenlijken.

  3. De tuinen van Aalsmeer = een zoab vlakte van jewelste. Te lui om even aan je stuur te draaien. Welja we leggen wel weer wat asfalt neer met paar halfdooie sprieten en we zijn nog duurzaam en groen ook.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin