Beschouwing: Kuinen en Van Rijnen

(Foto archief AalsmeerVandaag)

Door: Joop Kok. Toen vorige week dinsdag wethouder van Rijn zijn ontslagbrief aanbood, werd ik geraakt door zijn toelichting. Vooral de zinsnede Het geloof dat ik op een dag met een zuiver geweten verantwoording aan Hem zal afleggen maakte veel emoties bij me los. Even was ik weer de kleine Jopie die, net als van Rijn opgevoed door katholieke ouders, op zijn knieën met samengevouwen handen zijn avondgebedje prevelde en zich afvroeg of hij zich die dag wel goed gedragen had. Ik voelde met hem mee en stond op toen hij afscheid nam van de Raad en klapte samen met vele anderen. Na alle commotie weer zittend in de banken, drong de strekking van zijn verhaal tot mij door. Van Rijn vond dat hij gewetensvol in het leven stond, hij had een goed afgesteld kompas, Kuin niet. Bij hem ging het alleen maar om eigen belang, om zijn visie op het fort en niet die van de gemeente. Hij schetste een beeld vol negativiteit richting Kuin en vol schouderkloppen naar zichzelf. Volledig in strijd met het idee van een zuiver geweten. Wanneer hij daar ook maar een ietsje van pietsje van zou hebben gehad, zou hij vol schaamte zijn over het feit dat de samenwerking niet was gelukt en zou hij hebben gesproken over waar hij tekort was geschoten. Hij met zijn jarenlange bestuurservaring was het niet gelukt om de ander op een goede manier te bereiken en te helpen. Ik miste deemoedigheid en zat niet te wachten op deze schaamteloze zelfgenoegzaamheid.  

Dick Kuin (Foto Dick Piet)

Degenen die Kuin kennen en hebben meegemaakt, zullen niet opkijken van het gebeuren. De grens tussen eigen belang en algemeen belang is bij Kuin nogal dun, zo niet wat vloeibaar. Sommigen hebben er zelfs een werkwoord voor bedacht: Kuinen, het uiterste van de grens zoeken. Van Rijn had dat kunnen weten, evenzo als dat er in de wandelgangen te horen was dat AA liever niet met hem als  VVD wethouder in zee wilde gaan. Wat doe je met die kennis en met de wetenschap dat als je niet mee doet je dat tot aan de volgende verkiezingen zal moeten horen? Het avontuur toch maar aangaan? De maanden die ze samen optrokken hadden wel iets van een huwelijk waarbij één van de partners het niet kon laten om zo af en toe wat overspelig te zijn. Therapeuten werden ingeschakeld, en er werden zwart op wit afspraken gemaakt. Het hielp niet, het gedrag van de partner zat tot in de genen. Wat nog eens extra de relatie op scherp zette was dat ook op andere terreinen Kuin nogal eigengereid te werk ging. Wie herinnert zich niet de veelbesproken column van Dick Piet waar Kuin praatte over het weghalen van ‘de knip’ op de Burgemeester Kasteleinweg? Politiek Aalsmeer was verbolgen. Maar waarom? Omdat het niet collegiaal was? Maar hij deed het juist ook voor zijn collega’s, hij wilde hen laten zien dat hij goed bezig was, hij zocht waardering en kreeg afkeuring.  

Kuin en van Rijn, de één zoekend naar erkenning en de ander in zijn houding neerbuigend, een combinatie die onmogelijk tot productiviteit had kunnen leiden. Hun gemeenschappelijke liefde, het fort Kudelstaart, werd uiteindelijk het slagveld waar beiden hun Waterloo haalden. Hun ego’s en hang naar glorie stonden beiden in de weg. In deze zijn beiden even schuldig. Het is wel bedroevend dat van Rijn alle ruimte kreeg om zijn afscheid zo te arrangeren dat de indruk wordt gewekt dat alleen Kuin de dader was. 

 

13 reacties

 1. Helder beschreven Joop Kok,
  van Rijn eerst in de media verkondigen om “persoonlijke redenen”,
  tijdens de raadsvergadering iemand volledig met een schijnbeweging neer sabelen. Dan heb je karakter?

 2. Geweldig idee Hans Trommel. Geen grap. Lijkt me een geweldig mooi spektakelstuk van te maken op locatie. Regie Ton Offerman? Of groots aanpakken met de crew van Soldaat van Oranje en Aalsmeer echt goed in de spotlights zetten d.m.v. een bijzonder openluchttheaterproject.

 3. Voel een locatie Theater stuk aankomen, Dick in de loods, Robert op het Fort de vlag gehesen met de Poolse Adelaar, De Hobo String Band,Mariniers Kapel.
  Maar eigelijk was het al een fantastisch stukjelocatie Theater in de Raads zaal.

 4. Voel een locatie Theater stuk aankomen, met de loods van Dick , Robert op het Fort met een vlag van de Poolse Adelaar in top.
  Dick met de Hobo String band en Robert met de Mariniers Kapel.

 5. @Skander: Positieve veranderingen worden doorgevoerd …(heb ik vroeger op de hbs geleerd)

 6. De juiste vervoeging in mij commentaar is ‘word’ natuurlijk hieronder. Voor de puristen ;-).

 7. Topstuk Joop!
  De volledige biecht zullen we wel nooit te horen krijgen.

 8. Eens met de schrijver. De speech van van Rijn – gaf mij een onbehagelijk gevoel. Als dit de cultuur is binnen deze gemeentelijke organisatie, dan snap ik dat er op dit moment meer lijkt te mislukken aan het beleid, dan dat er in mijn beleving positieve veranderingen in Aalsmeer worden doorgevoerd. De waslijst met pijn- en verbeterpunten is lang. Focus daar op i.p.v. elkaar dolksteken uit te delen en te verdwalen in zelfgenoegzaamheid.

  Tip aan van Rijn, wordt directeur van uw eigen onderneming. Ik denk dat die rol u goed zal passen.

 9. Joop, je hebt helemaal gelijk. Vlak inderdaad ook Van Rijn niet uit.

 10. Net als de kolom van Truus Oudendijk in de Meerbode en nu in de weergave van Joop herken ik veel in deze gang van zaken. De hele organisatie lijkt in mijn beleving aan bloedarmoede te lijden. Als er in een situatie als deze coaches nodig zijn “om de neuzen dezelfde kant op te krijgen” dan is het schip zinkende. Dan is er nog één lachende, “de coach”.

 11. Mooi stuk Joop, ik zat met open mond op de pc de voorstelling te bekijken… het had van alles, drama, theater, soms in mijn ogen een klucht. ( die van het toneel). Maar waarom is van Rijn gegaan? Hij had toch samen met Kabout en Kikkert Kuin kunnen vragen op te stappen? Of werkt het in de politiek zo dat je ” jezelf moet opofferen” en dan in je val iemand moet meetrekken? Ben ik zo naïf?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin