Hoge flats? Bah. Container- woningen? Reële optie

Bedrijfsleider Sander Jongkind van de N201 gooide de knuppel in het hoenderhok. Jongeren trekken naar andere plaatsen in de omgeving omdat ze daar wel een huis kunnen kopen, zei hij afgelopen donderdag op de radiodebatavond in het jongerencentrum.

Daar staan tenminste flats waarin ze een eigen plek kunnen bemachtigen. “Denk er als gemeenteraad eens over na om ook hier flats te bouwen, aan de rand van de gemeente,” suggereerde Jongkind, in de wetenschap dat hoger bouwen dan vier tot vijf lagen in Aalsmeer not done is.

Niet gepast
Wethouder Gertjan van der Hoeven (AB) meende dat de hoogte ingaan “ook niet de oplossing” is. “Omdat de plekken die beschikbaar zijn niet goed in te passen zijn om er flats van zes, zeven hoog neer te zetten. Dat past niet bij Aalsmeer.” Toch was zijn standpunt niet onwrikbaar. “Als er een breed gevoel in de gemeente is dat we omhoog moeten, moeten we erover praten.”

Zijn partijgenoot Helma Persoon, fractievoorzitter van AB, billijkte het gemeentelijke uitgangspunt dat hoge flats het “dorpse karakter” verstoren. Maar omdat de roep om goedkope socialehuur- en socialekoopwoningen zo sterk is, leek het haar op zijn minst verstandig als de gemeenteraad erover zou gaan “nadenken”.

Containerparken
Voor collega-fractievoorzitter Ronald Fransen van PACT is vier of vijf verdiepingen “hoog genoeg”. Hoge flats zijn ook “niet de enige oplossing” om te zorgen voor meer woningen. “Met containerparken kun je veel oplossen op korte termijn.” Persoon haakte er gretig op in. “Wij zijn al zover dat we op de fiets stappen en gaan kijken waar zoiets mogelijk is.”

Ook voor de VVD is de huidige maximumhoogte maatgevend, vertelde fractielid Marjanne Vleghaar. Maar, voegde ze eraan toe, binnen de fractie is het wel een punt van discussie, aangezwengeld door het jongerensmaldeel. “Áls het dan heel hoog moet, dan aan de buitenkant, in Oost,” aldus Vleghaar.

Aanpakken
Waarnemend CDA-fractievoorzitter Dirk van Willegen kwam eveneens met de stelling dat “de lucht in” niet wenselijk is. Want “dat is afgesproken”. Daarnaast verwees hij naar Uithoorn, waar de gemeente “liever van de flats af wil”. Mede omdat er weinig eigen inwoners huizen.

“We voelen er als CDA meer voor het idee van onze wethouder Tom Verlaan, om het gemeentelijk vastgoed te herindelen. Het oude gebouw van De Hint in de Mensinglaan is het eerste project (daar komen 8 startersappartementen, waarvoor de animo enorm was – red.). Maar hij is met meer projecten bezig.” Even overwoog Van Willegen die bij naam te noemen, maar daar zag hij van af, omdat hij dan zijn boekje te buiten zou gaan, vanwege de vertrouwelijkheid van de informatie.

De CDA-leider was opmerkelijk positief gestemd. “Heel politiek Aalsmeer is zich ervan bewust dat we iets moeten doen. Het is nu een kwestie van aanpakken.” Van Willegen “verwacht er komend jaar” al het nodige van.

Kansen
Wethouder van der Hoeven, die zijn in huisvesting kundigere collega Verlaan zei te missen, vond eveneens dat raad en B&W “actief bezig” zijn met een zoektocht naar haalbare, goedkope woonvormen. Pluspunt volgens hem is dat de gemeente in de Hornmeer gronden heeft waar ze het voor het zeggen heeft én in de toekomst kan bouwen.

Dat zijn de door de voetbalfusie vrijkomende gronden om de VVA-voetbalterreinen heen en in het gebied Roerdomplaan-Meervalstraat, waar onder meer basisschool De Wegwijzer gelegen is die straks opgaat in de nieuwe fusieschool op het VVA-terrein.

Dus de gemeente heeft er niet te maken met dure grondprijzen. “Daar zijn kansen voor containerwoningen, desnoods tijdelijk. We kunnen er goedkope woningen bouwen.”

Mooi wonen
Net als Van Willegen roerde Van der Hoeven het “ombouwen” van gemeentelijk vastgoed aan. Hij gaf een schot voor de boeg met de opmerking dat de straks verdwijnende basisschool De Hoeksteen, die samengaat met De Wegwijzer, best voor “jongerenhuisvesting” geschikt te maken is. “We zijn er niet afhankelijk van projectontwikkelaars die geld willen verdienen.”

Verder had de wethouder onlangs in Amsterdam “knappe voorbeelden” van containerwoningen gezien. “Dat kan mooi wonen zijn.” Fransen ging er voor de bühne nog overheen met de kwalificatie dat ze “prachtig” kunnen zijn. Bovendien zijn ze snel neer te zetten en zijn ze “goedkoop, ook tegenover flats”.

De PACT'er vond alleen de term containerwoningen “verkeerd”. “Maar de oplossing is goed,” concludeerde Fransen. Jawel hoor, coalitie (CDA en AB) en oppositie (VVD en PACT) kwamen zo op een doordeweeks avondje in het jongerencentrum tot elkaar.

● De live uitzending op radio Aalsmeer is via deze link (klik aldaar op 20:00 LIVE Jongerendebat) terug te luisteren, tot 2 juli
● Klik hier voor artikel van gisteren over Aalsmeerse zwerfjongeren

Foto's: (van boven naar beneden) de 'politieke' hoek tijdens het radiodebat donderdag in de N201 (foto Arjen Vos); voorbeeld van containerwoningen; een impressie zoals AB in maart lanceerde van containerwoningen in het Wegwijzer-gebied in de Hornmeer (foto's AV-archief).

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *





banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel