Weerzien met historisch vakmanschap

Huib de Vries (l) en Tim Bussemaker bij de jol Semar

Vorige week vond een bijzondere ontmoeting plaats op een werf langs de Aardbeiensloot. Daar verzamelde zich een groepje mensen rond een mahoniehouten jol. Huib de Vries, archivaris van scheepswerf De Vries verwoordde het in onderstaand verhaal.

Bijna eeuwoude jol weer terug in Aalsmeer

Door: Huib de Vries. Deze zomer precies 92 jaar geleden liet de jonge marine-officier Peter Bussemaker op Scheepswerf De Vlijt van de broers H. en J. de Vries aan de Oosteinderweg een mahoniehouten 12-voetsjol bouwen. Inclusief het zeil kostte dit hem toen 435 gulden, een tamelijk groot bedrag in 1932. De jol kreeg de naam Semar, dat was een Javaanse spotgeest. Bussemaker zeilde met redelijk veel succes ook wedstrijden totdat hij na enkele jaren werd overgeplaatst naar Nederlands Indië.

Huib en Tim met een originele vlag van De Vlijt

Acht eigenaars
Hij verkocht de Semar, maar de 12-voetsjol bleef nog jaren in Aalsmeer liggen. Peter Bussemaker werd gestationeerd op een onderzeeboot in de Pacific en overleefde gelukkig de oorlog. Daarna trouwde hij met een meisje uit Australië, stichtte daar later een gezin en bleef er tot zijn dood toe wonen.

Via internet kwam er omstreeks 2015 contact tussen de zoon van Bussemaker, Tim, inmiddels ruim 70 jaar oud en op en top een Australier. Hij had nog een paar oude foto’s en informeerde of de Semar nog bestond. Hij had geluk, de jol had in al die jaren acht zeer goede eigenaars gehad en was enkele jaren geleden door een lid van de familie De Vries in Friesland gekocht en lag tegenwoordig weer in Aalsmeer. Bijna honderd jaar oud, maar klokgaaf en nog steeds een prachtig voorbeeld van goed vakmanschap.

Zo arriveerden op 10 mei, op de foto hiernaast bovenaan van links naar rechts de familieleden: Pieter, Tim (gestreept shirt) en Jan Bussemaker met hun vrouwen op de werf langs de Aardbeiensloot. Ze werden vergezeld door Truus de Vries-Bloemink en Huib de Vries, iedereen genoot op deze kleine reünie waar de eigenlijke hoofdpersoon toch de mahoniehouten jol Semar was!

(Foto’s: Jaap Maars)

4 reacties

  1. Wat een prachtig verhaal Huib.
    Hoop dat jullie veel foto’s en filmfragmenten gemaakt hebben.
    Ik bied me graag aan om er een film van te maken als enthousiaste amateur. ( namens werkgroep Oud Aalsmeer in Beeld)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *





banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin