Zaterdag 19 maart, op de Historische Tuin te houden ledenvergadering van Groei&Bloei, afd.Aalsmeer van de KMTP, zal weer de tweejaarlijkse ‘D.Jongkind Mzn.prijs’ worden uitgereikt. Dit jaar gaat deze eervolle onderscheiding naar Dick Maarsen, medewerker van ‘De Tuin’. Een goede reden voor Leni Paul om deze oer-Aalsmeerder op te zoeken en te ondervragen. Onderwerpen die ondermeer worden aangesneden: Seringenpark, ‘Knielen op een bed violen’ en de Elfstedentocht.
[Leni Paul] Nee, de persoon D.Jongkind Mzn.heeft de 60-jarige Maarsen nooit gekend. Voor alle duidelijkheid dus eerst even wat gegevens over de man die bij velen bekend stond als ‘Ome Dirk’ en naar wiens naam de uit te reiken prijs is genoemd. Dirk Jongkind had functies in diverse Aalsmeerse tuinbouworganisaties en was onder meer enkele jaren wethouder voor de VVD in de gemeenteraad. Niet alleen door intimi werd hij dikwijls aangeduid als ‘ome Dirk’.
Zijn huwelijk met tante Koosje bleef kinderloos en na zijn overlijden liet hij een legaat na van tienduizend gulden voor de plaatselijke afdeling van de KMTP. De rente van het bedrag zou jaarlijks moeten worden uitgereikt aan die persoon die zich in de afgelopen jaren het meest had ingezet voor de plaatselijke tuinbouw. De bestuurders van de Maatschappij hebben zich sindsdien jaarlijks aan de postume wens gehouden en inmiddels werd een groot aantal prominenten verblijd met oorkonde plus de bijbehorende pecunia.
Om enkele namen te noemen: Maus van Staaveren, André Mulder, Willem Braam en Jan Maarse. De meest recente uitgereikte onderscheiding kwam twee jaar gelden in handen van Henk Kanters. Vileine opzet zal het van het goedwillend bestuur niet zijn, maar toch: de onderscheiding kwam slechts één keer in handen van een vrouw en wel in die van de bescheiden Ans van der Meer. Het bedrijf van haar en haar man Klaas was vele jaren het beginpunt van de Open Tuinenroute.
Dick Maarsen is een oer-Aalsmeerder. Op 5 januari 1956 is hij geboren in een kwekersgezin op Uiterweg 289. De kwekerij was opgericht door opa en zijn zoons. “Opa’s bijnaam was Dirk van Leiden en mijn moeder Johanna Maarse was een Koetje”.
Een opleiding op de tuinbouwschool lag voor Dick voor de hand. Maarsen: “Je werd daar toen nog opgeleid tot vakbekwaam bloemist en dat was in die tijd nog een breed begrip. Van lassen tot het leren van de Latijnse namen van de gewassen. Na schooltijd helpen op het familiebedrijf met onder meer Hebe, Helleborus,. Mijn vader overleed al toen ik 13 jaar was en al jong kwam ik dus in het bedrijf bij mijn ooms en ging met de praam naar de veiling.”
Na enkele jaren vond de jonge Dick het tijd worden zijn vleugels uit te slaan. Hij ging werken op het trekheesterbedrijf van Jan Maarse Albzn., de latere veilingvoorzitter. “Ik bleef er twaalf jaar tot er een post vrijkwam op de Historische Tuin waar ik volgende maand, om precies te zijn, op 7 april, 27 jaar in dienst ben. In die tijd maakte ik drie voorzitters mee, te weten Nico Borgman, Jan Broere en nu Leo Bertoen.”
Je bent hier nu dus al jaren De Baas. (glimlach) “Nou nee, het bestuur van de Stichting is de baas. Wie betaalt, bepaalt. Noem mij maar de verantwoordelijke man. Cees van Dam, jarenlang de eerste man, doet het inmiddels rustiger aan. Maar wij zijn hier de twee enige betaalde krachten. De andere mannen en vrouwen die hier werken zijn allemaal vrijwilligers en daarvan staan er zo’n honderd op de lijst. De meesten zijn oud-kwekers. Geweldig, ik zeg vaak, niemand heeft zulke enthousiaste medewerkers als ik. Sommigen komen elke dag, anderen een ochtend of een middag. Vanaf het begin hadden we ook vrijwilligers met een speciale affiniteit en kennis van bepaalde producten. Dan denk ik aan de heren Glas en De Fockert van het fruit, Jan Lunenburg van de gebouwen en vaartuigen. En dan hebben we al vele jaren Marijke Bakker, allround bezig op diverse fronten.”
Maarsen spreekt enthousiast over de vele veranderingen/verbeteringen die er op de Tuin kwamen zoals daar zijn de overkapping van de ruimte waar menig Aalsmeerse particulier en vereniging zijn feestjes geeft, de veilingzaal waar een team van enthousiaste veilingmeesters vrijwillig de klok laat draaien en niet te vergeten, de wat Maarsen noemt, strakke samenwerking met het rondvaartbedrijf en het sinds vorig jaar op 8 mei 2015 geopende Tuinhuis.
En niet te vergeten het drie-in-één-ticket dat bezoekers in staat stelt op één toegangsbewijs veiling, rondvaartboot en tuin te bezoeken.
Knielen op bed violen
Jullie hebben ook nog een rol gespeeld in de succesvolle film Knielen op een bed violen. “Ja, dat klopt. Barry Atsma en Noortje Herlaar kwamen hier en wilden kennis opdoen over de bezigheden op een kwekerij in de vijftiger jaren. Dick van de Meulen, een vrijwilliger van ons team is toen enkele weken een paar dagen in Vlaanderen geweest waar de film is opgenomen om allerlei bezigheden in de praktijk aanschouwelijk te maken.”
Maarsen wil nog beklemtonen dat met name de opening van het Tuinhuis een opwaardering van de Tuin heeft gegeven. “Het bezoekersaantal steeg enorm. Toen ik hier kwam hadden we zo’n 300 tot 400 bezoekers, het afgelopen jaar waren dat er 14.000 en in vergelijking met het voorgaande jaar zitten we tien procent in de lift. We hebben vanaf het begin gestaag doorgebouwd en nooit stilgestaan. Dat is de grote kracht van de Tuin: doorbouwen, maar toch de historie bewaren, zonder daaraan concessies te doen.”
Jij hebt nooit overwogen na 27 jaar werken op de Historische Tuin, om te zien naar een andere uitdaging?
“Nee. De drijfveer om te blijven waren de enthousiaste vrijwilligers. Dat gaf de doorslag.”
Je was ook nauw betrokken bij andere typisch Aalsmeerse evenementen. “O ja. Ik heb 27 jaar lang aan de corsowagen van de Uiterweg gewerkt en dat twee avonden in de week. Na 27 jaar ging toen ineens de knop om, mede doordat ik zag dat de belangstelling, met name in Amsterdam, terugliep. Het ons-gevoel was weg. Je moet er ook niet meer aan beginnen. Misschien is de enige mogelijkheid nog een corso op het water, wellicht in combinatie met de verlichte botenshow. Ik ben zelf een verwoed zeiler en doe met mijn Laser mee aan wedstrijden van de Nieuwe Meer. Dan ben ik ook vele jaren trekheesterkeurmeester en ook voorzitter geweest van de Vaste Keurings Commissie, de VKC. Momenteel ben ik samen met Willem Nederstigt druk bezig met het beplantingsplan en de inboet van het trekheesterbestand in het Seringenpark. En verder hebben Jozé en ik vier kleinzoons waar we erg van genieten. We zijn deze maand 39 jaar getrouwd. Nee, ik verveel me niet.“
Nog heimelijke wensen? “Ja, ik schaats erg graag. In 1997 heb ik de Elfstedentocht uitgereden. Ik schaats elke week in Haarlem en zou dolgraag de Elfstedentocht nog een keertje rijden.”
Foto’s: Dick Maarsen op de Historische Tuin. Foto’s Arjen Vos.
98
7 reacties
Dick van harte met deze prijs.
Ere wie ere toekomt!
Gefeliciteerd mijn zwager
Groener dan die van Dick, kunnen de vingers niet worden.
gefeliciteerd! Gerard en Gerard.
Dick gefeliciteerd met de Jongkindprijs !