Dick Maarsen neemt afscheid van Historische Tuin

‘Ik had de leukste baan die er is’

Door: Leni Paul. Dick Maarsen, meer dan 30 jaar het gezicht van de Historische Tuin, neemt afscheid. Ons gesprek vindt plaats in De Schuilhut op de Historische Tuin. Licht-scabreuze teksten op de achterwand en Dick Maarsen die vandaag officieel afscheid neemt van ‘zijn’ tuin herinnert zich nog de keer dat hij samen met Kees Keessen in de hete, lange zomer van 2003 de wanden inclusief de teksten in de schuilhut had geschilderd.

Een afscheid schreeuwt om terugkijken, om herinneringen ophalen en Dick Maarsen blijkt over een ijzeren geheugen te beschikken. “Op 5 januari 1956 ben ik geboren op de Uiterweg, aan het eind van de Buurt waar mijn vader Piet Maarsen een kwekerij had. Vanaf mijn veertiende voer ik het hele jaar door met de praam naar de veiling, over de Poel. Ik vond het prachtig om te doen. We kweekten diverse soorten planten. In het hoogseizoen verstookten we wel zo’n negentig liter brandstof per week in die pramen. Mijn vader stierf toen ik veertien was, mijn oom grote Piet is er nog een poosje mee doorgegaan en ik ben me toen theoretisch en praktisch gaan bekwamen in het kwekersvak. Naast de tuinbouwschool deed ik een opleiding tot vakbekwaam bloemist en ging werken op het bedrijf van Jan Maarse Albertzoon, de veilingvoorzitter. Ik ben er twaalf jaar gebleven.”

En toen kwam de Historische Tuin voor jou in zicht. “Ja, en vanaf het begin was ik betrokken bij de begeleiding van de vele vrijwilligers op de tuin. Dat is een van mijn belangrijkste taken gebleven. Op 17 april jongstleden was ik hier precies 33 jaar in functie.”

Opbloeien
Dick Maarsen, openhartig:”Ik wil graag kwijt dat ik het de leukste baan heb gevonden die je je kan wensen. Je werkt onder andere met mensen die zich vrijwillig willen bezig houden met bloemen en planten en bomen. We hebben hier ook wel mensen op de tuin, in het verleden en nog steeds, die werden hier te werk gesteld. Mensen uit een ons vrij onbekende wereld, met wat je noemt ‘een verleden’. Sommigen hadden nog nooit gewerkt en je zag ze hier letterlijk en figuurlijk opbloeien. Veel van hen hadden geen idee van de tuinbouw, kwamen bijvoorbeeld van een makelaarskantoor vandaan en moesten dan via de reclassering verplicht, zo’n 120 uur ergens gaan werken. Dan droeg ik die mensen soms op om de schuur hier te gaan schilderen. Ze waren bijvoorbeeld voordien eerder gewend elke dag in een chique Amsterdams restaurant met een goede fles rosé te gaan dineren. Maar het is gebleken dat in de bloemen en planten werken vrijwel iedereen het naar zijn zin heeft. Prachtig.”

In de 33 jaar dat Dick Maarse het aanspreekpunt op de Historische Tuin was veranderde er veel. “Neem alleen al de grotere bekendheid, het museum dat er kwam, het bezoekersaantal dat in de loop der jaren steeg van 2000 tot 15.000 bezoekers per jaar, de befaamde veilsessies en de komst van het Tuinhuis.”

Allemaal oud-kwekers
Wat bleef is dat het merendeel van de groep vrijwilligers die bezig is op de tuin, afkomstig is uit de kwekerswereld.“Vrijwel allemaal zijn het oud-kwekers, of zelfstandig of kwekers-werknemers. Er zijn er bij die hier dagelijks een handje komen helpen, sommigen een paar keer per week. Het merendeel is van gevorderde leeftijd en we hopen ook altijd weer op nieuwe aanwas. In ieder geval zijn het allemaal mensen met een liefhebberij in het groen en ze hebben nooit twee linkerhanden.”

Dick Maarsen met ‘buurvrouw’ Bonnie St. Claire

Goede staf
Het zal vreemd zijn voor velen om na 33 jaar niet meer het bekende aanspreekpunt Dick Maarsen aan te treffen. Zeg Historische Tuin en je zei Dick Maarsen. Plannen om de tijd te vullen nu de dagelijkse gang over de bekende Nico Borgmanbrug naar ‘zijn’ tuin tot het verleden zal behoren? ”Allereerst zijn er de twee kinderen, de zes kleinkinderen, we hebben een bootje, we hebben de caravan waarmee we binnenkort weer afreizen naar de Drôme. En ik ben blij dat we naast het uitstekende bestuur van de Historische Tuin, nu gefuseerd met Oud Aalsmeer, over een goede staf beschikken. In tuinchef Gerben de Vries, hovenier en tuinarchitect, hier begonnen als ZZP-er. heeft de tuin een prima kracht. Ook in Adriënne den Hartog, boomkwekersdochter uit Hazerswoude is hier in dienst en onze Renate Lücke blijft verantwoordelijk voor de groepen. En dan is er Jan Willem Bakker, altijd beschikbaar als vaste medewerker en bereid zich in te zetten.

“Ik heb een heerlijke tijd gehad op de Tuin, mooie evenementen meegemaakt en werken in zo’n prachtige omgeving is een groot genoegen.”

Hoewel we ongetwijfeld Dick Maarsen nog wel eens zullen tegenkomen op ‘zijn’ Historische Tuin waar hij 33 jaar de scepter zwaaide, zullen velen hem aanstaande vrijdag 10 juni de hand willen schudden. Er is receptie van half drie tot vijf uur op… de Historische Tuin.

Klik hier op het interview dat we in 2016 hadden met Dick Maarsen.

Foto’s archief AV/Arjen Vos

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *




banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin