Hoge VVD-onderscheiding voor Spaargaren en Nijmeijer

[Leni Paul]   Het jaar is nog jong, maar nu al vol plezierige gebeurtenissen voor Wim Spaargaren (70). Na een lange politieke loopbaan stopte hij eind maart als gemeenteraadslid; hij was de langst zittende. Hij kreeg door burgemeester Jobke Vonk de versierselen van het lidmaatschap van de Orde van Oranje-Nassau opgespeld, maar daar bleef het niet bij. Op 19 mei werd hem namens het hoofdbestuur van de VVD de mr. D.U. Stikkerplaquette uitgereikt, hem toegekend wegens zijn bijzondere verdiensten en inzet voor de liberale partij.

Spaargaren is 40 jaar lid van de VVD. “Voor de mr. Stikkerplaquette word je voorgedragen door het plaatselijk VVD-bestuur,” vertelt hij. In Dorpshuis Kudelstaart reikte oud-burgemeester Pieter Litjens, momenteel Tweede Kamerlid voor de VVD, hem de hoge onderscheiding uit.

Veranderende mores
Spaargaren noemt zijn lange periode van raadslidmaatschap “een mooie tijd”. Anekdotes zijn er volop als hij verhaalt over de tijd dat de VVD slechts mannen in de VVD-fractie telde en “van links” daarover een verwijt kwam. Lachend: “Later telde onze fractie vier vrouwen en was ik de enige haan in het kippenhok.”

Hij stipt de goede verhoudingen aan die er jarenlang in de raad waren, spreekt over de “veranderende mores” in  de politiek en de huidige verharding en hekelt het voorbije formatieproces.

Embryonale stadium
De lijst van saillante uitspraken van zijn hand is lang. Om er een paar te noemen: “Als raadslid zit je er dankzij, voor en door de inwoners van Aalsmeer. Dat moet je nooit vergeten.” En: “Als raadslid dien je jezelf 's morgens recht in de spiegel aan te kunnen kijken.” En: “Een raadslid dat achter de collegetafel terechtkomt heeft niet plotseling meer kennis. Hij blijft dezelfde 'amateur'.”

Of Spaargaren de zaken in de Aalsmeerse politiek blijft volgen? “Ik volg alles op de voet,” zegt hij. Dat brengt hem tot de uitspraak: “De communicatieve en empathische gaven van sommige collegeleden zijn duidelijk in het embryonale stadium blijven steken.”

Treurige situatie
De mr. D.U. Stikkerplaquette werd die avond eveneens uitgereikt aan plaatsgenoot Berry Nijmeijer (59). Ook hij heeft een respectabele staat van dienst in de politiek, zij het minder lang dan Spaargaren.

“Ik ben in het jaar 2000 in de raad gekomen, was ook fractievoorzitter. Ik heb vier jaar als wethouder deel uitgemaakt van het college,” vertelt Nijmeijer. Dat de medaille ook hem ten deel viel heeft ook te maken dat hij diverse bestuursfuncties had in de VVD, lokaal en regionaal.

Ook Nijmeijer blijft nauwlettend de lokale politiek volgen en spreekt over “een treurige situatie”. “Het gaat niet meer om Aalsmeer, maar om de poppetjes. Het is ronduit een slechte zaak voor Aalsmeer.”

Foto: v.l.n.r. Wim Spaargaren, Berry Nijmeijer en Pieter Litjens. (foto VVD Aalsmeer)
 

Eén reactie

  1. Als enige in dit VVD-gezelschap ziet Pieter er weer het meest goed gekleed uit. Jawel met stropdas. Het kan zijn dat Wim en Berry zijn overvallen in hun wekelijkse potje sjoelen in het Dorpshuis of desnoods klaverjasavondje.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin