Door: Arjen Vos. Het zouden vier tot acht weken worden maar het werden drie maanden. Inmiddels is de Aalsmeerse singer songwriter Saskia Veenswijk alweer geruime tijd terug uit Australië waar ze therapie kreeg om haar door ME aangetaste zenuwstelsel te resetten. “Vergeleken met hoe ik daar in februari naartoe ging, is mijn situatie honderd procent verbeterd,” klinkt het optimistisch. Toch is er weer een crowdfunding gestart voor een noodzakelijke vervolgbehandeling.
‘Mijn situatie is honderd procent verbeterd’
Aan de eettafel in het huis van moeder, waar Saskia tijdelijk verblijft in afwachting op het gereedkomen van haar nieuwe woning, zit een totaal andere Saskia dan degene met wie we vorig jaar zomer een gesprek hadden. Haar ogen stralen, haar stem klinkt fermer en ze beschikt duidelijk over meer energie dan toen. Dat bewijst ze onder meer door even de trap naar boven te nemen om haar laptop op te halen waarop foto’s staan van haar tijd in Australië. “Het lijkt zo gewoon dat ik dat nu doe maar dat kon ik voorheen absoluut niet.”
Zin in ijs
Ze noemt zichzelf gekscherend een ‘fit chick’ en kan een reeks voorbeelden opnoemen van verbeteringen. “Ik kan zelf met de auto naar de fysiofitness om onder begeleiding mijn oefeningen te doen. En toen ik daar een keer van terugkwam, had ik zin in een ijsje en ben doorgereden naar de ijssalon in dorp. Die gedachte alleen al om dat te doen zou eerder nooit in me opgekomen zijn. Gewoon omdat ik daar de energie niet voor had.”
Een ander voorbeeld waaruit haar progressie blijkt is haar mededeling dat ze haar rolstoel niet meer nodig heeft: “Ik ben zoveel vooruitgegaan dat hij overbodig is geworden. Ik wil hem daarom graag weggeven aan iemand die er goed mee geholpen is. Wie hem kan gebruiken mag zich bij mij melden,” zegt ze.
Hoopgevende resultaten
Het is duidelijk dat er ‘Down Under’ veel met Saskia is gebeurd. Ze hoeft niet meer de hele dag in pyjama op de bank door te brengen. Met dank aan de therapie van het Australische echtpaar Nicky en Ken Ware van NeuroPhysics die haar hielpen om door middel van gerichte fysieke en mentale oefeningen nieuwe ‘neurale paden’ aan te leggen, om zo het zenuwstelsel te versterken.
Waar veel mensen in het Westen (ook in de medische wereld!) sceptisch zijn, blijkt de therapie aan te slaan. “Er worden daar alleen maar hoopgevende resultaten geboekt. Iedereen die daar geholpen wordt, ervaart verbetering. Het is ook wetenschappelijk aangetoond dat deze methode werkt,” aldus Saskia die niet alleen vakkundig geholpen is maar ook vriendschappelijk begeleid.
Van business naar economy class
Saskia moest langer blijven dan aanvankelijk gepland, omdat haar situatie toch ernstiger was dan verwacht. “Gelukkig kon ik een maand langer blijven, maar uiteindelijk moest ik na drie maanden terug vanwege mijn visum dat was verlopen, en het geld was ook op. Waar ik op de heenreis business class vloog omdat ik languit moest liggen, kon ik terug wel economy class al was dat evengoed wel een pittige reis. Maar dat ik dat kon gaf al aan dat ik vooruit was gegaan.”
Vervolgtherapie
Toch is er nog meer nodig om het door haar gewenste doel te bereiken. “Ik wil zelfstandig voor mezelf kunnen zorgen en dat lukt nog niet. Daarom zijn vijf vriendinnen opnieuw een crowd funding gestart en kan ik hopelijk in februari weer naar Australië voor een vervolgtherapie. Er zijn genoeg redenen te bedenken om een tweede sessie succesvol te maken. Nicky en Ken hebben daar ook vertrouwen in en hebben speciaal voor mij een plek gereserveerd. Normaal gesproken zou het anderhalf jaar duren voor ik weer aan de beurt zou zijn.”
Muziek als anker
Om haar dankbaarheid aan iedereen die haar helpt te tonen, componeerde Saskia een lied dat ze op de slotdag voor haar therapeuten ten gehore bracht. Het nummer ‘Healing has come my way’ werd ter plekke opgenomen door een toevallig aanwezige producer. Saskia had daarvoor maar één ‘take’ nodig. “Het is ook de muziek die mij kracht geeft, waar ik me als een anker aan vast kan houden.”
Nog 14.000 euro nodig
Niet onvermeld moet blijven de steun die ze had van haar vriend Thomas die mee is geweest naar Australië en alle sessies bijgewoond heeft om haar daarmee ook in Nederland goed te kunnen helpen. Het is de bedoeling dat hij straks ook weer meegaat voor de begeleiding.
Daarvoor is opnieuw een flink bedrag nodig. Saskia en Thomas proberen naar vermogen zelf bij te dragen en hebben hun spaarpot daarvoor al omgekeerd. Toch moet er nog 14.000 euro bij om daadwerkelijk weer op reis te kunnen en de behandeling voort te zetten. Dit is essentieel voor Saskia’s herstel, zodat haar doel – een zelfstandige toekomst – weer een stap dichterbij komt. Bezoek om bij te dragen de website crowdfunding ‘Send Sas Down Under for an Independent Life’
Lees ook: Therapie ‘Down Under’ moet Saskia er bovenop helpen
(Foto’s: Arjen Vos)