Elf Aalsmeerders Koninklijk onderscheiden

Vorig jaar nog vijftien, vandaag lagen er voor elf plaatsgenoten lintjes klaar.
Vanmorgen reikte burgemeester Nobel, tijdens een feestelijke bijeenkomst in de Burgerzaal de versierselen uit die behoren bij een Koninklijke Onderscheiding. Het bleek weer een waar smoezenfestival waarmee de aanstaande 'Leden in de Orde van Oranje Nassau' naar de Burgerzaal werden gelokt.
 
De ene had zogenaamd een afspraak met de opticien, een ander zou met de familie naar het oorlogsmuseum of er moest iets bij de fotowinkel gehaald worden. Hoe dan ook, de leugentjes om bestwil logen er niet om. En dat was maar goed ook. De verrassing zou er anders snel af zijn.
 
De aanvragen worden in het grootste geheim ingediend en onderzocht op voldoende draagkracht. Of er ook aanvragen worden afgewezen en hoeveel dat er zijn, daar wordt niet over gesproken. 
 
Hete kolen
Gastheer burgemeester Nobel had heel wat spraakwater nodig om zich door de vijf kwartier durende ceremonie heen te praten. Voor ieder nieuw lid in de Orde van Oranje Nassau, nam hij ruimschoots de tijd. Tot geruststelling van de aanwezigen kon Nobel melden dat de parkeerwachters deze ochtend vrijaf hadden gekregen. Niemand hoefde dus om die reden op hete kolen te zitten. De uitreiking van de lintjes verdiende feitelijk zelf ook een onderscheiding. Het was deze maand precies 125 jaar geleden dat regentes Emma op voorspraak van Wilhelmina de Orde instelde.
 
Peter Deugd
En toen mocht de eerste kandidaat het podium op komen. Het was Peter Deugd die zijn sporen en het lintje vooral verdiend had aan zijn inzet voor het FNV waar hij actief bestuurder van is. Ook voor de Vogelbescherming en de Zonnebloem zet de bescheiden, vitale en nooit mopperende duizendpoot zich in.
 
José Kruijer
José Kruijer was een van de drie dames die de Koninklijke eer te beurt viel. De jongste van het elftal ontving de medaille vanwege haar inzet voor sport en jeugd. Bij RKAV, thans FCAalsmeer, is ze al vele jaren een vraagbaak voor de leden en een stuwende kracht achter het Weekaatje dat dit jaar voor de 40e keer gehouden wordt. Toewijding en doorzettingsvermogen typeren haar.
 
Hans Alderden
Hans Alderden voelde nattigheid toen hij op deze woensdag naar het archief in het gemeentehuis was gelokt. De man die een levend geschiedenisboek moet zijn als het gaat om de historie van Aalsmeer zet zich vol passie en al vele jaren in voor onder meer Oud Aalsmeer, de Historische Tuin en de Bovenlanden. Niet alleen heeft hij een groot en warm hart voor Aalsmeer, ook is hij een bolwerk van kennis en een fijne vent om mee te werken, werd over Alderden gezegd.
 
Kees Koolhaas
Kees Koolhaas is volgens Nobel een geboren vrijwilliger die zich naast zijn werk altijd veel heeft ingezet voor diverse organisaties. De Christelijk Gereformeerde kerk, de voedselbank, Dorcas, PCOB en de Historische Tuin. “U staat bekend als iemand zonder opsmuk die goed luistert, punctueel en recht door zee is. Een man uit één stuk die de handen uit de mouwen steekt,” aldus Nobel.
 
Gerard Meijerink
Lovende woorden waren er ook voor Gerard Meijerink die als 'doener met gouden handjes' bekend staat. Altijd een vrolijke noot van de man die betrokken was bij corsocomité Oosteinderweg Noord en nog steeds is bij IJsclub Aalsmeer-Oost, het Oosterbad, en hoofdkoster van de Karmelkerk (met de klemtoon op de Kar en niet op de mel…) Meijerink werd een 'gouden gozer' genoemd die altijd vrolijk en opgewekt is.
 
Jan Kwak
Jan Kwak had eveneens diverse invalshoeken waaruit de waardering kwam. Het Rode Kruis, het KWF, de Voedselbank en Basketbalvereniging Aalsmeer maken graag van zijn kennis, kunde en inzet gebruik. Volgens Nobel is kwak een collegiaal en prettig mens die onmisbaar is voor de samenleving.
 
Iman Mosselman
Iman Mosselman dacht dat hij op het feestje van broer Jaap zou verschijnen maar bleek toen hij zijn kinderen en kleinkinderen zag, zelf het 'slachtoffer'. De oud-directeur van De Groenstrook is en was op vele fronten actief. In de Protestantse kerk, voor de (opgeheven) stichting Tsjernobyl, Zorgcentrum Aelsmeer en voor de OVAK. Met name de rol van voorzitter past Mosselman prima. Goed met mensen kunnen omgaan, oplossingsgericht, benaderbaar, accuraat, doortastend. Er leek geen einde te komen aan de lijst met mooie woorden.
 
Jan Schuit
Als Jan Schuit er niet was, zou de Amstelveense voetbalclub Nautilus ook niet bestaan. De inzet van de oud-Shellmedewerker voor de club bleek immens te zijn. Al bijna 50 jaar zet Schuit zich in voor de club. Maar dat niet alleen. Als gepassioneerd kampeerder is Schuit bestuuurslid van Kampeervereniging Amsterdam die als doel heeft minder bedeelden op het strand van Zandvoort te kunnen laten kamperen. Gedreven, gemotiveerd en sociaal zijn de kenmerken die bij Schuit horen.
 
Pim Verhoek
Pim Verhoek maakt zich vanuit zijn geloof verdienstelijk voor de samenleving. Met compassie en betrokkenheid voor de mensen om hem heen. Nobel stond vooral even stil bij het werk dat Verhoek doet als mantelzorger voor een vrouw met geestelijke en lichamelijke beperkingen waarvoor hij al sinds 1976 zorg draagt op allerlei gebied. “Het hoeft niet altijd om verdiensten in verenigingsverband te gaan, dit werk wordt ook zeer gewaardeerd,” aldus Nobel die de aanwezigen opriep na te gaan of ze misschien ook iemand voor kunnen dragen. Verhoek heeft verder verdiensten in de Lijnbaankerk, de Alledagkerk en Hospice Kuria. Een toegewijd en aimabel mens werd Verhoek genoemd.
 
Marjan Brouwer
Marjan Brouwer sloot de rij van gedecoreerden. Als enige kreeg zij de ridderorde opgespeld. Zij ontving deze onderscheiding voor al haar activiteiten voor de promotie van de watersportsector in Aalsmeer en de regio als bestuurslid van Stichting Westeinderpromotie, de HISWA vereniging en Ondernemersplatform Hollandse Plassen. Brouwer is de bedenkster van de zogenaamde 'waterkaart', de onmisbare plattegrond van het Westeinderplassengebied die in de AalsmeerZomer-tabloid te vinden is. “Met haar tomeloze inzet maar altijd bescheiden op de achtergrond is Marjan Brouwer van grote betekenis voor de Aalsmeerse watersport,” aldus Nobel.
 
Grietje de Vries
Applaus op afstand werd er gevraagd voor de onderscheiding van Grietje de Vries-Millenaar die verderop in de Haarlemmermeer haar versierselen kreeg uitgereikt. Ze ontving deze voor haar activiteiten bij de Open Hofkerk en de parochie Heilige Joannes de Doper in Hoofddorp. Volgens zoon Joost was zijn moeder tot tranen toe geroerd door deze bijzondere blijk van waardering. (Foto Joost de Vries)
 
Tekst Arjen Vos, foto's Jaap Maars (klik op de foto's om te vergroten)

 

(advertentie)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *





banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel