Het zal voor veel Aalsmeerders een schok zijn. Café-restaurant De Oude Veiling aan de Marktstraat sluit maandag zijn deuren. Werd er in 1983 nog een ‘sit-down actie’ door Aalsmeerders gehouden tegen het sluiten van het toenmalige verenigingsgebouw en de oorspronkelijke bloemenveiling, nu gaat de deur nagenoeg geruisloos dicht.
Leo van Erp, die sinds februari 2008 voor 8/9e deel eigenaar is van het gebouw (de gemeente is mede-eigenaar voor 1/9e deel), heeft dit afgelopen donderdag wereldkundig gemaakt. “De vaste klanten, huurders, opdrachtgevers en betrokkenen heb ik per brief of mail geïnformeerd,” vertelt de horecaman. “Ik hoop dat ik iedereen heb bereikt, maar door de vakantietijd zal het voor sommigen toch een verrassing zijn dat we dicht zijn.”
Faillissement
Verenigingen die gebruik maken van de bovenzalen, waaronder popkoor Soundsation, moeten een ander onderkomen gaan zoeken. Vaste klanten moeten ergens anders hun biertje halen en kunnen het leven niet meer doornemen met barman Leo. Mensen die een zaaltje wilden huren voor een feestje moeten uitwijken naar een andere locatie. Klanten die het restaurant waardeerden om de eerlijke en biologische producten zullen ergens anders moeten gaan eten. En ga zo maar door.
Van Erp vraagt zelf het faillissement aan. “Ik wilde niet meer blijven zwemmen, wat ik de afgelopen jaren continu moest doen. Het was er nu echt de tijd voor. Ik kon simpelweg de rente aan de bank niet meer betalen.”
Veel moet er geregeld worden en daar zal hij de komende periode druk mee zijn. Curator, UWV en meer. Daarna gunt hij zichzelf vakantie. “Wat dan weer op mijn pad komt weet ik niet. We zullen het wel zien.”
Frustraties
Er zijn genoeg factoren voor Leo van Erp om verdrietig en gefrustreerd over te zijn. Zijn zaak gaat tenslotte failliet. Toch blijft hij er rustig onder. “Ik zie al jaren dat het niet goed gaat. Een paar jaar geleden stond het water me ook al aan de lippen. Toen is het toch gelukt om de boel door te zetten.”
In juli 2012 kondigde Van Erp aan dat hij ermee wilde stoppen, maar hij ging door. Er werd een stichting opgericht met de naam ‘De Verdieping’. Daarin zaten zwaargewichten uit het Aalsmeerse, die het belangrijk vonden om de bovenzalen van het pand een belangrijke rol te laten vervullen als ontmoetingsplek voor cultuur & politiek, verenigingsleven en bedrijfsleven. Ook zij konden nu niets meer betekenen.
Eigen clubjes
Leo van Erp komt uit de techniek en was mede betrokken bij de oprichting van Bacchus. Toen De Oude Veiling te koop kwam gooide hij het roer om en waagde de stap. “Mijn doel was om een kleinschalig cultureel centrum te realiseren.” Dit kwam niet van de grond.
“Ook wilde ik meer samenwerking met culturele instellingen, KCA, het Cultuurpunt, de Bibliotheek, Bacchus en de Historische Tuin. Het lukte wel om ze met elkaar om de tafel te krijgen, maar verder dan dat ging het helaas niet. Plannen waren er, de uitvoering kwam niet. Het blijven toch eigen clubjes.” Van Erp had volgens eigen zeggen plannen genoeg. Het idee werd zelfs geopperd om de muur tussen de naastgelegen bibliotheek en het restaurant open te breken. Het is niet gebeurd.
De enige partij die volgens Van Erp structureel iets had kunnen betekenen, was de gemeente. “Die had culturele en commerciële functies kunnen combineren. Het kan zelfs zo ver gaan dat ze subsidie kan stopzetten als bijvoorbeeld een vereniging er niet aan meedoet.” Hij haalt een voorbeeld aan dat in Aalsmeer echter niet opgaat. “In Amsterdam zie je het wel in positieve zin gebeuren bij het Muziekgebouw aan het IJ. Daar lukt het wel om het verenigingsleven met commerciële instanties te combineren. De overheid speelt hier een grote rol in.”
Hand op de knip
Andere belangrijke reden van het uitblijven van omzetverhoging is de crisis. “Mensen houden toch de hand op de knip. Kwamen sommigen een paar keer per week bij me langs, nu bleven ze vaker thuis of bestelden minder. Ook bedrijven gingen meer intern vergaderen of een feestje vieren. De bovenzalen werden dus ook minder verhuurd.”
Daarbij komt volgens Van Erp ook dat er meer restaurants in Aalsmeer en omgeving gekomen zijn. “De laatste zes jaar zijn er maar liefst 1000 zitplaatsen bijgekomen. En het gaat niet goed in de horeca, de mensen eten minder buiten de deur.”
Ook haalt hij de paracommerciële horeca aan. “Neem nou de Historische Tuin. Het is een museum, maar ze bieden steeds meer catering aan bij hun arrangementen. En feestjes in sportkantines. Dit gaat allemaal ten koste van de reguliere horeca.
Hoogtepunten
Ondanks dit dieptepunt kijkt Van Erp terug op een fijne tijd. “We hebben veel leuke dingen gedaan hier.” Hij noemt een aantal voorstellingen en initiatieven waar hij met plezier over praat. 'Talk of the Town', 'Wintergasten', 'Popkwis', 'FavoCinema' en 'Americano', waarbij singer-songwriters optraden.
Maar ook de gezellige praatjes aan de bar en de concerten van de muziekscholen vond hij plezierig. Veel klanten zullen De Oude Veiling ook gaan missen. Het woordje 'jammer' zie je dan ook veel voorbij komen op de social media bij de Aalsmeerders.
Afscheidsborrel
Vandaag en morgen is De Oude Veiling nog open vanaf 15.00 uur voor een hapje en een drankje. Klanten kunnen voor de laatste keer genieten van de uitgebreide keuze aan gerechten. Het zou zo maar kunnen dat de zaak deze laatste dagen wel goed vol zit. Het kan bijna niet anders dat, zeker de vaste klanten, de horecagelegenheid en Leo van Erp op gaan zoeken dit weekend.
Afscheid nemen wil Leo van Erp doen tijdens een aangeklede borrel op zondagmiddag om 18.00 uur. Hiervoor is iedereen uitgenodigd. “De voorraden moeten tenslotte ook op,” zegt hij lachend. “Om het nou te laten bederven is ook niet de bedoeling.”
Doorstart
Toch staat de deur nog op een kiertje. Zit een doorstart er dan toch nog in? Er zijn misschien nog mogelijkheden volgens Van Erp. “De gemeente heeft als mede-eigenaar het eerste recht van de volledige koop. Dit heb ik voorgelegd, maar dit kan niet op korte termijn besproken worden. Maar ook Heineken kan er belang bij hebben om het als verkooppunt te laten bestaan, al realiseer ik me wel dat er veel ‘gevallen’ zoals die van mij zijn.”
Zou het toch lukken om het café-restaurant met bovenzalen in Aalsmeer voort te laten bestaan? Het monumentale pand heeft een roerig verleden met verbouwingen, sluitingen en diverse eigenaren achter de rug. Het is zelfs een tijdje gekraakt geweest.
Het antwoord zal niet op korte termijn komen. De deuren van De Oude Veiling gaan voorlopig dus echt dicht.
Ilse Zethof
Foto boven: Leo van Erp zoals hij altijd achter de bar staat (foto Ilse Zethof). Tweede foto: het volle terras in betere tijden (archief AV)