Door: Pierre Tuning. Pennenstreek 445. Het went. De oorlog in Oekraïne lijkt steeds verder weg. Je ziet de beelden en zegt: ‘Wat verschrikkelijk allemaal, wat erg voor die mensen’ – en je sluit je aan bij de rijen op Schiphol, op weg naar het zonnige zuiden. Alles wordt duurder, maar we hebben een paar jaar niks kunnen uitgeven, dus het kan er best vanaf.
De Blitzkrieg van Poetin is na 100 dagen een loopgravenoorlog geworden, die zich voornamelijk afspeelt in de Donbas-regio. Volgens oud-commandant Landstrijdkrachten Mart de Kruif begint het steeds meer op de Eerste Wereldoorlog te lijken. Dat betekent dat het bidden om vrede best wel eens een Gebed-zonder-End zou kunnen worden.
Ontheemd
Hoe anders was de sfeer toen Poetin onverhoeds het buurland Oekraïne binnenviel. ‘Moedeloos, radeloos en sprakeloos’, zo beschreef een predikant in Kampen de stemming in ons land. Volgens de UNHCR beleefde Europa de grootste vluchtelingencrisis van deze eeuw: 5,9 miljoen Oekraïners vluchtten naar de buurlanden, 8 miljoen mensen in Oekraïne raakten ontheemd en mogelijk 15 miljoen mensen binnen Oekraïne werden afhankelijk van hulp.
De hulpvaardigheid kende geen grenzen, letterlijk. ‘De oorlog in Oekraïne raakt ons allemaal,’ schreef ons gemeentebestuur. ‘Ook Aalsmeer wil een bijdrage leveren aan de opvang van vluchtelingen uit Oekraïne. Het is hartverwarmend dat al veel inwoners van Aalsmeer en Kudelstaart zich inzetten om mensen in Oekraïne te helpen of een hart onder de riem te steken.’
Maar alles went. ‘Waar de meeste gemeentes aangeven nog ruimte te hebben om een nieuwe stroom Oekraïense vluchtelingen te huisvesten, zeggen Amstelveen en Aalsmeer geen extra opvangplekken meer te kunnen aanbieden. De Veiligheidsregio’s spraken begin maart af allemaal minstens 1000 vluchtelingen op te vangen. Het aantal Oekraïense vluchtelingen dat in twee Amstelveense hotels wordt opgevangen is gedaald van 460 mensen op het hoogtepunt naar 407 begin mei. In Aalsmeer worden 135 mensen opgevangen en in Amsterdam worden nu 899 vluchtelingen opgevangen. Daardoor volbrengt veiligheidsregio Amsterdam-Amstelland haar taak ruim.’
Pinksterdrukte
Kun je wennen aan oorlog? Tussen de artilleriebeschietingen door proberen de Oekraïners toch het dagelijks leven op te pakken. Volgens RTL-correspondent Jeroen Akkermans komt niemand echt bang over: ‘Zo ging iemands schoenenwinkel in vlammen op, maar voor die ruïne verkoopt ze nu haar schoenen en andere spullen waar ze nog iets aan hoopt te verdienen,’ vertelt Akkermans.
Maar… Derk Sauer twittert: ‘Op Russische staats-TV wordt nu over nucleaire oorlog als onvermijdelijk gesproken.’ En Kees Huizinga die in Oekraïne een groot landbouwbedrijf runt, heeft gezien dat ‘een grote graanopslag in Mykolajiv wordt gebombardeerd. Dit is de grootste Russische aanval op de wereldvoedselvoorziening!’
En hier? ‘Het is Tweede Pinksterdag en dat betekent doorgaans drukte op de meubelboulevards en bij tuincentra,’ meldt de NOS. ‘Ook verwacht de ANWB grote drukte op de weg door terugkerende vakantiegangers. Schiphol bereidt zich voor op grote aantallen passagiers.’ Intussen dreigt de Oekraïense vluchtelingencrisis buiten beeld te raken. De nood is nog steeds rampzalig hoog – dat is iets waar we nooit aan mogen wennen. Hulp van ons allemaal blijft hard nodig.
In deze regio is vooral de stichting Help Oekraïne! actief bezig met de inzameling van geld én goederen. Volgens de organisatie om een drietal redenen. Omdat voorraden ter plekke niet altijd direct beschikbaar zijn, er met alle transportinitiatieven bij elkaar een consistente stroom aan voorraden op gang wordt gebracht en dat de mensen ter plekke ervaren dat er om hen wordt gegeven. De hulporganisatie verwacht dat zo’n 70 procent van de goederen afgeleverd wordt aan Poolse opvangcentra geleid door het Rode Kruis. De rest van de goederen wordt afgeleverd op locaties dichtbij en aan de grens, om lokale organisaties en vrijwilligers te steunen bij de eerste opvang en goederen door te zetten in Oekraïne. De exacte verdeling zal afhangen van de behoefte van de diverse locaties op dat moment.
‘Hulpgoederen kunnen afgeleverd worden bij meerdere drop-off locaties in Kudelstaart, Rijsenhout, Uithoorn en De Kwakel. Aanmelden kan via 020-7609900 of email: info@helpoekraine.nl. Het meeste behoefte is er momenteel aan voedsel, verzorgingsproducten en medische hulpmiddelen. Kijk op de website van Help Oekraine! voor de complete lijst met hulpmiddelen en meer informatie. Om gedoneerde goederen bij onze eindbestemmingen te krijgen maken we kosten, met name logistieke kosten. Ben je bereid om ons ook financieel te steunen? Dan kun je doneren op onderstaand rekeningnummer:
Rabobank: NL11 RABO 0131 7892 95.’
Kinderen
Went het al? UNICEF: ‘Na 100 dagen oorlog in Oekraïne zijn de gevolgen voor kinderen verwoestend. Elke dag worden in de oorlog in Oekraïne minimaal twee kinderen gedood en raken meer dan vier kinderen gewond. Bijna twee op de drie kinderen zijn voor het geweld op de vlucht. Drie miljoen kinderen in Oekraïne en meer dan 2,2 miljoen kinderen in landen die vluchtelingen opvangen, hebben onmiddellijk humanitaire hulp nodig. De gevolgen van de oorlog zijn verwoestend voor kinderen op een schaal die niet meer is voorgekomen sinds de Tweede Wereldoorlog.’
(Foto: Help Oekraïne)
Eén reactie
Correctie:
Het emailadres van ‘Help Oekraïne!’ is: info@helpoekraine.org