Pierre’s Pennenstreken: ‘Flitsbouw’

Door: Pierre Tuning. Pennenstreek 423. Je kijkt er wel van op. Een klein onopvallend berichtje in de Nieuwe Meerbode – op ‘FacebookTwitterWhatsAppEmail’: ‘Bouw 56 huurwoningen naast IKC Triade – Op het voormalige VVA terrein, naast de Triade-school en de smartwoningen, op de hoek Zwarteweg met de Dreef is Eigen Haard gestart met de bouw van 56 sociale huurwoningen. Het project bestaat uit twee blokken van 28 woningen. De woningbouwvereniging verwacht de studio’s en tweekamerwoningen vanaf medio mei te kunnen verhuren. Het betreft hier zogenaamde ‘snelbouw’. De woningen bestaan uit zogenaamde woonmodules, die grotendeels in de fabriek worden gemaakt. De modules worden getransporteerd naar de bouwplaats, gestapeld en verder afgebouwd. De woningen worden gasloos (warmtepomp) en duurzaam.’

Op de website van Eigen Haard staat nog wat meer informatie: ‘Het ontwerp is van Rudy Uytenhaak + Partners architecten. Een kenmerk van de gebouwen is dat de gevels grotendeels van hout zijn. De twee gebouwen zijn gespiegeld en symmetrisch. We verwachten dat we woningen vanaf medio 2022 kunnen verhuren. Meer informatie over de verhuur volgt.’

Tiny houses
Het blijkt plotseling te kunnen: binnen een half jaar 56 sociale huurwoningen uit de grond stampen. Waar een wil is, is een weg! Het zijn wel ‘tiny houses’; maar ook daar is ontzettend veel behoefte aan. Nog maar twee maanden geleden, op 3 november 2021, is er in IKC Triade een informatieavond over georganiseerd. In IKC Triade nog wel – nota bene het ‘buurgebouw’ van de 56 woonmodules! Er werd met geen woord gesproken over de flitsbouwplannen op het VVA-terrein. Wist niemand ervan, of wilden ze het niet weten?

Laten we in elk geval concluderen dat, nu het mogelijk blijkt in zo’n korte tijd woninkjes te bouwen, het ook op andere plaatsen moet kunnen. Ik denk aan de suggesties van Arjen Vos die al een jaar geleden in zijn column ‘Smart wonen’ zes mogelijke locaties heeft genoemd:

‘1. Op de plek van het leegstaande politiebureau.

  1. Op het graslandje naast Thijsselaan en Berkenlaan passen er makkelijk drie.
  2. De kopers van huizen in Stommeerhoff moeten tien procent van hun tuin inleveren omdat de gemeente meer groen in de wijk wil; tel al die stukjes ingepikte tuin bij elkaar op, schuif nog een beetje met de indeling en je hebt zo plek voor een mooi aantal Smartwoningen.
  3. Verkas het hele tennispark van All Out naar de jungle van het voormalige Proefstation aan de Linnaeuslaan. Daar is ruimte genoeg om te tennissen en zo hard te kreunen als je maar wilt. Huizenbouw is daar vanwege de LIB-zone immers niet of nauwelijks toegestaan. Op het vrijgekomen tennispark in de Sportlaan kunnen dan prachtige Smartwoningen komen.
  4. De voormalige Jac. P. Thijsseschool. Thans in gebruik als dependance voor de Groenstrook. Als je nou eens nieuwe lokalen bouwt aan de achterzijde van de huidige Groenstrook, dan kunnen er Smartwoningen worden neergezet op de grond die vrijkomt. Net als in het verlengde van die oude Thijsseschool.
  5. Op die fraai beschutte plek achter de Berkenlaan, waar vroeger een kas stond, kun je heel wat Smartwoningen kwijt.’

Een nieuwe ronde, nieuwe kansen. Het is een verkiezingsjaar, dus onze bestuurders zullen extra gemotiveerd zijn om er nog iets van te maken…

Afbeelding Rudy Uytenhaak + Partners

Lees vorig bericht

Fakkeloptocht tegen coronamaatregelen

Lees volgend bericht

‘All inclusive’ vakantie zonder ouders


1 Reactie

  • Wat een goede ideeën!

Plaats reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *