Column: ‘Smart wonen’

Het terrein van het Proefstation en de Groenstrook

Heel lang nadenken over een onderwerp hoefde de columnist van vandaag deze week niet. Als er iets spraakmakend was, dan was het wel het nijpende woningtekort voor jonge mensen in Aalsmeer en Kudelstaart. Eens een Aalsmeerder, altijd een Aalsmeerder maar zie maar eens iets te bemachtigen als je er aan toe bent het ouderlijk nest te verlaten. Met 24 huisjes is de nood niet geledigd en dus komt Arjen Vos met wat ideetjes. ‘Wonen’ is zijn rode draad. Hij knoopt het vast aan een ander thema dat deze week nieuwswaardig was.

Door: Arjen Vos. In de week waarin het fenomeen ‘avondklok’ werd ingesteld, waren er in Aalsmeer genoeg andere zaken die de tongen los maakten. Zoals bijvoorbeeld de spanning tussen de Sportlaanbewoners en hun buren van de tennisclub die zo graag hun park met twee banen willen uitbreiden. De Rijdende Rechter werd al benaderd om te voorkomen dat de bewoners straks elke zomeravond het gekreun van de dames en heren tennissers moeten aanhoren. Nou tennis ik zelf toch al een jaar of vijftien bij deze club maar gekreun bij dit edele balspel heb ik nooit opgemerkt. Wel eens een schreeuw bij een gemiste smash of een bescheiden applausje van toeschouwers bij een mooie passeerslag. Maar op de schaal van Schipholgeluid, wat ook in de Sportlaan zeer aanwezig is, kun je je toch niet ergeren aan klanken van tennisgezelligheid?

Een ander spraakmakend item: de woningnood. Volgens berekeningen is er de komende vijftien jaar in Nederland behoefte aan 1 miljoen woningen. Dat ook in Aalsmeer de schreeuw naar woningen groot is, werd bewezen toen ingeschreven kon worden voor de 24 zogenaamde Smartwoningen die in de oksel van Zwarteweg en Dreef gebouwd gaan worden. Ideale woningen voor starters en kleine huishoudens, zo viel er in de brochure van ontwikkelaar Timpaan te lezen. Met een kleine 70 vierkante meter woonoppervlak en ook nog een ‘heerlijk tuintje’, een starterswoning om van te smullen. Dat vonden 1900 geïnteresseerden ook. Besef bij dit getal dat het alleen inwoners van Aalsmeer zijn die mochten intekenen op de smartwoningen en het is duidelijk hoezeer men hier snakt naar woonruimte.

Na het noodzakelijke uitzoekwerk wat steevast bij het inschrijven op een woning komt kijken, waren er 700 die meenden aan alle eisen te voldoen. Dit aantal meldde zich dan ook daadwerkelijk met benodigde paperassen, loonstrookjes en handtekeningen bij makelaar Thea. De telefoon bij zowel haar als bij de ontwikkelaar stond nauwelijks stil. Steeds was daar weer een nieuwe wanhoopschreeuw om een huis. Het ene verhaal nog schrijnender dan het andere. Ze konden niemand toezeggingen doen. Er was immers geen urgentielijst.

Dat de computer bepaalt aan wie de huizen worden toegewezen maakt dat de verkopende partij zich niet direct schuldig of verantwoordelijk hoeft te voelen dat de huizen naar de ‘verkeerde’ kopers gaan. U kent hem wel: die duivel die altijd op dezelfde hoop schijt en er vast en zeker ook in dit geval voor zorgt dat de huizen terechtkomen bij rijkeluiskinderen en niet bij die gescheiden moeder met haar mishandelde kind. Ik hoor de makelaar zich al verontschuldigen: “De computer heeft beslist, niet wij…”

Overigens worden er in werkelijkheid 23 woningen toegewezen in plaats van de beloofde 24. Een van de huisjes op het terrein fungeert namelijk nog enige tijd als modelwoning om andere gemeenten enthousiast te maken voor de Smartwoningen van Timpaan. Kunnen alle overgebleven 677 kandidaten nog wat langer dromen van een mogelijke hoofdprijs.

Timpaan zegt dolgraag veel meer van dit soort huizen te willen bouwen. Ook in Aalsmeer en van mij betreft mogen ze. De vraag is waar er nog plekken beschikbaar zijn voor deze kennelijk zeer gewenste stolpjes. Als we nou eens ‘out-of-the-smart-box’ denken, dan moet er volgens mij wel wat mogelijk zijn. Ik doe een paar voorstellen. Te beginnen bij een inkoppertje: op de plek van het leegstaande politiebureau. Platgooien en Smart bouwen of ombouwen tot ‘Smartemenentcomplex’. Op het graslandje naast Thijsselaan en Berkenlaan passen er makkelijk drie. We kwamen er dankzij een tip achter dat de status ‘Beschermd Dorpsgezicht’ hier niet meer van toepassing is dus moet zo’n modern Smart-rijtje mogelijk zijn.

Ook vernamen we dat de kopers van huizen in Stommeerhoff in de aap gelogeerd zijn. Ze moeten tien procent van hun tuin inleveren omdat de gemeente meer groen in de wijk wil. Maar op de vraag of ze dan ook tien procent minder hoeven te betalen voor hun woning kregen ze nul op het rekest. Tel al die stukjes ingepikte tuin bij elkaar op, schuif nog een beetje met de indeling en je hebt zo plek voor een mooi aantal Smartwoningen.

Tennispark van All Out en de atletiekbaan van AVA

Dan kom ik graag nog even terug bij het tennispark van All Out en de klagende buren. Mijn oplossing: verkas dat hele tennispark naar de jungle van het voormalige Proefstation aan de Linnaeuslaan. Daar is ruimte genoeg om te tennissen en zo hard te kreunen als je maar wilt. Huizenbouw is daar vanwege de LIB-zone immers niet of nauwelijks toegestaan. Op het vrijgekomen tennispark in de Sportlaan kunnen dan prachtige Smartwoningen worden gebouwd. Daarmee is de grondgijzeling van ontwikkelaar Raad bij het Proefstation ook meteen opgelost. Trouwens, zou het nog overeind staande gebouw van hetzelfde Proefstation dat deels verhuurd wordt als bedrijfsruimte, ook geen geschikt onderkomen zijn voor starters?

We blijven nog even in dezelfde buurt. Steken de weg over en springen over de sloot naar de voormalige Jac. P. Thijsseschool. Thans in gebruik als dependance voor de Groenstrook. Als je nou eens nieuwe lokalen bouwt aan de achterzijde van de huidige Groenstrook, dan kunnen er Smartwoningen worden neergezet op de grond die vrijkomt. Net als in het verlengde van die oude Thijsseschool. Op die fraai beschutte plek achter de Berkenlaan, daar waar vroeger een kas stond, kun je heel wat Smartwoningen kwijt. Ook die grond is in bezit van Raad. Ik raad wethouder Van Rijn aan toch eens een tennisballetje bij deze ontwikkelaar op te gooien. Zonder gekreun. Dat geeft maar overlast.

Arjen Vos hanteert sinds zijn middelbare schooltijd de camera, en later ook pen en toetsenbord. Mede-oprichter en thans hoofdredacteur van AalsmeerVandaag. Altijd geïnteresseerd in mensen. Chaotisch, jongensachtig, vader van vier kinderen.

 

 

 

 

 

Eén reactie

  1. Het verhaaltje (want dat is het ) over dat mensen die een woning hebben gekocht op stommeerhof 10% van hun grond in moeten leveren ivm extra groen is NIET waar.
    De nieuwe bewoners van stommeerhof fase2 gaan idd wat minder grond krijgen als in een eerste opzet van het project
    Maar de gemeente wilde meer groen. De eventuele nieuwe bewoners van de tweede fase zullen dus gewoon dat krijgen waar ze voor tekenen. En zijn dus niet in de aap gelogeerd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *





banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel