Pennenstreek 328. Angst is géén slechte raadgever. In dit geval. Maar het is moeilijk om mensen bang te maken voor een virus. Je ziet het coronavirus pas als het gevolgen heeft – bij een ander…
En als die ‘ander’ ver weg zit, in China of zelfs in Italië, ‘hebben wij er niks mee te maken’. Zelfs als het in Brabant om zich heen grijpt, wordt het pas ernstig genomen als je daar familieleden of kennissen hebt, die doodziek in een overvol ziekenhuis terechtkomen en soms ook echt doodgaan.
Van de ruim 30 in het laboratorium geïsoleerde stammen van het coronavirus bestaan zeven varianten die de mens kunnen infecteren. Drie virussen, SARS, MERS en SARS-CoV-2, kunnen dodelijke longontstekingen veroorzaken. Het laatste kan de ziekte COVID-19 veroorzaken en wordt nu kortweg ‘Corona’ genoemd – en daar hebben wij allemaal mee te maken. Allemaal. Iedereen. De hele wereld niet alleen, maar ook alle familieleden, vrienden en kennissen. Het is moeilijk – en soms onmogelijk – om die op een afstand te houden.
Want als je longontsteking krijgt, is er geen remedie. Je lichaam moet zélf genoeg antistoffen aanmaken tegen dit vreemde virus. Vandaar de hoge koorts – die, zoals bekend, ‘energie vreet’. En vandaar, dat mensen met de minste weerstand, zoals ouderen, de meeste kans lopen om dood te gaan. Soms helpt beademingsapparatuur om er doorheen te komen, maar ook dan loopt het lichaam (soms onherstelbare) schade op.
Er is dus alle reden om bang te zijn. Voor een ander. Als je zelf weinig risico loopt, is het voor veel mensen moeilijk om zich in te denken dat je gedrag een gevaar is voor anderen.
Een dagelijks voorbeeld: motoren en auto’s die met 100 km door onze straat razen…
Dit weekend riskeerden massa’s zongenieters van stranden en parken het leven van vooral anderen – zonder zich te realiseren dat de ‘ander’, die levensgevaarlijk ziek wordt, kan gaan behoren tot hun eigen familie- en kennissenkring.
Ophokken dus. We hopen het een tijd te kunnen uitzingen tot het virus is uitgewoed – en we onze lessen kunnen trekken uit wat ons is overkomen.
De Volkskrant schrijft: ‘De coronacrisis brengt schril aan het licht wat er allemaal mis is in de maatschappij.’ Columnist Robert van de Griend noemt onder meer:
- De uitgeklede zorg.
- Doorgeschoten individualisme.
- Doorgeschoten collectivisme.
- Een onhoudbaar zzp-systeem.
- Groeiende economische ongelijkheid.
- Verlammende polarisatie.
‘Dus kunnen we er wat van leren.’
Tekst Pierre Tuning, foto archief AV