Pierre’s Pennenstreken: ‘Onoverzicht’

Door: Pierre Tuning. Pennenstreek 421. Laten we elkaar toewensen dat wij meer mensen in levenden lijve zullen ontmoeten en geen cijfer in de statistiek. Dat wij als mens worden behandeld en niet als betaalpasje, als een geldslaaf, consument of producent die wat moet opleveren. Dat wij, als wij proberen contact te krijgen met bedrijven en instanties, niet ‘in de wacht’ worden gezet, met ‘keuzemenu’, of met ‘nog tig wachtenden voor u’. Dat wij, kortom, niet als algoritme worden beschouwd en niet als invulformulier. – schreef ik een jaar geleden.

En ik zou nu, tijdens de Vierde Golf, weer alles kunnen herhalen wat ik tijdens de Tweede en de Derde heb geschreven. Over de behoefte aan Live Muziek: ‘Wij moeten het doen met de ‘Kutmuziek’ op Radio 1. (Onbegrijpelijk dat voor luisteraars met een gemiddelde leeftijd van 63 jaar allerlei krolse pubermuziek wordt gedraaid door presentatoren die het dj-toontje van Radio 538 hebben aangeleerd.)’

En het is weer net als vorig jaar: ‘De muzikanten gaan ‘online’. Zoals de leden van het Rotterdams Philharmonisch Orkest, die het slot van Beethovens 9de Symfonie speelden: “Ode an die Freude”.’ Of Mike del Ferro, die op 9 oktober 2021 nog live in Bacchus kon spelen, maar die zich als ‘jazzpianist in je huiskamer’ heeft gespecialiseerd in livestreams.

En nog steeds is ‘de coronavaccinatie een fel discussiepunt.’ En alweer: ‘In Engeland rampzalige ontwikkelingen. Een besmettelijke virusvariant eist een recordaantal doden. In Londen is de noodtoestand uitgeroepen.’ Nu heet de variant niet ‘delta’, maar ‘omikron’.

De woningnood is nog net zo groot als vorig jaar. Wonen is een loterij voor starters. Binnenkort kunnen 23 gelukkigen hun intrek nemen in de ‘smart houses’ aan de Zwarteweg – waarvoor 700 Aalsmeerders belangstelling hadden getoond…

De ‘korte lontjes’ van vorig jaar blijken steeds meer een tikkende tijdbom. Politici en journalisten moeten vaker beveiligd worden. Thierry Baudet blijft het gevaar van corona glashard ontkennen en hitst de bevolking op tegen de maatregelen die nu bitter noodzakelijk zijn. ‘Laat je geen gif inspuiten,’ is de raad van FvD over de vaccinaties. Er zijn patiënten die met een buisje in hun keel op de IC nog steeds volhouden dat CoVid niet bestaat.

Bijgeloof
Het boekje dat ik 30 jaar geleden schreef over ‘Hedendaags bijgeloof’, is hopeloos verouderd. Het toenmalig bijgeloof heeft plaatsgemaakt voor allerlei complottheorieën over corona.

Zoals het verhaal dat het virus is ontstaan doordat iemand in Wuhan vleermuizensoep heeft gegeten. Maar het bewijs: de video waarin een Chinese ‘influencer’ vleermuizensoep eet, bleek in 2016 op de Filipijnen gefilmd!

Of: corona is een verzinsel van de overheid om de schadelijke effecten op de gezondheid van 5G te verbergen. Maar het virus greep ook om zich heen in landen waar helemaal geen 5G-netwerken zijn, zoals in Peru of India!

Ook zou Bill Gates, de oprichter van Microsoft, het virus hebben gemaakt om zo geld te kunnen verdienen aan een vaccin, waarin een chip zit die wordt gebruikt om de wereldbevolking gehoorzaam te maken en te volgen.

En dan zijn er nog meer vormen van fake news. Valse informatie is meestal angstopwekkend en wil mensen ertoe aanzetten om de informatie zonder nadenken verder te verspreiden. Maar er zijn websites waarop je snel kan zien of je te maken hebt met fabels en feiten over de vaccins tegen Covid-19.

Wij hebben de keuze: wetenschap of bijgeloof. Wetenschappelijke kennis ontwikkelt zich door de speelsheid en creativiteit van sommige uitzonderlijke geesten, en de twijfel aan zekerheden. (Kijk vooral naar het Wetenschappelijk Jaaroverzicht van Matthijs van Nieuwkerk en Robbert Dijkgraaf.) Maar het zal altijd moeilijk blijven de aanhangers van velerlei vormen van bijgeloof te overtuigen. Want zij wéten het!…

Foto: archief AV/Mariëlle Wegman

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *




banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin