De wereld kijkt mee bij Jazz in Bacchus

Door: Pierre Tuning. (Recensie) Het KCA Jazzconcert van het Trio Mike del Ferro met saxofonist Frank Vaganée werd door veel meer muziekliefhebbers bijgewoond dan de 40 die in Bacchus aanwezig waren. En dat aantal groeit nog steeds. Mike had met eenvoudige middelen een livestream geïnstalleerd om het hele concert de wereld in te zenden: een smartphone op een statief. Op zijn YouTubekanaal is, na een druk op de ‘knop’ het concert overal te zien. En het kan nog steeds, google: Mike del Ferro YouTube Aalsmeer – en je komt twee ‘links’ tegen: ‘Mike del Ferro trio & Frank Vaganée, live from Aalsmeer-Netherlands’. De eerste laat je het optreden na de pauze meebeleven, de tweede vóór de pauze.

Ik zit naast de smartphone en zie het beeld dat de hele wereld kan meekijken. De vier muzikanten bestijgen het podium en de altsax van Frank produceert de dromerige klanken van de standard ‘Stella by Starlight’. Aan de linkerzijde van het beeld verschijnt meteen een eerste Facebook-reactie. Van ene Xolani Manyoni uit Osaka, Japan, die schrijft (in het Engels): ‘Wat een heerlijke ochtendmuziek om de dag mee te beginnen.’ Iemand uit Zuid-Afrika uit zijn waardering voor Roy Dackus: ‘Good drums’. En ook bassist Jeroen Vierdag krijgt lof toegezwaaid: ‘YEAH for bass YEAH’. Mike toont zijn kunnen op de vleugel en oogst de loftuitingen van Don McCarthy uit Amerika: ‘Nice solo Mike’. Kennelijk uit Spanje komt: ‘VIVA jazz VIVA’; dat is als Frank aan het slot zijn gevoelvolle hoge register heeft laten klinken.

Composities van Mike en Frank wisselen elkaar af, gevolgd door standards. Mike kondigt een eigen compositie aan, ‘Pat’, opgedragen aan de fantastische gitarist Pat Metheny. Pianist Rob Franken vindt het ‘Heerlijk’. En Mini America Park beleeft het net zo: ‘mesmerizing and delicious’.

‘Sky High’ is geschreven ter herinnering aan 9/11. Een melodie die alle kanten opvliegt, neervalt, opvliegt en neervalt. Indrukwekkend, ingewikkeld ritme. Een reactie: ‘Watching in the US, watching Mike and fellow musicians in Aalsmeer’.

Frank schreef de prachtige ballad ‘I’ll Wait for You’ bij een theaterstuk in zijn woonplaats Mechelen. De melodie is daar eindeloos veel door de beiaardier ter plaatse gespeeld. ‘Dank je voor ‘t streamen, Mike, heerlijk,’ aldus Linda Stolk.

De eerste cd van Mike del Ferro en Frank Vaganée, ‘Introducing’ uit 1993 (uitverkocht), bevatte Franks razendsnelle versie van het Doris-Day-liedje ‘Secret Love’. De saxofonist speelt het nu weer, maar zo virtuoos als nu kan het toen nooit geklonken hebben.

Samenspel
Na de pauze begint de band met weer een prachtige ballad: ‘There Is No Greater Love’, die doet denken aan de gezongen versie door Chet Baker. Dan spelen Frank en Mike samen een duet dat zij ooit in Indonesië uitvoerden, ‘heel lang geleden’, zegt Frank. Maar daar is tijdens hun subtiele samenspel in ‘Duo Duell’ niets van te merken. En bij Franks ‘Triolette’ ook niet. Het nummer werd in februari 2012 opgenomen voor ‘Happy Notes’, hun derde cd. Frank voelt zich als een vis in het water en speelt als een bezetene een free-jazz-solo alsof hij John Coltrane en Ornette Coleman wil inhalen. Alles uit de kast van de altsax!

Dan komt de bereisde Mike weer aan de beurt, met een ballad die hij ‘Kenya’ heeft genoemd en een uitsmijter, opgepikt in Swaziland. Hij ontmoette daar een plaatselijke musicus die een melodie speelde die lang in zijn hoofd bleef hangen. Zijn naam was ‘Phola Mamba’ – en dat is ook de titel van het zinderende slotnummer waarin alle vier muzikanten het uiterste van hun kunnen tonen.

Applaus, ovatie, over de hele wereld klinkt applaus. Dorst, een drankje hebben we wel verdiend. Dat blijft lang nagenieten. Gelukkig is het concert nog steeds te beleven. Op internet – daar zitten ook positieve kanten aan!

(Foto’s PT)

Naschrift
Maandagavond, twee dagen na Bacchus, waren wij in Splendor, Amsterdam voor een concert van het pianoduo MIKE KWADRAAT. Mike Boddé en Mike del Ferro zaten aan twee vleugels tegenover elkaar bijna twee uur lang te improviseren. In het zaaltje: een publiek van dertig mensen! Maar er was een livestream, die nog steeds te zien is  – en te beluisteren!

Lees vorig bericht

Brand op Vlinderweg

Lees volgend bericht

Werkzaamheden VVA-terrein van start


Plaats reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *