Pierre’s Pennenstreken: ‘Woningsmart’

Door: Pierre Tuning. Pennenstreek 373. Verbazingwekkend. “Niet normaal. Wat een populair project.” ‘Het aantal inschrijvingen op de Smartwoningen aan de Dreef overtrof de stoutste verwachtingen bij zowel makelaar De Groot als ontwikkelaar Timpaan,’ schreef AalsmeerVandaag. “Zoveel aanmeldingen hadden we niet verwacht,” aldus Erik van Bemmelen van Timpaan.”

De verbazing is verbazingwekkend. Het is raar dat deze vakmensen kennelijk niks afweten van de schaarsterapportage die de gemeente Aalsmeer heeft laten uitbrengen voor de ‘Huivestingsverordening 2020’. Daarin staat dat het aantal woningzoekenden in vijf jaar is gestegen van 3.244 naar 5.127! De gemiddelde inschrijfduur voor Aalsmeerse starters is 14,3 jaar!

Geen wonder dus, dat 1300 belangstellenden zich hadden gemeld voor de ‘kleine maar fijne’ Smartwoningen. Uit de 700 Aalsmeerders onder hen zijn 23 ‘gelukkigen’ geloot die in de huisjes tussen de Zwarteweg en de Triade-school kunnen gaan wonen – voor een zacht prijsje: tussen de 200.000 en 230.000 euro. Hoewel door de coronacrisis de hypotheekrente een klein beetje stijgt, komt de langlopende rente niet boven de 2 procent. Dat is dus minder dan 400 euro in de maand, plus aflossing van tussen de 550 en 640 euro per maand over 30 jaar, is totaal minder dan 1000 euro per maand – want de hypotheekrente is aftrekbaar.

Als je dat met de huidige huurprijzen vergelijkt (in Aalsmeer betaal je al gauw 850 euro voor een zolderkamer van 30 m2, en 1.250  euro voor een woning van 65 m2 ) zie je hoe aantrekkelijk een koopwoning is – en hoe scheefgegroeid de ‘markt’.

Tiny en Smart
Bovendien zijn de Zwarteweghuisjes slim ingedeeld. Met 68 m2  woon- en 57 m2  grondoppervlak zijn ze zowel behoorlijk ‘tiny’ als flink ‘smart’. Een Tiny House is 15 m2 tot 50 m2, maar ook huizen tot 80 m2 worden als zodanig beschouwd. In een Smart Home ‘vind je allerlei apparaten en voorzieningen die aan elkaar gekoppeld zijn’, zoals huishoudelijke apparaten, verlichting, verwarming, computers, audiosystemen en beveiligingssystemen. Daarbij zijn de huisjes goed geïsoleerd, gasloos en de zonnepanelen zijn optimaal op de zon gericht. Ze hebben vloerverwarming en het is de bedoeling dat ze zo energiezuinig zijn, dat ‘nul-op-de-meter’ komt.

‘Smart’ betekent wel, dat er enige digitale inventiviteit van de toekomstige bewoners wordt gevraagd…

plannen
Wat de gemeentelijke bouwplannen betreft, verwachten de Aalsmeerse bestuurders dat er de komende twee jaar 900 woningen worden bijgebouwd. De meeste (300) komen in Kudelstaart en er zijn plannen om er daar later nog zo’n 300 bij te bouwen – dichtbij het Groene Hart. In de verdere toekomst wordt ook de groene Oosteinder driehoek bij Bovenkerk met 1200 tot 1600 woningen volgebouwd.

Het is opvallend, dat onze overheid, of die nou landelijk of gemeentelijk is, altijd aan eengezinshuizen denkt. Terwijl, bijvoorbeeld in Aalsmeer, zo’n 28 procent alleen in een huis woont. Veel van die vaak oudere mensen zouden best een kleinere woning willen, maar waar zijn ze?

Onze gemeentelijke overheid stelt de nieuwbouw van een paar duizend woningen in het vooruitzicht. Van wat er tot nu toe is gebouwd, is de kleinste woning 131 m2 groot! Dure huizen die voor 25 procent aan Amstelveners worden verkocht en voor 10 procent aan Amsterdammers. De run op de Smartwoninkjes toont aan hoe groot de behoefte is aan kleine appartementen, studio’s en Tiny Houses. Dus gemeente, hou daar rekening mee. Er wordt door senioren en starters met smart op gewacht.

(Beeld: Timpaan)

 

 

3 reacties

  1. Arjen Vos doet in zijn column ‘Smart wonen’ een zestal suggesties:
    1. Op de plek van het leegstaande politiebureau.
    2. Op het graslandje naast Thijsselaan en Berkenlaan passen er makkelijk drie.
    3. De kopers van huizen in Stommeerhoff moeten tien procent van hun tuin inleveren omdat de gemeente meer groen in de wijk wil; tel al die stukjes ingepikte tuin bij elkaar op, schuif nog een beetje met de indeling en je hebt zo plek voor een mooi aantal Smartwoningen.
    4. Verkas het hele tennispark van All Out naar de jungle van het voormalige Proefstation aan de Linnaeuslaan. Daar is ruimte genoeg om te tennissen en zo hard te kreunen als je maar wilt. Huizenbouw is daar vanwege de LIB-zone immers niet of nauwelijks toegestaan. Op het vrijgekomen tennispark in de Sportlaan kunnen dan prachtige Smartwoningen worden gebouwd. Trouwens, zou het nog overeind staande gebouw van hetzelfde Proefstation dat deels verhuurd wordt als bedrijfsruimte, ook geen geschikt onderkomen zijn voor starters?
    5. De voormalige Jac. P. Thijsseschool. Thans in gebruik als dependance voor de Groenstrook. Als je nou eens nieuwe lokalen bouwt aan de achterzijde van de huidige Groenstrook, dan kunnen er Smartwoningen worden neergezet op de grond die vrijkomt. Net als in het verlengde van die oude Thijsseschool.
    6. Op die fraai beschutte plek achter de Berkenlaan, waar vroeger een kas stond, kun je heel wat Smartwoningen kwijt.

  2. L de Moor-Aalsmeer,
    Inderdaad kunnen er op veel plaatsen in de regio goed geisoleerde kleine smartwoningen gebouwd worden. Bij goede geluidsisolatie valt de overlast wel mee en als toekomstige bewoners vooraf aan geven geen bezwaar tegen enige geluidshinder te hebben is er niets aan de hand.

  3. er zouden een paar honderd van dit soort huisjes gebouwd kunnen worden op het terrein van het voormalig proefstation aan aan de Linnaeuslaan ,maar de absurde regeltjes over geluidshinder ivm Schiphol verhinderen ieder initiatief.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *




banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin