Pierre’s Pennenstreken: ‘Geschiedknudde’

Door: Pierre Tuning. Pennenstreek 388. Wie Radio Aalsmeer TV bekijkt, ziet vaak foto’s en afbeeldingen voorbijkomen die ons herinneren aan vroeger. Bekijk ook ‘Je bent Aalsmeerder als’ op Facebook. ‘Juist het verdwenen Aalsmeer is weer eens leuk om terug te zien.’ Eigenlijk is elk nieuws Oud Nuus. Want nieuws is altijd al gebeurd als je erover leest of hoort. Nieuws is verleden tijd, oud nieuws is van langer geleden en geschiedenisin de ruime betekenis verwijst naar alles wat in het verleden heeft plaatsgevonden – en probeert daar iets van te begrijpen, zodat wij er iets van kunnen leren.

Ik heb het geluk gehad dat ik bij mijn werk op de redactie van het NOS Journaal dicht op de huid van de recente geschiedenis zat. Zoals in 1985, toen Gorbatsjov in Rusland glasnost en perestrojka invoerde, en in de Oostbloklanden vrije verkiezingen een eind maakten aan de Sovjetoverheersing. Ik werkte mee aan het Jaaroverzicht van 1989, dat begon met de erkenning van de vakbond Solidarność in Polen en eindigde met de Val van de Oostduitse Muur en de terechtstelling van Ceausescu in Roemenië. Ik beleefde ‘9/11’ in 2001 en zag de Amerikaanse inval in Afghanistan en Irak die erop volgde.

Ik realiseerde me: vanaf ‘nu’ begint de geschiedenis. In het klein: ieders levensgeschiedenis zorgt voor levenservaring. In het groot: de ‘vaderlandse geschiedenis’ leert je over de plaats van Nederland en de Nederlanders in de wereld. Van alle gebeurtenissen in de wereldgeschiedenis kan je wat opsteken – maar vooral groeide bij mij het overtuiging dat ‘de politiek’ van alles het voornaamste is.

Andere tijden
Tot mijn ontzetting zie ik dat het geschiedenisprogramma ‘Andere Tijden’ van de tv dreigt te verdwijnen. Directeur Frans Klein wil de NPO ‘verjongen’, zei hij in Nieuwsuur tegen Jeroen Wollaars. Hoogleraar Mediastudies Mark Deuze vindt dat het juist niet moet gaan over een jongere doelgroep weer naar tv laten kijken. ‘Jongeren, en dan bedoel ik iedereen onder de 45 jaar, die leven niet meer met de krant, radio, tv en internet. Zij leven ‘in de media’ waar al die vormen door elkaar heen lopen.’

Mijn vroegere hoofdredacteur Hans Laroes twitterde: ‘De truc is niet alleen programma’s te schrappen. Zo gaat het: – eerst minder afleveringen. Dus minder budget. Kleinere redactie. – dan kortere uitzendtijden. Dus minder budget. Kleinere redactie. – dan: ‘Doelstellingen niet  gehaald’: schrappen. Geen redactie meer.’ Online is een petitie gestart om de NPO op andere gedachten te brengen, die dezelfde vrijdagavond een kleine 40.000 keer ondertekend is.

En… hoe staat het met het historisch bewustzijn in Aalsmeer? Er zijn nog hier drie ophaalbruggen behouden gebleven, die herinneren aan de vele vaarwegen in ons waterrijke verleden: de Aardbeienbrug, de Barendebrug en de brug bij het gemeentehuis. Omdat de hamei (bovenbouw) er nog op staat, lijken zij nog op de oorspronkelijke bruggen. Misschien is dat kenmerkend hoe Aalsmeer met zijn verleden omgaat: het zijn ophaalbruggen die niet meer open kunnen en alleen nog dienen als obstakel voor het autoverkeer.

Foto archief AV/Arjen Vos

2 reacties

  1. De petitie (zie link) is nu (woensdag 12 mei) 82.645 keer getekend. Op naar de 100.000!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *




banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin