Op zoek naar een wethouder, lokaal en thuis in de politiek

Op de site van AalsmeerVandaag van 10 mei 2016 lees ik dat Tom Verlaan zijn functie als wethouder heeft neergelegd en wordt opgevolgd door Robbert-Jan van Duijn. Met zijn 28 jaar, op Fred Borgman na, de jongste wethouder ooit  van Aalsmeer.

Het CDA had bewust gekozen voor iemand die Aalsmeer en Kudelstaart goed kent en thuis is in de lokale politiek. “Iemand van buiten staat altijd verder van de inwoners. Een wethouder uit de eigen plaats voelt zich echt betrokken bij de gemeente”, aldus procesbegeleider Hans Démoet. Voor de fractie was er toen nog maar één man over, Kudelstaarter en aankomend gemeentepredikant Robbert-Jan van Duijn.

Nog geen vier jaar later stapt hij op om burgemeester te worden in Nieuwkoop. Iedereen zal dat begrijpen en hem het allerbeste toe wensen, maar komt deze stap het CDA Aalsmeer wel goed uit? Heeft het al een opvolger achter de coulissen staan? Iemand uit de eigen plaats die de lokale politiek goed kent? Wie zou dat kunnen zijn vroeg de redactie van AV zich af, en zo begon onze zoektocht.

Fractievoorzitter Dirk van Willegen?

De man van het detail, geef hem een rapport en hij zal, dienstbaar als hij is, het doorpluizen als ware het een bestek. Staat op bladzijde a iets wat niet strookt met wat op bladzijde b staat, dan hoor je het hem al zeggen: “Voorzitter, zIe ik dat goed?”  Niet iemand voor de grote lijn of het voortoveren van vergezichten om een koers uit te stippelen. Ook niet iemand die je bij een boekpresentatie in het Boekhuis tegen zult komen. Zijn wereld is vrij overzichtelijk. Als je hem op de site van het CDA vrolijk rond ziet stappen in zijn werkplaats, dan zie je direct, hier is 'ie gelukkig, daar kan geen wethouderszetel tegenop.

Richard Buskermolen?

Een rechttoe rechtaan raadslid, niet altijd even genuanceerd of fijn besneden. Met zo’n achternaam kan het haast niet anders, dan dat het een Kudelstaarter is. Hij is er “groos” mee. Leeft voor, door en met Kudelstaart. Dat is zijn kracht, daar is zijn thuis. Meer iemand voor een bestuurskamer in Kudelstaart dan in Aalsmeer. 

Bart Kabout?

Doet met zijn pretoogjes en tongval aan Herman Finkers denken. Zoekt net als hij de relativering en de nuance. Is in staat tot het voeren van een debat, maar lijkt door schroom gehinderd te worden. Laat zien wie je bent Bart en wie weet schuilt in jou de hiernavolgende wethouder.

Paul van Soelen?

Met zijn rustige sonore stem roept hij het vertrouwenwekkende beeld op van de autoriteit waar je niet aan hoeft te twijfelen. Voormalig politicus Ivo Opstelten riep hetzelfde op, de werkelijkheid bleek anders te zijn. Dat zal Paul niet gebeuren, hij is loyaal en minder ambitieus, laat hem maar rustig zijn raadswerk doen.

Tom Verlaan?

Die is het al eerder geweest, ik zie niet direct veranderingen waardoor hij nu wel in staat zou zijn om met meer afstand politiek te bedrijven. De wonden zijn net geheeld en in de zetel van een raadslid ziet hij er gelukkiger uit dan ooit in die van de wethouder.

Gerard Winkels?

Wat grijzig, heeft tot nog toe weinig indruk gemaakt.

Ankie Harte-Fokker?                                                                                                        Heeft meerdere malen het woord gevoerd, je proeft betrokkenheid bij haar onderwerpen, maar voor het wethouderschap is meer nodig.

Thirsa van der Meer.

Een hittepetit die koket op hoge hakjes door de Raadzaal zwiert. Flair die ik mis als ze haar plaats achter de raadstafel inneemt. Komt het op debatteren aan, zelfs na een goed gehouden betoog, dan ontbreekt juist dat om een punt te maken. Het zal haar jeugd en gemis aan ervaring zijn dat haar nog in toom houdt. Het zou een verrijking voor de politiek zijn als ze ook met flair haar aanzet afmaakt.

Neen, in de CDA bankjes zie ik nog niet de opvolger van Robbert-Jan van Duijn, daarbuiten zie ik er wel twee al staan zwaaien, Jaap en Hermen.

Jaap Overbeek?

Die is al eerder wethouder geweest, eentje van het wikken en wegen. Is nog steeds zeer actief, oa voorzitter van de Dorpsraad Kudelstaart. In maart 2015 verliet hij met onmiddellijke ingang de gemeenteraad. Dat doet hij “vanwege persoonlijke redenen”, was op de website van het CDA te lezen. Een verklaring die doet vermoeden dat er iets meer aan de hand was. Wat en hoe ver dat ging zal medebepalend zijn voor de kansen van Jaap.

Hermen de Graaf?

Als er één iemand is waarvan ik vermoed dat hij zich al heeft aangemeld als kandidaat, dan is dat wel Hermen de Graaf. Voormalig CDA-statenlid in provincie Noord-Holland die graag jongleert met begrippen als ‘duurzaamheid’ en ‘rentmeesterschap’ (AV). Staat zowel open voor highbrow, het Groot Aalsmeers Dictee, als lowbrow cultuur, zangkoor de Dippers. Heeft jarenlang getraind voor het aannemen van de juiste pose voor een wethouder. Mocht hij gekozen worden, dan kan AV weer volop rekenen op bijdragen van Paul Lookman.

 

Op de vraag aan welke kerncompetenties de gloednieuwe wethouder moet voldoen gaf Robbert-Jan van Duin destijds als antwoord: ”Betrokkenheid met de gemeente, kwaliteit vanuit kennis en ambitie en weten hoe een debat gevoerd moet worden.” Aalsmeer Vandaag wenst het CDA veel succes.

3 reacties

  1. Joop jij wordt nog eens een bekende auteur in de regio .
    Het opletten is je niet vreemd , politiek gezien is het te begrijpen .
    Betrokkenheid geldt ook voor jouw in onze gemeente.

  2. Een uitstekend geschreven artikel. Ik heb ervan genoten.
    Als er één is die oplet op wat er in Aalsmeer gebeurt en daarbij zijn betrokkenheid toont is het Joop. Wat mij betreft schuilt in hem een uitstekende wethouder.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel