Het betwetersgilde

Ik neem u even mee terug naar vorige week toen ik als verslaggever (en niet als columnist!) een stuk schreef over de moeilijke kunst om burgers en dorpsbestuurders met z'n allen in één mixer te krijgen. Toen moest je ze eens 'horen', de jongens van de op alles reagerende betweterselite (u weet toch dat ze vrouwen niet toelaten?).

Niet dat ze reageerden op wat ik schreef. Het had er eigenlijk niks mee te maken. Het was vooral het zelfgeproduceerde eitje dat ze dolgraag op onze nieuwswebsite wilden leggen. Liefst vijftien eieren in totaal. Het was altijd-met-commentaar-dondert-niet-waarover-klaarstaand-Aalsmeer in een notedop.

Ik had als hoofdredacteur bruut een einde willen maken aan de reeks oprispingen die dag om het eigen gelijk (ook tegenover medebetweters) te bewijzen, maar dacht: laat ze maar. Ik speel niet graag de schoolmeester.

Snelle jongens
Het staat een ieder vrij een reactie te plaatsen en we laten ze staan als ze keurig hun voornaam (of voorletter), achternaam en mailadres opgeven. En als ze zich digitaal fatsoenlijk gedragen is het okee. Toch?

Het zijn 'snelle' jongens, die van het reageergilde. Soms staat een artikel nog maar net online of de eerste reactie rolt al binnen. Alsof ze 24 uur per dag achter pc, tablet of smartphone zitten te wachten tot ze weer iets de wereld in kunnen trompetteren. Ze zijn vooral tuk op politiek getinte stukken of onderwerpen die lokaal gevoelig liggen.

Meeliften
Jammer vind ik het dat het selecte gezelschap, om het gechargeerd te zeggen, onze site kaapt. Heus, de reageerders zijn niet steevast negatief en er zitten leuke, zinvolle bijdragen tussen die de opinievorming kleuren. Maar… ze zijn er altijd en overal. Ze zijn onontkoombaar. Alsof het hún eigen website is. Ze liften mee met onze bezoekers, ongevraagd en gratis.

Dát is de kern, ze beschouwen de site als hun feestje. In de papieren krant zouden bijdragen van hun hand geweigerd kunnen worden, vanwege ruimtegebrek en om ook anderen kans te geven met hun stukje te komen. Hier staat de deur altijd 24 uur per dag voor ze open.

Maximum
En we gaan die deur niet sluiten. Een nieuwswebsite kan niet meer zonder bezoekers interactieve handreikingen te doen. Moeten we trucs gaan toepassen die winkels gebruiken? Maximaal 4 per stuks klant. Bijvoorbeeld U mag maximaal 4 keer per jaar een reactie plaatsen.

Misschien is een drempel wel zo zinvol. Want de keerzijde is dat het reageergilde andere bezoekers ontmoedigt zelf een duit in het zakje te doen. Het is zoals bij de aantrekkelijke aanbieding van een winkel: dezelfde mensen staan altijd vooraan om als eersten naar binnen te glippen zodra de deur opengaat. Anderen geloven het dan wel.

2302 reacties
We hebben het nooit becijferd, maar een aanzienlijk deel van de 2302 reacties tot afgelopen nacht komt op naam van het gilde. Bij dat aantal hoort de kanttekening dat zeker de helft van de reacties de populaire fotorubriek Verzin & Win betreft.

Natuurlijk, we zijn blij met elke bezoeker die het het waard vindt om hoogstpersoonlijk en publiekelijk op onze site een reactie te laten horen. Maar het liefst willen we steeds ook nieuwe namen zien. Dat kan best, want er wonen 31.000 mensen in Aalsmeer en we hebben er dus nog een paar te gaan.

Ik ben benieuwd wie van de columnlezers vandaag als eerste reageert. Hopelijk een 'nieuweling'.

Laatste column
Dit is overigens mijn laatste column op deze plaats. In een column mag (bijna) alles, misbruik wordt niet gestraft. Heerlijk. In het nieuwsdeel van de site mag veel minder, elke echte of vermeende fout wordt je bij wijze van spreken kwalijk genomen. Ook heerlijk.

Ik heb gemerkt dat heel wat lezers de diverse petten die ik op heb (deze bijdrage is er een voorbeeld van, al in de eerste regel), niet goed meer kunnen onderscheiden. De pet van (hoofd)redacteur, verslaggever, commentator en columnist. Die van de laatste zet ik af, met – mooi gebruik tegenwoordig – een diepe buiging naar de gewaardeerde lezer.

 

Han Carpay is journalist en tekstschrijver. In Aalsmeer blijven plakken. Zette Nieuws over Aalsmeer op, maar stopte ermee. Nieuw avontuur: Aalsmeer Vandaag. Wil Tour de France winnen als finish op Tourmalet ligt. Gek van Franse barokmuziek die niemand kent. Eigenwijze kerel.

 

Lees vorig bericht

Fort Kudelstaart opent deuren dit weekend

Lees volgend bericht

Laatste column Han Carpay


Plaats reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *