Column: ‘Schoonmaakhelden’

Erik en Jochem houden de Zijdstraat schoon (Foto: Arjen Vos)

Door: Ilse Zethof. Smerige straten door afval, sigarettenpeuken en hondenpoep, daar worden we toch verdrietig van? Of valt het je nauwelijks op en buk jij niet wanneer je een plastic zak of ander afval ziet liggen? Dat doe ik wel altijd. Ik voel me verantwoordelijk voor het milieu en zeker ook voor het netjes houden van de straten. Kijk bijvoorbeeld eens naar de Zijdstraat. In deze vernieuwde winkelstraat valt het me vooral op als er zwerfvuil of sigarettenpeuken liggen. Laatst werd er weer iets op de sociale media van Aalsmeer Centrum geplaatst om klanten en bezoekers, maar zeker ook de ondernemers zelf, erop te wijzen dat ze niet zomaar rotzooi op straat moeten gooien. Zeker ook geen smerige sigarettenpeuken. Er zijn daar zelfs speciale asbakken voor, bovenop de afvalbakken. Kleine moeite om daar je sigaret in te doven toch? Iedereen reageert altijd dat het inderdaad geen gezicht is al die rommel, maar het blijft gewoon gebeuren. Ik vraag me serieus af of er veel ondernemers zijn die hun eigen stoepje schoonvegen of dat klanten weleens bukken om iets op te rapen. ‘Met hetzelfde gemak gooi je het in de afvalbak’. Ken je deze slogan nog?

En wat denk je van sommige hondenbezitters die door de winkelstraten lopen met hun viervoeter? Je hond uitlaten in een winkelgebied lijkt mij niet fijn, tenzij je er woont natuurlijk. Want waar moet het beestje zijn behoefte doen? Gelukkig zijn er in de Zijdstraat nu een paar boompjes, maar helaas poepen sommige honden vrolijk midden op straat. Als gelukkige hondenbezitter weet ik dat je je hond echt wel een stukje mee kan trekken. Maar als het dan toch gebeurt, dat er daarvoor van die fijne zakjes zijn uitgevonden om het op te ruimen. Laatst plaatste onderneemster Jill een filmpje op social media waarin ze hondenbezitters erop attendeerde dat het erg smerig is dat honden tegen de reclameborden van winkels aan plassen. Deze borden worden ’s avonds binnen gezet. Soms nog druppend en wel. Ruikt lekker hoor!

Maar het goede nieuws is dat de Zijdstraat sinds kort behoorlijk netjes is geworden. Er zijn namelijk twee helden werkzaam in Aalsmeer Centrum. Erik en Jochem van de Tuingroep van Stichting Ons Tweede Thuis maken iedere week met heel veel plezier de winkelstraten schoon. Ze lopen lachend en zingend met een prikker en een vuilniszak rond en pakken al het vuil mee. Ook het onkruid laten deze vrolijke mannen niet staan. Je kunt ze ook tegenkomen op het Poldermeesterplein, bij Auto Maas en bij basisschool Samen Een. Het zijn inmiddels zeer gewaardeerde ‘beroemdheden’. De ondernemers en de school zijn maar wat gelukkig met ze. Zelf zijn ze er enorm trots op dat ze mensen door hun werk blij kunnen maken. Ze krijgen dan ook erg veel complimentjes, waar zij dan weer enorm van groeien. Ik heb het geluk dat ik hun werk-appgroep zit en veel enthousiaste berichtjes van de heren voorbij zie komen. Vrolijke berichten, foto’s en filmpjes van schone straten, onkruidvrije perkjes, gevonden en ingeleverde statiegeld flesjes of blikjes, maar ook over het lekkers wat ze af en toe krijgen. Ik geniet ervan. Ze zijn een voorbeeld voor velen en prachtig om te merken hoe tevreden ze zijn over het schoonhouden van de straten. ‘Een wereldbaan’, zoals ze het zelf noemen. Laten we hun voorbeeld volgen en iets meer gaan bukken voortaan.

Ilse Zethof is communicatieadviseur, onder meer voor de ondernemers in Aalsmeer Centrum, tekstschrijfster en één van de oprichters van Aalsmeer Vandaag. Vanuit Brabant door de liefde in Kudelstaart beland en ingeburgerd. Eigen bureau. Sociaal en open type met zwak voor kinderen en gehandicapten. Doet veel vrijwilligerswerk.

 

 

5 reacties

  1. Wat leuk dat je deze mannen in het zonnetje zet, ze verdienen het!

  2. Ik ben er ook best trots op dat we bij FC Aalsmeer ook hulp krijgen van de mensen van Ons Tweede Thuis! Toppers zijn het!!

  3. Mooie column Ilse. Fijn en terecht dat jij aandacht voor Jochem en Erik vraagt. Zij doen dit al jaren en verdienen respect en aandacht! Jammer dat het moet omdat anderen alles maar op de grond gooien. Is er niet een soort van lintje die de gemeente kan geven. 🤗

  4. Hulde aan Erik en Jochem!
    Ook vorige week al zingend in de Zijdstraat aan het werk! Een praatje met hen verrijkt je leven!

    Voor ondernemers en bewoners van het Centrum , daar hoort ook de tandarts bij: Weet u wat een bezem is? Hij is om te vegen! Op Google afbeeldingen staan ze te kust en te keur !

  5. Ook bij ons in de Hornmeer komen ze al jaren vuilnisbakken legen en zwerfvuil opruimen. Erik hoor je al vanuit de verte zingend aan komen. Inderdaad ‘helden’, die wat mij betreft voorgedragen mogen worden voor een lintje!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin