Column: ‘Liefde & Aandacht’

Door: Erik van Itterzon. Alles wat je met een beetje liefde & aandacht doet kost je niks extra, maar het is leuker voor jou en het eindresultaat knapt er een stuk van op.

Op de foto hierboven zie je een radiator op een buitenmuur. Is dat iemand die maling heeft aan de gestegen gasprijzen, een verklaring voor de opwarming van de aarde? Niets daarvan, het is de aanbouw van het huis van mevrouw de H. Mevrouw de H. woonde jarenlang schuin achter mij, in de 2e J.C. Mensinglaan. Huisje piekfijn in orde, van binnen spic & span, keurige voor- en achtertuin, nette schutting, fijne aanbouw. Mevrouw de H. is verhuisd naar de Laurierhof, de woning wordt dan opgeknapt in opdracht van Eigen Haard. Dat gaat kennelijk grondig, want mevrouw de H. is alweer een maand of drie weg en nog is de woning niet opnieuw bewoond. Wel is de voortuin leeg, de schutting is verwijderd en de aanbouw is gesloopt. Zonde! Plan Zuid, da’s niet de Uiterweg of de Kudelstaartseweg, niet de goudkust van Aalsmeer. Ik weet zeker dat de toekomstige bewoners heel blij zouden zijn geweest met een nette schutting, of een keurige aanbouw van 7,5 vierkante meter. Maar regels en voorschriften hebben lak aan liefde en aandacht.

Alles wat je met een beetje liefde & aandacht doet kost je niks extra, maar het is leuker voor jou en het eindresultaat knapt er een stuk van op.

Spoorlaan 14 was jarenlang de stek van mevrouw B. De aangekondigde sloop van de woningen in de Spoorlaan zorgde bij haar voor veel onrust. Er werd geschermd met een eenmalige verhuisvergoeding, maar dan moest er wel een beetje opgeschoten worden. En ze wilde toch niet alleen achterblijven in haar rijtje woningen?  En dus vertrok mevrouw B. Van haar had het niet gehoeven, ze was liever dáár gebleven. Ze was al oud, hoeveel tijd zou ze nog hebben en moest je oude bomen wel verpoten? Mevrouw B. was nog maar net verhuisd, of daar werd, in opdracht van Eigen Haard, de woning opgeknapt. De kachel er uit en een cv-installatie aangelegd. Ketel er in, radiatoren ophangen, twee man zijn er een week bezig geweest. Maar mevrouw B. moest toch zo nodig verhuizen, de woningen worden toch gesloopt? Ja, maar dat kon, bij nader inzien, toch nog wel een jaar gaan duren. Een jaar! En dan toch een cv aanleggen? Hoe wil je dat ooit terugverdienen? Hoe durf je woningen eerst een jaar of tien te laten verslonzen om er dan plots voor duizenden euro’s in te gaan verbouwen?  Nog niet eens zo heel lang geleden was het bouwen en verhuren van huizen een nobele zaak, had je Volksbelang en  Goed Wonen, namen waar idealisme uit spreekt. Zou er bij Eigen Haard nog een greintje idealisme te bespeuren zijn?

Alles wat je met een beetje liefde & aandacht doet kost je niks extra, maar het is leuker voor jou en het eindresultaat knapt er een stuk van op.

In Aalsmeer zijn dit voorjaar babbelbankjes geplaatst, als wapen in de strijd tegen de eenzaamheid. Op de bankjes een metalen plaat met daarop een vraag, van dezelfde stuitende meligheid waarmee een theefabrikant zijn theedrinkers lastigvalt. Drink toch gewoon espresso mensen, dan heb je dat gezeur allemaal niet. Maar goed, het babbelbankje in het Seringenpark, het stelt me de vraag: Wat is je favoriete plek in de gemeente? De bankjes zijn geplaatst in samenwerking met Zorg & Zekerheid, ik las ergens iets over een budget van 30.000 euro. Het bankje in het Seringenpark is inmiddels aardig op weg overwoekerd te worden door onkruid, het gras rondom het bankje is hoog opgeschoten, onkruid groeit tussen de planken van de zitting. Zitten is er voor eigen risico, een grasvlek op je kleding is hardnekkig en als je er ging zitten om de eenzaamheid te bestrijden heb je misschien wel niemand in je omgeving die je op die grasvlek kan wijzen! Ben je nog verder van huis.

Het gras rondom het bankje is niet lang geleden gemaaid, maar om rondom het bankje te maaien moet je van de maaier af,  zelfs een handmaaier pakken. Of een melding maken, dat er even een collega met een handmaaier naar het Seringenpark moet. Of je doet niks, want veel werk en wat kan het je schelen.

Maar toch: alles wat je met een beetje liefde & aandacht doet kost je niks extra, maar het is leuker voor jou en het eindresultaat knapt er een stuk van op.

Erik van Itterzon is boekhandelaar in Hoofddorp. Wat hem hier in het dorp niet lukte, fikst hij in de grote polder. Literatuurliefhebber pur sang. Brengt desnoods de boeken bij u thuis. Scherpe pen, gedrenkt in relativeringsvermogen en humor. Eigenwijze kerel.

2 reacties

  1. Kom je wel eens bij het raadhuis??? Daar groeit ook schandali veel vuil!!!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin