Spoorlaan

Ach, de Spoorlaan. In 1978 kwamen we er wonen, op nummer 17. Officieel woonden we in, bij opa Bram. Opa Bram was weduwnaar, parttime doodgraver en had een vriendin in Haarlem. Hij wilde de woning aanhouden, voor als de verkering ooit uit zou gaan en hij wilde zijn pak in de Spoorlaan laten hangen. Wij hadden alle begrip, als we maar een huis hadden. En dus was opa Bram zo af en toe bij ons, om zich om te kleden, maar daar merkten we niks van, we waren toch aan het werk.

Uiteindelijk koos opa Bram voor Haarlem en was het reuzespannend of we van inwonend hoofdhuurder konden worden. Dat lukte en toen konden we eindelijk het huis schilderen en isoleren en inrichten zoals wij het wilden. Het zijn en waren kleine huisjes, daar aan de Spoorlaan. Vooroorlogse bouw, twee slaapkamertjes boven, een beneden, geen douche. Toch woonden er grote gezinnen destijds en hebben er in de oorlog onderduikers verstopt gezeten.

Buurvrouw Vrolijk woonde naast ons op nummer 16, zij kwam nog uit de tijd van de trekschuit en had die nog daadwerkelijk voortgetrokken. Die ging voor niets en niemand aan de kant. Toen mijn hoogzwangere vrouw in de strenge winter van 86-87 aan buurvrouw Vrolijk vroeg of ze nog iets nodig had van de bakker, antwoordde zij: “Lijkt het je niet beter als ik brood voor jou meeneem?”

Kees en Gilberte Boer kregen een woning toegewezen in de Spoorlaan en nog weer later kwamen buurman en buurvrouw Stoppie er wonen. Met Kees Boer en Wim Stoppie in je buurt kan je niks gebeuren. Geen propje papier waagde zich op straat, buurman Stoppie zou het direct zien en het opruimen. Geen tak durfde het aan overhangende tak te worden, Kees Boer zou direct corrigerend optreden. Lag er een tegel los, dan werd het verholpen of de gemeente werd gebeld. En als de gemeente niet binnen 24 uur reageerde dan trokken Kees en Wim nogmaals en hardhandig aan de bel.

Filmhuis Aalsmeer vergaderde met regelmaat in de Spoorlaan, menige productie van De Droom werd daar besproken, Wouter werd er geboren. Met twee volwassenen en een kind was het huisje aardig vol. Pogingen om het huis ietsje ruimer te maken liepen op niets uit en in 1991 vertrokken we uit de Spoorlaan.

Inmiddels zijn we jaren verder. Gilberte woont er nog, maar zonder Kees. Ook buurman Stoppie is er niet meer. Het is te merken, het is te zien. De natuur rukt op, het pad tussen nummer 12 en nummer 13 is bijna ondoordringbaar. De pergola, ook tussen 12 en 13, is simpelweg verwijderd. De dakkapellen zijn groen uitgeslagen. Aan de overkant van de Spoorlaan is nieuwbouw verrezen. Dat is hoe het gaat, dat is vooruitgang, dat hou je niet tegen.

En nu zijn er weer plannen, de Spoorlaan moet gereconstrueerd. De Spoorlaan, waarvan bouwmaatschappij Bohemen op haar site nog ronkend meldt: “Rondom de grote, statige esdoorns langs de Spoorlaan, die samen met het water de sfeer van de locatie bepalen, zijn de mooiste nieuwbouwwoningen van Aalsmeer gerealiseerd”. Zou Bohemen wel weten dat juist die grote, statige esdoorns moeten wijken? Natuurlijk komen er nieuwe bomen voor in de plaats. “Waar er geen kabels en leidingen in de weg liggen zullen bomen worden terug geplant die al wat groter zijn dan normaal wordt geplant,” aldus de gemeente, in een verslag over de informatieavond Spoorlaan.

In hetzelfde verslag lees ik dat Eigen Haard aangeeft dat er de komende jaren niets met de woningen gaat gebeuren. Het lijkt me allemaal geen goed nieuws voor de Spoorlaan. De gemeente komt langs om van je laan een ordinaire weg te maken, met kleine, miezerige boompjes. En je huisbaas zegt dat er de komende jaren niets gebeurt. Kom op, Eigen Haard, bekommer je eens beetje om de Spoorlaan. Herstel die pergola, stuur een hovenier om de boel te fatsoeneren en spuit het groen van de dakkapellen. En sta je huurders bij, die zich zorgen maken over hun Spoorlaan.

Erik van Itterzon is boekhandelaar in Hoofddorp. Wat hem hier in het dorp niet lukte, fikst hij in de grote polder. Literatuurliefhebber pur sang. Brengt desnoods de boeken bij u thuis. Scherpe pen, gedrenkt in relativeringsvermogen en humor. Eigenwijze kerel.

 

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *




banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin