Column: ‘Feliz Ano Novo’

Hoe mooi komt dat uit: nieuwjaarsdag op een zaterdag. De vaste prik voor de column. Een eer weggelegd voor Erik van Itterzon, die columns net zo makkelijk uit zijn mouw schudt als Ajax doelpunten scoort in de Champions League. Ditmaal is Erik’s bijdrage opgehangen aan het bezoek dat oud-Aalsmeerder en leeftijdgenoot Jan Willem van der Boon onlangs bracht aan ons dorp. Geniet u van de column, dan sluiten wij ons als redactie intussen helemaal aan bij Erik’s slotzin.

Door: Erik van Itterzon. Jan Willem! Brazilië is een fantastisch land, maar in mijn hart blijf ik een Aalsmeerder.” Dat zeg je, in gesprek met Leni Paul, op AalsmeerVandaag, eind oktober dit jaar. Ik zou zo graag van je horen wat voor Aalsmeerder je dan bent, zo’n 10.000 kilometer verderop.

Heb je niet een al te romantisch beeld van Aalsmeer, je bent tenslotte al 40 jaar weg. Er is een replica van de Aardbeienbrug, ik hoop maar niet dat je denkt dat er ook een replica is van het Polderhuis, of een bordje ‘hier stond Boerenvreugd’, of, op Oosteinderweg 452, ‘hier woonde en werkte Jelle Atema en zo nu en dan was er hier een best wel legendarisch feest’. Want dat, Jan Willem, is niet zo. Maar je was hier onlangs nog, dus dat weet je best.

Maar goed, van nostalgie wordt een mens uiteindelijk somber en dan komt de fles al vroeg op tafel. Mensen zijn verontwaardigd dat het huis van Pippi Langkous op de Buurt gesloopt wordt, ik vraag me af hoeveel mensen de afgelopen tien jaar een serieus bod hebben overwogen en van plan zijn geweest het huisje op te knappen. Wat denk jij? Mensen willen zelfs de winter van 1963 weer terug, voor mij persoonlijk hoeft dat niet en bovendien heb ik mijn schaatsmedailles uit dat jaar nog.

Aan de andere kant is die hang naar vroeger, dat nostalgische gevoel, enigszins te begrijpen. Zo heel leuk is het nu niet in Aalsmeer. Je was laatst in Aalsmeer, mogelijk heb je het viaduct op de Hornweg zelfs nog nooit gezien. Daar is een viaduct en dat is best een beetje laag. Als je er op de fiets onderdoor gaat heb je de neiging om te bukken, zo laag. Vrachtwagens en bestelbusjes kunnen niet bukken en chauffeurs zien geen borden, ik geloof dat er al 300 keer een wagen klem heeft gezeten. Als het weer eens lelijk uit de klauw gelopen is, wordt er een commissie in het leven geroepen en mogen de Hornwegbewoners er iets over zeggen. Ook in de gemeenteraad wordt er over gesproken, dat wil zeggen elke spreker noemt de Hornweg in zijn of haar eerste zin, om het vervolgens over iets heel anders te gaan hebben. Maar goed, uiteindelijk gebeurt er helemaal niets. Tot het weer misgaat en de wethouder met een plan komt om de Hornweg uitsluitend nog een fietsweg te laten zijn, dan kun je alleen maar hopen dat je van dat plan nooit meer iets hoort.

Gelukkig is er ook goed nieuws, Aalsmeer heeft sinds kort een Bomenplan. En je weet, als je een plan maakt is een leeg vel papier fijn om mee te beginnen, dat is in Aalsmeer net niet gelukt. Het is net niet gelukt om Aalsmeer helemaal vrij te krijgen  van alles wat groeit en bloeit en ons altijd weer boeit, maar het scheelt niet veel. Veel bomen zijn gesneuveld, het onderhoud op de Begraafplaats is dramatisch (en dat ligt zeker niet aan de tuinmannen!) maar nu is er een Bomenplan. Er komt zelfs een telefonische hulplijn, die je mag bellen als je boom zich niet lekker voelt. Dat kan natuurlijk alleen iets worden als de ambtenaar die dat gaat doen (moet doen?) in Aalsmeer wordt gestationeerd en niet in Amstelveen. NIET IN AMSTELVEEN! Uit Amstelveen komt niets goeds. Zodra de ambtenaar zijn kantoor aan het Raadhuisplein heeft en de priemende blik van Flora op zich gericht weet, pas dan komen er weer betrouwbare antwoorden uit de mond van de ambtenaar. Ik denk dat de nog aan te trekken boomdeskundige gemiddeld twee telefoontjes per week gaat krijgen, ik denk dat Amstelveen wel zo slim (of doortrapt) zal zijn deze ambtenaar in Aalsmeer te stationeren en op de Aalsmeerse loonlijst te zetten.

Weet je Jan Willem, misschien moet je terug naar Aalsmeer, om de boel weer een beetje op te poken. Er zijn in maart 2022 gemeenteraadsverkiezingen, we kunnen hier best een beetje samba gebruiken. AB staat nog helemaal in de herstarthouding, nu de verkering met de PvdA al uit was voor ie goed en wel begonnen was. Eerst was het drie minuten voor twaalf voor de PvdA, als er geen samenwerking met AB kwam was het misschien wel helemaal over voor de PvdA. Een week later was de prille romance met AB voorbij, was het geen drie voor twaalf maar vijf over drie en had de PvdA een kandidatenlijst die trots en vertrouwen uitstraalde. Als jij je weer aansluit en de rest van AB  het met zonder de PvdA aandurft moet het lukken. Beloof me dan alsjeblieft dat je nooit, maar dan ook nooit eerst unaniem akkoord gaat met samenwerking met Amstelveen om vervolgens Amstelveen uit te maken voor rotte vis. Stem dan gewoon tegen, zou ik zeggen. Laat je nooit verleiden om mee te gaan in discussies over het gras bij je buren, laat staan de vraag of koffie voor mensen met een zwemdiploma wel gesubsidieerd moet en voor mensen zonder diploma niet. Krijgen mensen met een diploma reddend zwemmen er misschien een koekje bij?

Jan Willem, we zijn bijna van hetzelfde bouwjaar, dus ook jij bent oud en wijs genoeg om zelf te beslissen of je  terugkeert naar Aalsmeer. Misschien is het toch beter als je in Holambra blijft en daar geniet van je romantische beeld van ons dorp. Ik wens jou, Jessica en alle andere Aalsmeerders, waar dan ook ter wereld een gelukkig nieuwjaar!

Erik van Itterzon is boekhandelaar in Hoofddorp. Wat hem hier in het dorp niet lukte, fikst hij in de grote polder. Literatuurliefhebber pur sang. Brengt desnoods de boeken bij u thuis. Scherpe pen, gedrenkt in relativeringsvermogen en humor. Eigenwijze kerel.

2 reacties

  1. Geweldige opkikker voor nieuwjaarsdag en de conclusie hieruit ?
    Aalsmeer is en blijft een dorp met al zijn goeie en slechte kanten ,met doorzetters en nietsnutten,
    zo was en en en zo moet het misschien ook maar blijven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin