Column: ‘5 Procent’

De columniste van deze week vraagt zich al schrijvende af wat nou eigenlijk echt belangrijk in het leven is en komt zo tot interessante conclusies. En met een aantal tips die kunnen helpen wat luchtiger in het leven te staan.

Door: Anna-Maria Giannattasio. Sinds kort heb ik een nieuw motto. ‘Eigenlijk is 95 procent van alles niet zo belangrijk’.

Toen ik het verzon en deelde was de familie het er niet mee eens. Ik begrijp ze. Natuurlijk líjkt het altijd dat meer dingen ertoe doen. Dat alles wat er al is nog niet genoeg is. We zeulen en schrapen wat af. Meer vakantie, meer meters boot, meer genieten, meer minderen, meer rust.

Zelf doe ik er ook aan mee. Laat mij een kwartiertje los in de Dorcas en ik zeul prachtige museumstukken richting mijn auto. Die ik natuurlijk kan missen als kiespijn, Voordat ik het door heb zijn huis en hoofd vol spullen en gedachten. Dan is het nog maar de vraag wat zwaarder weegt? Die spullen of de gedachten?

Wat is die vijf procent?
Daar wil ik het dus met je over hebben. Wat is dan die 5 procent die wél belangrijk is? Wat ruimte maakt? Dat is voor jou en mij denk ik wel gelijk. Thuis in Aalsmeer is die 5 procent voor mij gezin, familie, toevallige ontmoetingen en de natuur. Even het water op voor het Poelgevoel.

Poel parfum
Samen met mijn Blonde God ben ik laatst een weekje gaan varen en geloof mij… niets ruikt zo lekker als de Westeinderplas. Daar kan geen IJssel of Loosdrecht tegenop. Hoe het Poelgevoel ruikt? Fris met een tikje kerosine en vers gemaaid gras. Goddelijk. Zou er een parfum van kunnen maken. Noemen we het: ’Sensation de Pipi’ Het gevoel van de plas. Mooie naam toch?

Wiebelig
Ook hoort voor mij bij de 5 procent de Aalsmeerse evenementen. Altijd raak, altijd lol. Raar dat het dit jaar nog steeds zo wiebelig is wat evenementen betreft. In mijn juni column dacht ik echt dat we nu allang zouden gaan hossen in de tent. Weer een raar jaar! Ik hoop zo dat de Pramenrace en Vuur en Licht doorgaat. We hebben het nodig. Het is lang geleden dat we elkaar als meute weer hebben gezien. Laatste keer was de Poel dicht met ijs. Weet je nog hoe magisch dat was?

Om je een beetje te helpen die 5 procent te pakken te krijgen hier wat tips voor dit weekend. Ben je er klaar voor?

Zorg dat je je kunt verheugen op leuke dingen. Dat kan de Pramenrace zijn of de mooie radio uitzendingen bij Radio Aalsmeer 30 (dertig!) jaar.. Plan ook lekker veel  voorstellingen of uitjes deze herfst en winter. Voorpret start nu. Gelijk. Het Flower Art Museum heeft nu ook een pracht expositie.

Speel! Met de PlayStation, midgetgolf, de hond, je kind of je echtgenoot. Goede keus.

Maak mooie foto’s van mooie momenten. Dit helpt je herinneren. Mogen trouwens ook gênante en lelijke plaatjes zijn. Als het je maar raakt.

Lach jezelf vaker uit. Dit is echt een top tip. Zouden meer mensen moeten doen. We klooien allemaal maar wat aan toch? Ik ben al weken verslaafd aan de ‘Omdenken Podcast’. Het geeft mij afstand en daardoor vind ik de 5 procent eerder.

Dat was het weer, Ik wens je voor de maand augustus minimaal één weekje hittegolf. We spreken elkaar met de herfst. Succes met de 5 procent. Hoor ook graag jouw tips. Kom maar door..

Anna-Maria Giannattasio is eigenaar van eventbureau Puur.nl dat nog steeds mensen samen brengt. Podcastmaker, blogger, escaperoombouwer en @puur op Twitter. Elke dag deelt ze haar inspiratiemomenten in een instastory op @nooitsaai en gelooft in KEMTA. (Foto Merel Meijdam)

 

2 reacties

  1. Hi Sanne,

    Dat stutten vind ik heel mooi benoemd. Het hoort er ook soms bij. Merk van mijzelf dat ik nog net zo’n drukke en volle agenda heb als vóór Corona. Toen en nu had ik geen reden om het allemaal zo vol te plempen met moetjes.

    Ik ga zelf ook dus met de tip VOORpret aan de slag!

  2. Ja!! focus op de 5%. Familie, goede vrienden, liefde, kunsten naar je voorkeur. Vaak is het onderscheid duidelijk welke 95% je kan weglaten. Je noemt al overbodige spullen. Relaties die energie kosten kunnen we toevoegen. Te hard werken, in de ratrace meedraaien.
    Soms is het onderscheid niet zo helder. Of doe je iets van die 95% om de andere 5 te stutten. Denk dat dat er soms bij hoort. En dat we dat dynamisch in balans proberen te brengen. Mooi An!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin