Column: ‘De helden van Aalsmeer’

Nu alles weer langzaam terugkeert naar het oude normaal, laat de columniste van vandaag haar licht schijnen over wat geweest is en wat komt. Ze is trots op die vele Aalsmeerse helden die ons door de moeilijke tijd heen loodsten. Een column vol positiviteit van Anna-Maria.

Door: Anna-Maria Giannattasio. Deze week knakte ik zomaar. Iemand mopperde. Over wat? Over de mensen van Aalsmeer. Normaal luister ik niet naar mopperaars. Ik doe niet moeilijk over moeilijke mensen. Maar dit voelde oneerlijk. Zonder nuance. Te kort door de bocht. Dit pikte ik niet. Zeker niet van een mopperaar.

Hens
Wat stak mijn te korte lontje in de hens? Het was de zeurtoon. Ik móest wel ingrijpen. “Nou,” zei de mopperaar, “we hebben wel gezien dat Aalsmeerders geen discipline hebben tijdens deze vijftien maanden met Corona.”

KNAK. Daar ging ik. Ik vind namelijk dat er veel helden zijn opgestaan die écht hebben laten zien wat hun kracht is. Je kunt namelijk een rotsituatie veranderen door je houding te veranderen. Dat deden de veel Aalsmeerders. Soms door extra te bewegen en soms door thuis te blijven. Altijd door het voor anderen makkelijker te maken.

Clou
Die onzichtbare sluipmoordenaar C. te A. pakte in maart 2020 veel van ons af. Het begon onschuldig met vechten om pleepapier. Daarna bleek het snel een slechte grap met een héle langdradige sadistische clou. Steeds meer verdween spontaniteit. Gezelligheid werd angst. Kerst werd eenzaam. Laat ik duidelijk zijn. We beleven nu een pandemie, geen oorlog… maar toch zijn veel dorpelingen geraakt. In het hart en in hun waarde. Maar juist nu maken veel mensen het verschil voor anderen. Nee, dan heb ik het niet over de mopperaars.

Nu we weer langzaam het gewone moment ingaan voelen we extra wat we missen. Veiligheid en lol komen terug. Gelukkig. Het kind met een stom thuis kan weer schuilen in de bieb, de verliefde jongen knuffelt zijn vriendin zonder avondklok gehannes en bij het zorgcentrum is er weer een race om het mooiste plekje in de zon. Hou zo van normaal. Woonkamers worden EINDELIJK weer woonkamers en gezinnen weer families met elk een eigen leven en ritme.

KEMTA!
Mooi is dat. Hou vol…we wassen en poetsen ons een weg naar het normaal. Met mondkap. Maar dat is niet erg. De goede tijden komen weer. Scoorde je al kaarten voor de Feestweek? Ik wel. Ik geloof namelijk in KEMTA. Dat is een Aalsmeerse beweging. Staat voor: Komt Een Mooie Tijd Aan.

STOEP
Ik wil de helden van Aalsmeer bedanken die zorgden voor licht in donkere tijden. De stoeptekenaars die lieve woorden tekenden voor oma’s en opa’s en mij lieten lachen. De optimisten die mensen minder angstig maakten. De lieverds die Aalsmeerders hielpen met boodschappen en ritjes naar de vaccinatiestraat. De leraar die jonkies zetjes gaf die thuis aan het verpieteren waren door online les. Het mooiste vond ik de ouders die hun chagrijnige pubers verplicht meesleepten op ommetjes zodat de straten minder stil waren. Dank jullie wel!

Uiteindelijk gaan we nu langzaam weer over tot de orde van alledag. Over een paar weekjes is het ‘Dag 1,5 meter, dag regels’ en komt het saaie nieuws weer terug. Ik kan niet wachten op het eerste busje dat toch weer klem staat onder het viaduct en natuurlijk de aankondigingen dat de watertoren weer open is. En dicht. En open. Voorspelbaarheid is goed en nodig. Zelfs mopperen is soms nodig. Maar nu even niet.

Anna-Maria Giannattasio is eigenaar van eventbureau Puur.nl dat nog steeds mensen samen brengt. Podcastmaker, blogger, escaperoombouwer en @puur op Twitter. Elke dag deelt ze haar inspiratiemomenten in een instastory op @nooitsaai en gelooft in KEMTA.

 

 

11 reacties

  1. @jacco Inmiddels al augustus en nog steeds de 15 meter. Hopelijk komt er snel een mooie tijd aan met veel evenementen

  2. Een mopperaar heeft niemand wat aan, zeker niet in deze tijden 🙂
    Wat is positiviteit toch fijn en belangrijk!

  3. Wat een mooi en positief stuk! Er komt zeker een mooie tijd aan, KEMTA!

  4. Fijn die positieve blik. Ook in mijn tijdelijke woonplaats gaat alles gelukkig weer terug naar het oude!

  5. De pandemie heeft ook positieve dingen gebracht. Bijvoorbeeld dat we steeds meer zijn gaan waarderen wat eigenlijk voor die tijd zo normaal was. Dingen die in ene niet meer konden of mochten en nu weer mogelijk zijn. Aalsmeer Roest Niet moesten we vorig jaar nog cancelen. Wat waren we met zijn allen teleurgesteld. 13 juni dit jaar mogen we weer en wat is iedereen daar blij mee. Heerlijk om weer te organiseren met ons team. En weer leuke ideeën te bespreken. Want gelukkig is de creativiteit niet verdwenen. Gr. Rinus.

  6. Heerlijk, die positiviteit! Nog maar heel eventjes… KEMTA! Ik kan niet wachten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *





banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel