Aalsmeer kan achteroverleunen, ze komen vanzelf

Het agrarische themapark Bloomin’Holland, dat in Green Park Aalsmeer moet verrijzen, kan in 2014 open. De voorbereidende werkzaamheden zouden in principe in 2012 van start kunnen gaan. Maar dat alles is alleen mogelijk als er geld beschikbaar is en de gemeenteraad zich positief over de plannen heeft uitgesproken.

U leest het goed! Het is de letterlijke tekst uit een artikel eind 2011 in Nieuws over Aalsmeer, voorganger van AalsmeerVandaag. Een van de mooiweerpraters, uit wiens mond ik dit optekende, was Twijnstra Gudde-partner Piet van Ruler, acht jaar lang directeur van Green Park Aalsmeer en bij het interview trekker van het ultramoderne agrarische themapark dat er moest komen. Met ernaast een hotel, een evenementenhal en kantoren.

Belevingspark
U wou zeggen dat Bloomin’Holland er niet ligt? Klopt. Een stille dood gestorven. Jammer, want Amsterdam, toen ook al uitpuilend van de toeristen, zat te springen om zo'n bloemenbelevingspark, waar voor een breed publiek de meest innovatieve technieken op een overrompelende manier worden toegepast.

En Schiphol ook al blij. De topadviseur wist waarom: “Voor passagiers die een overstaptijd van minimaal 4 uur op Schiphol hebben, is het een mooi uitje vlakbij. Realiseer je wel dat het bij die categorie jaarlijks om 2,5 miljoen transitpassagiers gaat!”

Verantwoord
Van Ruler besefte in 2011 dat de financiën een “heikel punt” vormden. Daar zette hij zijn privéstelling fijntjes tegenover. “Bloomin’Holland is een maatschappelijk verantwoorde investering. Het gaat over Nederland, over de economie, over de sierteelt. Dit mag niet mislukken. Het móét gebeuren.”

De voormalige Green Park-directeur zag het al voor zich. Binnen enkele jaren zouden er – ja, het staat er – jaarlijks 900.000 bezoekers op Bloomin’Holland afkomen. Van Ruler zat zich al rijk te rekenen.

Strooien
Daar moest ik aan denken toen ik begin deze maand wethouder Jop Kluis in de raadskelder een enthousiast betoog hoorde afsteken over de recreatieve kansen voor Aalsmeer. Hij hing zijn verhaal onder meer op aan Floriworld, een agrarisch Experience Center (jawel, met hoofdletters) op het veilingterrein, dat veiling FloraHolland en groothandelaar Waterdrinker willen gaan ontwikkelen.

Voorzichtige schattingen spreken volgens Kluis van 300.000 bezoekers voor Floriworld. Maar de wethouder zou niet raar opkijken als het er 500.000 worden. Wethouders en adviseurs – het is voor hen lekker strooien met heerlijke getallen. Hoe groter het enthousiasme in de raadskelder werd, hoe meer de scepsis en de kritische noot verdwenen.

Icoon
Op diezelfde plek in het gemeentehuis vond in november 2013 een even geanimeerde bijeenkomst plaats. Over het toekomstige Zeilfort Kudelstaart, een nieuwe, openbaar toegankelijke publiekstrekker voor Aalsmeer. Wethouder Gertjan van der Hoeven was er die avond vol van, en hij was niet de enige.

Ingrediënten op en om het fort: horeca, jachthaven, zeilwedstrijden, zeilschool, ambachtelijke botenbouw, watersportgerelateerde winkels en kantoren, verblijfsrecreatie. Van der Hoeven had het over “een prachtige icoon die Aalsmeer als watersportgemeente nog verder op de kaart kan zetten”.

Champagne
Ook daar was natuurlijk een adviseur die – tot ieders enthousiasme – flink uitpakte, Peter Oussoren (hij is verbonden aan ESA, de gemeentelijke organisatie die het fort momenteel tijdelijk beheert) van onderzoeksbureau Tenman. “In 2016 drinken we de champagne,” durfde Oussoren uit de losse pols te verkondigen.

Ik bedoel maar. Bloomin’Holland heeft zijn poorten twee jaar geleden geopend en nog dit jaar toosten we op het Zeilfort Kudelstaart. Wat moet ik van het prestigieuze Floriworld denken? Het lijkt me een prachtig project, dat wel.

Bevlogenheid
'Ze' roepen maar. En nog ongestraft ook. Niemand die er nog eens op terugkomt. Geen politieke partij die kritische vragen stelt. Historisch besef? Hebben we dat in Aalsmeer?

Het fiasco van Bloomin’Holland zag ik aankomen, en ik heb het ook geroepen. Wat ik miste in de mooie plannen was niet zozeer financiële onderbouwing, als wel een bevlogen Aalsmeerder die de kar gaat trekken. Een Jan Maarse die als VBA-voorzitter gelóófde in de coöperatieve kracht van de veiling, zich daar vele jaren achtereen voor inzette en anderen op natuurlijke wijze wist te bezielen. Frans Kuipers, de latere voorzitter, kon dat ook.

Vacatures
Van adviseurs moet je het niet hebben. Die moeten hun goed betaalde opdracht netjes vervullen en dan ophoepelen. Van wethouders evenmin. Die hebben meer aan hun hoofd dan een fortje, themaparkje of belevingscentrumpje.

Dus ja, bevlogen mensen gevraagd in Aalsmeer. Ik ben wat somber gestemd.

Han Carpay

NB. De genoemde artikelen in Nieuws over Aalsmeer zijn op te vragen via de mail. Klik hier voor het artikel over de recreatievisie van wethouder Jop Kluis.

(Beeldmateriaal Bloomin'Holland: AV-archief)


 

Eén reactie

  1. Prima stuk Han, en zo dobberen we maar verder zonder dat de gemeente tot iets zinnigs komt. Waarom geen leuke terrassen op het Raadhuisplein of bij de molen en rondvaart op het Praamplein. De watertoren zou ook zeer geschikt zijn om steigers bij te plaatsen en een horeca/museumfunctie te laten vervullen maar nee, de gemeente laat het eens zo mooie Aalsmeer wegzakken naar een bloedeloos dorp met lege nieuwbouwpanden en een lelijk Lidl-gebouw in het centrum.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *





banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel