Column: ‘HEK’

(Foto: archief AV/Arjen Vos)

Door: Erik van Itterzon. Sinds twee jaar is de Hoge Dijk afgesloten met hekken. Vanwege ‘hondenschijt, gespuis, fietsers en brommers’. Dat is nogal wat, maar controleren kunnen we het niet, we moeten de boze Hogedijkers op hun woord geloven. Columnisten lieten hun licht schijnen over de kwestie en er kwam een werkgroep HogeDijkOpen, die er voor pleitte de Hoge Dijk weer open te stellen voor voetgangers.

De hekkenbouwers gaven geen krimp, “We staan in ons recht, niemand krijgt die hekken weg.”

In juni 2022 liet de gemeente Aalsmeer nog weten een bemiddelende rol te willen spelen. Ik weet niet hoe intensief de gemeente heeft bemiddeld, maar de hekken staan er nog steeds. Mogelijk is de gemeente juridisch geen partij in dit conflict, maar je mag van de burgemeester toch verwachten dat hij dit niet al twee jaar laat gebeuren. Maar er gebeurt, voor zover ik kan waarnemen, helemaal niets. Of er moet sprake zijn van wel heel stille diplomatie, met geblindeerde auto’s en bijeenkomsten op steeds wisselende locaties.

Stel, je woont op de Oosteinderweg, aan de even kant. Dan heb je dus toegang tot de Hoge Dijk. Het is een mooie zondag, je trekt je wandelschoenen aan en besluit de Hoge Dijk een keer of vijftig heen en weer te wandelen. Mag dat? Of word je dan door een mede HogeDijker aangezien voor gespuis en verschijnt plotseling de loop van een buks uit de struiken?

Je woont aan de Hoge Dijk en je hebt familie op bezoek, Je besluit om samen met je familie wat te gaan flaneren op de Hoge Dijk. Ik herinner me van vroeger, toen ik er ook nog mocht komen, dat het prima flaneert op de Hoge Dijk. Mag dat, of hoor je dan ineens het dreigende geluid van een drone en vlucht je snel weer naar binnen? Zou er een Oosteinderwegbewoner (even kant) dat al wel eens geprobeerd hebben? Of dat binnenkort willen proberen?

Mijn tante Mattie woonde op Oosteinderweg 164. Het huis is gesloopt, het bruggetje is er nog, je loop zo het erf op. Aan de achterkant van het erf ligt de Hoge Dijk. Ik weet zeker dat je van tante Mattie gerust even mag gaan kijken, als je iedereen maar netjes groet en de papiertjes van je snoepjes niet op de grond gooit.

Los van de vraag of de gemeente Aalsmeer wel of niet partij is in dit conflict, vind ik dat de gemeente de morele plicht zou moeten voelen dit conflict op te lossen. Anders weet ik nog wel wat plekken waar ik hekken kan gaan plaatsen om mijn argumenten kracht bij te zetten. In de Primulastraat, bijvoorbeeld, die veel te smal is voor al die grote vrachtwagens die zich daar dagelijks doorheen moeten persen. En alle fietspaden waar fat bikes veel te hard rijden, krijgen van mij een hek.

Geen goed idee, daarvoor geloof ik teveel in de democratie, in het lokaal bestuur. Maar kan dat lokaal bestuur dan ook een beetje zijn best doen om dat mij dat geloof te laten behouden?

Laat zien dat je wel degelijk weet dat er iets speelt op de Hoge Dijk en bemoei je ermee. Misschien kan de Hoge Dijk weer open, misschien is de uitkomst dat we er nooit meer mogen komen. Dat is dan maar zo, maar het maar laten doorzeuren is voor niemand goed en al helemaal niet voor het vertrouwen in de politiek.

En als we dan tóch bezig zijn, kan er nog eens iemand kijken naar het Spoorlijnpad, het fiets- en wandelpad tussen Aalsmeer-Zuid en de Stommeerkade?
Fiona Ruhe (column: Hek van de dam) vraagt zich af en toe nog wel eens af wat die belofte uit september 2021 nou precies waard is. Toen werd haar toegezegd dat het Spoorlijnpad in de zomer van 2022 in ere hersteld zou zijn. Maar er staat: een hek.

Erik van Itterzon is boekhandelaar in Hoofddorp. Wat hem hier in het dorp niet lukte, fikst hij in de grote polder. Literatuurliefhebber pur sang. Brengt desnoods de boeken bij u thuis. Scherpe pen, gedrenkt in relativeringsvermogen en humor. Eigenwijze kerel.

4 reacties

  1. Hoge dijk is eigendom van bewoners. Met recht van overpad voor aanwonenden. Zo als in het verleden de vrachtwagens met goederen voor de kwekerijen aldaar.

  2. De Gemeente moet zich zeker niet mee bemoein laten zich druk maken over adere dingen bijvoorbeeld ilegale bewoning ik als bewoner van het parallel weggetje zien veel wandlaars voorbij komen gezellig beter dan de hogedijk met al die bouwvallen dit is de beste oplossing ik ben bij voor de bewoners aan de hogedijk

  3. Ik hoop dat het weer opengesteld wordt. Heerlijk wandelen daar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin