Column: ‘Hek van de dam’

'Lunchlopers' hebben het gat in het hek gevonden (Foto Arjen Vos)

Door: Arjen Vos. Het is bijna twee en een half jaar geleden dat het Spoorlijnpad werd opgeheven. Deze harde knip in de veelgebruikte fiets- en wandelverbinding tussen Stommeerkade en Aalsmeer-Zuid zorgde destijds voor verontwaardigde reacties. Hoe kon de gemeente dat nou doen? Wisten de bestuurders niet hoe populair deze route was? Vooral ouders met naar school fietsende kinderen maakten zich zorgen omdat elke alternatieve route niet over een veilig vrij liggend fietspad liep. Bezorgde moeder en omwonende Fiona Ruhe startte daarom een handtekeningenactie die door 1600 ondertekenaars werd gesteund. Fiona toonde zich samen met dochter Nola-Jules in september 2021 nog ‘megablij’ met de toezegging van wethouder Van Rijn dat het fietspad in de zomer van 2022 hersteld zou worden. Het bleek niets meer dan een dode mus waarmee niet alleen de familie Ruhe maar ook de 1600 petitie-ondertekenaars werden blij gemaakt. De trieste waarheid is dat we ruim een jaar verder zijn en er niets is veranderd.

Niets..? Toch wel iets. Uit de dubbele rij hekken die er geplaatst is en waartussen de Burgemeester Hoffscholteweg een vervolg zou moeten krijgen, zijn kortgeleden enkele delen losgehaald. Met deze private actie is de weg open om er te wandelen en, als je handig genoeg bent, ook te fietsen. Van die gelegenheid wordt volgens een omwonende grif gebruik gemaakt. “Vooral in het weekend, als ik een kraampje zou neerzetten om limonade te verkopen word ik rijk,” vertelt me een dame wanneer ik deze week over de afgegraven spoordijk wandel. Niet alleen fietsers, ook wandelaars wrijven dankbaar in hun handen van het stukje burgerlijke ongehoorzaamheid waarmee de hekken zijn neergehaald. Met name dagelijks rond lunchtijd grijpen werknemers van omliggende bedrijven hun kans om via Stommeerkade, Bielzenpad en Spoorlijnpad een ommetje te maken. Op zich is wandelen over de trottoirloze Stommeerkade al een hachelijke en gedurfde onderneming, maar bij gebrek aan alternatieven moet je toch iets om aan je dagelijkse bewegingsmeters te komen.

Beschamend is het natuurlijk wel dat het allemaal zo lang moet duren. Ik had de stille hoop dat Van Rijns opvolger Sven Spaargaren de klus in no-time zou klaren en zo meteen zijn stempel te drukken op de traagwerkende Aalsmeerse raderen.  Toegegeven, hij zit er nog maar net en in de zomermaanden speel je ook niet heel veel klaar, maar hij had natuurlijk best hoogstpersoonlijk hier de hekken weg kunnen halen om daarmee een statement te maken dat hij van aanpakken weet. Zijn volgende wapenfeit zouden dan die strontvervelende hekken op de Hogedijk zijn. Onsterfelijkheid wacht hem als hij ook die schandvlek weet weg te poetsen. Maar ook daar zal, zo voorspel ik, voorlopig en misschien wel nooit een verandering in komen. Misschien dat degene die de barricades op het Spoorlijnpad wist te slechten nog een keer in actie wil komen. Mijn zegen heeft hij.

Arjen Vos hanteert sinds zijn middelbare schooltijd de camera, en later ook pen en toetsenbord. Mede-oprichter en thans hoofdredacteur van AalsmeerVandaag. Altijd geïnteresseerd in mensen. Chaotisch, jongensachtig, vader van vier kinderen.

 

 

Eén reactie

  1. Te vrezen valt dat er maar één soort mensen onsterfelijk is. Dat zijn de hekkenzetters…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin