Werkgroep start campagne: haal hekken Hogedijk weg

(Foto archief AV)

Door: Klaas Leegwater. Een aantal inwoners, verenigd in werkgroep ‘HogeDijkOpen’, is een campagne gestart om het pad op de Hogedijk, dat al enige tijd wordt geblokkeerd door hoge hekken, weer toegankelijk te maken voor elk geval voetgangers. De werkgroep doet een oproep aan iedereen die kan bevestigen dat het pad tussen de Oosteinderweg en Aalsmeerderweg in het verleden altijd open is geweest voor wandelaars dit te melden in een getuigenverklaring. De verklaringen worden toegevoegd bij een handhavingsverzoek aan de gemeente.  

“We hebben haast, want de termijn voor een poging de Hogedijk weer open te laten stellen verjaart oktober,” zegt Jan Boomhouwer, een van de initiatiefnemers van de werkgroep. De eerste hekken op het wandelpad, onderdeel van het Groene Lint en van de Lange Pelgrimsroute, werden vorig jaar november geplaatst bij een camperstalling dichtbij de Machineweg. Dit jaar in april deden woningeigenaren hetzelfde aan het begin van de Hogedijk.

Overlast
Dick Vis, bewoner aan de Aalsmeerderweg en vertegenwoordiger van veel omwonenden, gaf eerder tegenover AalsmeerVandaag als reden de overlast van fietsers/scooterrijders, ‘vreemd volk’ in de achtertuinen, rondhangende jeugd op de dijk, en hondenpoep. Betrokken bewoners beschouwen het pad als een particuliere, eigen weg. Vis destijds: “We staan in ons recht, niemand krijgt die hekken weg.”

Een eerder handhavingsverzoek strandde. De gemeente concludeerde dat het juridisch een “zeer complexe zaak” betreft en niets aan de situatie kan veranderen. De bal werd duidelijk neergelegd bij de bezwaarmakers. Verwoord in een raadsbrief als:  ‘…bezwaarmakers dienen de openbaarheid van het pad aannemelijk te maken, dit wordt in de klachten op dit moment niet gedaan.’ 

Getuigenverklaringen
Een particuliere weg is openbaar als het gedurende een periode van 30 jaar voor een ieder toegankelijk is geweest. Wanneer een weg niet-openbaar is kan de eigenaar dat aangeven met een bord ‘eigen weg’ of ‘eigen terrein’. Dat bord moet er dan in de genoemde periode van 30 jaar tenminste één jaar hebben gestaan. 

Boomhouwer: “Met de getuigenverklaringen willen we aannemelijk maken dat dit historisch wandelpad voorafgaand aan de afsluiting gedurende 30 achtereenvolgende jaren toegankelijk is geweest voor voetgangers en/of fietsers en in die periode bij de thans afgesloten percelen geen bordje met ‘eigen weg’ minimaal een jaar is geplaatst.”

Honderden inzendingen
De werkgroep hoopt dat veel mensen een getuigenverklaring zullen invullen. “Tot nu toe hebben we 50 verklaringen binnengekregen, nu al blijkt overduidelijk dat de Hoge Dijk meer dan 30 jaar door tal van mensen zonder enige belemmering is gebruikt. Nu de actie echt van start gaat verwachten wij enkele honderden inzendingen,” zegt Boomhouwer. De verklaringen zullen toegevoegd worden bij het handhavingsverzoek. “Het pad moet weer open, dat is onze inzet.”

En als het handhavingsverzoek voor de werkgroep negatief uitvalt? Boomhouwer: “Dan zullen we goed kijken naar de argumenten van de gemeente. Niet uit te sluiten valt dat we op enig moment moeten besluiten om de kwestie aan de rechter voor te leggen. Maar dat is nog lang niet aan de orde, en zover hoeft het ook niet te komen.”​

Suggesties
Naast de campagne wil de werkgroep graag met betrokken partijen aan tafel. Boomhouwer: Door overleg tot een oplossing komen is voor ons belangrijk. We willen graag suggesties aandragen, zoals verlichting plaatsen op het pad en/of een hek met een nachtslot.” Bewoner Vis ziet voorlopig niets in een gesprek, vooral niet met de werkgroep. “Want zij zijn helemaal geen partij in deze kwestie. En voor je het weet sta ik in een zaal met tweehonderd tegenstanders, daar heb ik helemaal geen zin in.”

Twee partijen nodig
De gemeente meldde in juni een bemiddelende rol te willen spelen. Hoe staat het daarmee? “Om tot een afspraak te komen voor een verkennend gesprek zijn twee partijen nodig, dat is tot nu toe niet het geval. Wij blijven ons inzetten voor een oplossing waar alle partijen zich zoveel mogelijk in kunnen vinden. Voor de gemeente geldt dat we hopen dat partijen op de meest vriendelijke wijze met elkaar om blijven gaan,” verklaart de woordvoerder van nieuwe wethouder Dick Kuin die in zijn portefeuille Verkeerszaken heeft.

De campagne ‘HogeDijkOpen’ loopt tot 28 september. De werkgroep heeft de website https://www.hogedijkopen.nl/ gelanceerd waar een blanco getuigenverklaring kan worden gedownload. Dat kan ook via een QR-code. Formulieren zijn tevens af te halen aan de balie van Autobedrijf JC Baarse aan Oosteinderweg 222.

Relevant artikel: ‘Bewoners blokkeren Hogedijk’

Foto’s archief AV/Arjen Vos

16 reacties

 1. Hou Aalsmeer -Oost mooi, Hek open Blijf met je poten van andermans goed
  Zo gij niet wil dat U geschied, zo doe dat ook een ander niet

 2. @dhrGroeneveld, maar als het zo eenvoudig was zou de gemeente daar wel naar handelen, in plaats van het ‘juridisch zeer complex’ te noemen, toch?

 3. Zie het bestemmingsplan Oosteinderweg 2018, waarin gesteld wordt, dat de Hoge Dijk gedeeld particulier eigendom is met recht van overpad. Meer helder kan je het niet verwoorden lijkt me.
  Zie voor meer info de column van Pierre Tuning van 2 Juli ” Hekkenland”

 4. Ik snap die bewoners wel! Toen ik zelf aan de hoge dijk woonde (1989-2012) werd het pad misschien wel door jan en alleman gebruikt, maar dat maakt het nog niet openbaar.

  Volgens die redenering mag je ook heel veel alcohol drinken en rotzooi maken op Stokkeland: het mag niet, maar het gebeurt dagelijks héél veel en de gemeente doet er nauwelijks iets aan. Dus over 30 jaar mag het dan ineens toch?

 5. Ik ben inmiddels 55 en weet niet beter dat we via de hoge dijk naar opa en oma op de oosteinderweg via hoge dijk gingen. Via de hoge dijk naar dokter van Kessel. En nog meer tochten lopend of op de fiets. De honden liet ik er al jong meisje uit. Nooit enig probleem met doorgang. Waarom nu wel.

 6. Jammer, ik woon op de Aalsmeerderweg en heb naast mij bijna een jaar de verbouwing meegemaakt vaan het af en aan rijden van het werkverkeer i.v.m herstructurering van de Hogedijk 1ste fase . Nu ik er van wil genieten, dat de Hoge Dijk klaar is en ik nu ook niet meer naar achteren kan lopen, omdat er nu een bedrijf naast mijn huis is gekomen, kan ik de Hoge dijk alleen uit mijn dakraam zien, maar geen gebruik meer van maken. Ik liep er altijd met mijn hondje, aangelijnd en ruimde altijd zijn behoefte op.

 7. Ik snap de bewoners maar het is juist zo’ n mooi stukje van Aalsmeer. Als er niet gelopen wordt dan krijg je vanzelf wildgroei van onkruid en moeten de bewoners het zelf weer gaan snoeien. De bewoners hebben hun punt gemaakt, laten we dat respecteren en genieten van het mooie Aalsmeer!

 8. Naast verlichting lijkt me ook raadzaam dat er door de politie en of BOA gehandhaafd wordt en dat de troep en drollen (wekelijks)opgeruimd wordt. Bolus Opruim Ambtenaar (BOA)? Dat geldt overigens niet alleen voor de Hoge Dijk. Bij ons op de Oude Spoordijk zou een drollenvuilnisbak ook niet misstaan want wij zijn een geliefde honduitlaatplaats.

 9. De opa van mijn vrouw ging rond 1912 al lopende over de Hogendijk als er jongenlui op de Oosteinderweg stonden om dat hij een meisje uit oost had
  En zou anders een nat pak kreeg
  Het was toen zo dat er een hek op mocht maar met een klaphek en een overstap het hek moest wel een kruiwagen door heen kennen

 10. Ik weet niet beter dan dat het al jaren onderdeel is van een pelgrimspad, googel maar eens op de combinatie Hoge Dijk en pelgrimspad; je komt juweeltjes van verslagen tegen. Mensen wees trots op de dijk en wees blij dat je er anderen mee kan plezieren, geniet daarvan.

 11. Wij wonen sinds november 1984 aan de Oosteinderweg en hebben altijd veel plezier aan de hoge dijk beleefd met onze 3 kinderen en de hond. Een oase van rust en veiligheid naast een zeer drukke Oosteinderweg. Altijd geheel toegankelijk en nooit geen problemen. Nu zou het weer fijn zijn voor onze kleinkinderen om veilig naar school te kunnen fietsen en een ieder weer kan genieten van het mooie wandelpad. Ik hoop van harte dat er een oplossing gevonden wordt waarin beide partijen zich kunnen vinden en iedereen weer met plezier gebruik kan maken van de hoge dijk.

 12. Graag de “Hoge Dijk” openen. Prachtige natuur💚 en nostalgische herinneringen.

 13. Ik ben geboren en getogen op de oosteinderweg 337. Mijn jeugd heb ik gespeeld en gewandeld op de Hoge Dijk. Deze was altijd openbaar. Maak er toch een mooi wandelpad met verlichting van.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin