Bewoners blokkeren Hogedijk: ‘We zijn de overlast spuugzat’

Foto: archief A

Door: Klaas Leegwater. “Dit wist ik nog niet, heel jammer. Ik hoop op een snelle oplossing.” Erik Jan Grapendaal, voorzitter van wandelclub Aalsmeer, is met waarschijnlijk veel meer wandelliefhebbers verrast dat sinds vorige week aan het begin van het wandelpad op de Hogedijk ter hoogte van de Aalsmeerderweg een groot hek is geplaatst door omwonenden. Het obstakel is tot een halve meter over de slootkant geplaatst zodat ook een lenig persoon zich niet langs het hek kan wurmen.

Wat is hier aan de hand? “Heel simpel, we zijn de overlast op het wandelpad spuugzat,” zegt omwonende Dick Vis, “per week ruim ik een kilo hondenschijt op. Daarnaast veel fietsverkeer en scooters die het pad als alternatieve route gebruiken. En er loopt in de avond gespuis rond. De ergernissen stapelen zich op.” Vis besloot onlangs tot een drastische maatregel door het neerzetten van een groot hek, “en dat gaat wat mij betreft dit jaar niet meer weg.” 

Gestolen
Vis zegt te spreken namens alle buurtbewoners en laat doorschemeren een advocaat te hebben geraadpleegd. Bewoner Joke Tas is het eens met de actie. “Het is jammer voor de wandelaars, maar ik ben blij dat het hek er staat. Er wordt gepoept, mensen gooien rotzooi neer, vernielen de boel en er wordt gestolen uit schuren.” Dat laatste bevestigt Niels Offerman van een heibedrijf iets verderop. “Er liepen regelmatig vreemde lui over mijn terrein of zaten in mijn boot aan de dijk, en er is een paar keer ingebroken. Goed dat het pad nu is afgesloten.”

Upgrade
De ‘Hoge Dijk’ tussen de Oosteinderweg en de Aalsmeerderweg voorkomt van oudsher dat het water van het bovenland de lager gelegen polder instroomt. Hoogheemraadschap Rijnland is in 2020 begonnen met het ophogen en versterken van de dijk. Momenteel wordt gewerkt vanaf de Waterwolftunnel via Machineweg naar het Schinkeldijkje. Het gebied krijgt tegelijkertijd een upgrade. De werkzaamheden moeten in 2023 zijn afgerond.

Uitgescholden
Begin dit jaar werd het eerste gedeelte vanaf de Aalsmeerderweg opgeleverd. Wandelaars, maar ook fietsers en scooterrijders maken er gebruik van, ondanks dat staat aangegeven dat het een wandelpad betreft en twee lage hekjes zijn geplaatst. “Daar heeft iedereen lak aan, je moet als wandelaar opzij springen als er een fietster of brommer aankomt, zo niet word je uitgescholden,” vertelt Vis die benadrukt dat in het voortraject met het Heemraadschap is afgesproken dat er geen fietspad zou komen. “En wat ligt er nu? Juist…een fietspad. Dat accepteren we niet.” 

Bemiddelen
Projectleider Adriaan Bogaard van het Heemraadschap reageert dat er geen sprake is van een fietspad. “We hebben er weer een wandelpad van gemaakt, wel in een betere uitvoering. Dat er ook ook fietsers overheen gaan is bijna niet te voorkomen.” Bogaard, die zegt dat ook op een andere locatie op de Hogedijk problemen zijn ontstaan met bewoners die een hek hebben geplaatst, wil bemiddelen in een oplossing. “Wellicht kunnen we een constructie verzinnen waar alleen wandelaars doorheen kunnen, al zal dat lastig zijn.”

Groene lint en Pelgrimsroute
Het bijzondere is dat de gemeente geen eigenaar is van het pad over de dijk, dat zijn de bewoners die er naast wonen. Het pad is sinds een aantal jaren onderdeel van de Lange Pelgrimsroute (Amsterdam-Zuid Limburg) en wordt daarom steeds meer ontdekt door wandelaars. Het gebied is tevens opgenomen in het project Het Groene Lint, een burgerinitiatief waarmee vorig jaar een wandelverbinding is gerealiseerd tussen Schinkelbos en Westeinderplassen. 

Recht van overpad
Initiatiefnemer van Het Groene Lint Marcel Bartels vindt het teleurstellend dat het hek is geplaatst. “Maar als de bewoners echt overlast ervaren begrijp ik het aan de andere kant ook wel weer. Hoewel ze geen eigenaar is, lijkt mij dat de gemeente een bemiddelende rol zal moet pakken.” Bartels denkt overigens dat het plaatsen van een hek juridisch geen stand houdt, “er is recht van overpad, laat de gemeente dit goed uitzoeken. Ik sluit niet uit dat er uiteindelijk een rechtszaak aan te pas zal komen om dit op te lossen.”

Vis betwist dat er recht op overpad is. “In mijn eigendomspapieren staat dat ik alleen het Hoogheemraadschap toegang moet verlenen. Verder niemand. Als mensen kunnen bewijzen dat dit niet klopt halen wij de hekken meteen weg.” Projectleider Bogaard wil zich niet met het eigendomsrecht bemoeien. “Dat is niet mijn zaak, maar ik kan mij wel voorstellen dat de gemeente het pad tevens beschouwt als brandgang, een toegangsweg voor hulpdiensten. Dan zou het dus vanwege veiligheid open moeten blijven.”

Wandeltocht met Pasen
Voorzitter Grapendaal van wandelclub Aalsmeer baalt van de situatie. Met Pasen heeft men een wandeltocht georganiseerd. “De eerste na het einde van de coronamaatregelen, daarom verwacht ik veel deelnemers. Wandelen over de Hogedijk is heerlijk, met veel natuur. Spijtig dat het niet kan, we zullen een andere route moeten uitstippelen.” Waarom gaat Grapendaal niet in gesprek met de bewoners? “Nee,dat zie ik niet als onze taak. Dat is meer iets voor de gemeente.” Bewoner Vis: “De gemeente heeft er niets over te vertellen, niemand krijgt het hek weg.”

De gemeente heeft nog niet op de situatie gereageerd.

Foto’s Jaap Maars

 

 

 

15 reacties

 1. De hoge dijk is te netjes geworden, het nodigt (gemotoriseerd) verkeer uit, Was het maar weer een karrespoor met kuilen en plassen dan komt alleen de liefhebber en de buurtbewoner er langs.

  mvg

  Jan Noordam

 2. Mijnheer De Vries,

  zoals in mijn reactie laatst stond, ik ben geen eigenaar van een stuk dijk.
  Het zijn dan ook niet mijn hekken, mocht u een constructief gesprek willen voeren
  over de bewuste obstakels dan adviseer ik om contact te zoeken met de betreffende
  hekkenplaatsers. Verder nog een weetje, hetgeen ik van mijn buurman vernam:
  de dijk is destijds verkocht als weidedijk met recht van overpad voor naaste buren en
  het waterschap.

  Succes met uw lobby en een fijne dag

 3. Geachte heer Hooiveld,

  Wat een bloedeloos antwoord heeft u hierboven achtergelaten.
  Zelf woon ik aan de Hoge Dijk zonder eigendom.
  Het is sinds uw hekken geen haar anders dan voorheen.
  Wellicht is het in uw eigen bubble goed toeven, echter Covid is voorbij!
  Kom eruit en laten we in gesprek gaan hoe het voor u en uw gelijkdenkenden wel te accepteren is.
  De afgelopen 100 jaar is de Hoge Dijk al open, dat is toch ook iets waard.
  Fijne Paasdagen.

 4. Beste (sommige) deeleigenaren van de Hoge Dijk,

  Wilt u nog eens heel goed nadenken over waar u op dit moment mee bezig bent. U kunt mij niet wijs maken dat u met de genomen beslissing over het plaatsen van hekken nu rustiger slaapt (gezien de reacties). Er zijn altijd redenen om tot uw actie over te gaan maar des te meer om het niet te doen en wat socialer op te stellen tegenover medebewoners/buren in Aalsmeer.

  Uiteraard kunnen we discussiëren over alle argumenten die u inbrengt maar daar komen we niet verder mee en waarschijnlijk heeft iedere plaatsgenoot wel een dergelijke irritatie in zijn of haar woonomgeving.

  Ik sluit mij daarom aan bij de reactie van J.J. van Leeuwen, ga op zoek naar een oplossing om dit mooie stukje Aalsmeer weer toegankelijk te maken voor ons allemaal naar ieders tevredenheid.

 5. Wat ontzettend jammer dat het pad is afgesloten. Om met mijn kinderen van huis naar oma te fietsen gebruiken wij altijd de hoge dijk, omdat ik de oosteinderweg veel te gevaarlijk vindt. Dit deden we al toen ik zelf nog klein was. Nu kan dat helaas niet meer. Overlast is heel vervelend uiteraard. En dat je geen scooters/brommers/gemotoriseerd verkeer wil wat geluidsoverlast en onveilig is vanwege de snelheid snap ik ook. Maar wandelaars, (met een hond) Of fietsers die gewoon netjes op de dijk blijven geven toch geen overlast.

  Wat betreft hondenpoep is een probleem in heel Aalsmeer, wat aan de gemeente zelf te danken is. Waarom betalen we (veel) hondenbelasting met weinig losloopgebieden, en prullenbakken voor de hondenpoep, waarvan een enkeling met poepzakjes (ik weet er 2 in heel Aalsmeer) en in Amstelveen is er geen hondenbelasting, veel meer prullenbakken, en zelfs op veel plekken gratis poepzakjes! Maar goed dat is een andere discussie

 6. Wat jammer toch dat de dijk waar ik al zo lang als inwoner van Aalsmeer over fiets dan op initiatief van dijkbewoners word afgesloten. Ik zal niet beweren ‘zomaar’ want het kan niet zo zijn dat andere je eigendom vernield of steelt. Maar dit pad bestaat al zo lang ? Ook ik zou graag me bijdrage leveren om vuil te ruimen maar eerder nog, de vervuiler aan spreken. Bewoners van de hekken denk nog eens na er moet toch een tussen oplossing zijn? Er gebeuren op dit moment al zoveel verschrikkelijke dingen in de wereld dus laten we vooral in Aalsmeer het een beetje mooier maken en houden.

 7. Als bewoner van de Aalsmeerderweg hebben wij in de loop van de afgelopen jaren met hele, grote
  regelmaat verhalen aangehoord, van diefstal, bedreigingen, overlast, verbaal geweld.
  Logisch dus dat de grond eigenaren van de percelen Hoge Dijk de boel hebben geblokkeerd
  met hekken e.a. voorzieningen. Dat vind ik ook jammer, ik liep ook graag een ‘ronde” dijk……
  Vele alternatieve looproute’s zijn in de buurt, Molenvliet, Seringenpark, kortom keuze genoeg!!!!
  Graag wil ik bij deze vragen aan het aantal “teleur gestelde” mensen.
  Hoe zou u het vinden als mensen ongevraagd door uw tuin zouden lopen, afval achterlieten en
  de omgeving met andere dingen vervuilen??? Zeker weten dat u dat niet zou willen !!!!
  Kortom, waar maakt u zich druk om, de wereld staat in “brand” ga lekker ergens aan een frisse neus
  halen. Het hulterige gedrag van mensen heeft er voor gezorgd dat de “goede”onder de kwade moeten lijden, Nico Hooiveld, Aalsmeerderweg 33.

 8. De dijk is verstevigd en keurig opgeleverd door de aannemer van Het Hoogheemraadschap van Rijnland. Niet door Gemeente dus maar door het Waterschap.
  Het waterschap zorgt voor de kwaliteit van de dijk en de droge voeten erachter in de polders.

  Zelf kom ik er ook heel graag. Van kinds af aan al en nu zelf met kinderen. Het is een prachtige natuurlijke route door Aalsmeer en voor veel van onze buurtgenoten een veilige doorsteek.

  Daarom lieve buren.. Iedereen heeft begrip voor jullie zorgen maar houd jullie hekken alsjeblieft op een symbolisch kiertje. Het liefste dan net groot genoeg voor een scootmobiel of kinderwagen en wanneer nodig voor hulpdiensten.

  Een blokkade voor deze klachten is geen passende oplossing en juridisch geëmmer al helemaal niet. Er is nu zoveel aandacht voor jullie signaal dat het met de sociale controle wel goed komt op de Hoge Dijk. Zeker als fase 2 en 3 straks ook klaar zijn en iedereen er weer fijn kan wandelen EN ook fietsen wat mij betreft. Daar kan je gewoon geen last van hebben en hoe meer gebruikers hoe kleiner de kans op ongewenst bezoek.
  Adriaan Bogaard geeft in zijn reactie aan om samen met jullie te willen kijken naar mogelijke maatregelen. Grijp die kans! Aan de overblijvende pijnpunten kunnen we als buurtgenoten ook wat doen. Zelf zou ik graag mee willen draaien in een schema “vuilknijpen tijdens het wandelen”

  Wie is er handig met beheer van een Appgroep? Dan regel ik de knijpers en de vuilniszakken voor dit jaar.

  Fijne paasdagen! Hopelijk met wandelroute over jullie prachtige dijk.

 9. Belachelijk dat dit mooie pad op eigen initiatief wordt afgesloten.
  Ons kind heeft inmiddels bijna de leeftijd bereikt om naar de basisschool te gaan. Het enige “veilige” pad richting Aalsmeer centrum is nu afgesloten op eigen initiatief van bewoners. Wij moeten nu via de oosteinderweg, waar het al jaren gevaarlijk is, richting het centrum fietsen. Het is onbegrijpelijk dat de gemeente dit mooie pad helemaal heeft laten opknappen en dat er nu voor eigen rechter wordt gespeeld en het pad wordt afgesloten. Laten we er voor zorgen dat dit pad zo snel mogelijk weer open gaat voor de veiligheid van de kinderen uit het oosten van Aalsmeer en dat er wat wordt gedaan aan de overlast op de hoge dijk.

 10. Wat jammer dat dit allemaal zonder enig overleg wordt gedaan ? En een ieder ervaart een overlast op ze eigen manier en dat mag natuurlijk maar dat een ieder tegenwoordig op de hoge dijk eigen rechter gaat spelen is heel apart en ook zeer kwalijk en gevaarlijk en wat ook verbazingwekkend is dat het voor het opknappen van de dijk niet aan de orde was en nu is hij helemaal vernieuwd en komen deze ergenissen er opeens bij terwijl er al misschien 80 jaar door een ieder van deze dijk gebruikt iwordt gemaakt lopend,fietsend etc. en ja er mogen zeker regels komen voor het gebruik maar niet zomaar afsluiten dat zou mooi worden als een ieder dat gaat doen en levensgevaarlijk met calamiteiten en voor kids die de oosteinderweg moeten gaan gebruiken die levensgevaarlijk is ,dit moeten we niet willen maar in oplossingen denken

 11. Al jaren maken wij met heel veel plezier gebruik van de Hoge dijk. Wonend aan de Oosteinderweg is het heel fijn om via dit pad naar dorp te kunnen. Op een veilige manier met onze jonge kinderen. Wat jammer dat een paar mensen er voor zorgen dat het nu onmogelijk wordt gemaakt. Gun elkaar wat en wees niet zo verbitterd. We hadden er juist nu extra van kunnen genieten nu het zo mooi is opgeknapt. En is dat niet van ons aller belasting geld gebeurd??

 12. De ironie! Bewoners plaatsen een hek om asociaal gedrag aan de kaak te stellen.

 13. Beste mensen. Wat een triest verhaal zo gaan we toch niet met elkaar om. Zijn er al niet genoeg hekken en obstakels in de wereld?
  Ikzelf loop elke week zeker 2 a 3 keer over de hoge dijk al jaren. Even dit …nog nooit in de poep getrapt. Gauw even afkloppen. Ik ben zeer teleurgesteld, daar gaat mijn favoriete rondje.
  Idee… zou wel een mooi dingetje zijn voor de rijdende rechter.
  Groetjes allemaal

 14. Hier stond mijn reactie die bol stond van boosheid en onbegrip!
  Toch maar weer weggehaald omdat ik er gegarandeerd gez..k over zou krijgen.
  Ik raad de desbetreffende eigenaren aan om zich eens af te vragen wat hun actie bijdraagt aan een constructieve oplossing.
  Fijn weekeinde en veel plezier met uw familie!

 15. Heel begrijpelijk, jammer dat het uit de hand loopt. Snel de oude situatie herstellen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin